用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 要投胎,就要投閱讀派的家長
樓主: eviepa
go

要投胎,就要投閱讀派的家長   [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 18-1-10 13:50
中左。。。[大量] 嘅毒。唔係書毒。

她從小便愛睇多少便睇多少,我們並沒有規定數量。她明白道理,知道做錯,但往往心思思想拿來睇,不能自控

serinac 發表於 18-1-10 17:36
她從小便愛睇多少便睇多少,我們並沒有規定數量。她明白道理,知道做錯,但往往心思思想拿來睇,不能自控: ...
無其他興趣咩?無話錯嘅。仔女始終係你自己嘅。

ABC-DAD 發表於 18-1-10 19:37
無其他興趣咩?無話錯嘅。仔女始終係你自己嘅。

我說「錯」,是因為在課堂上和考試前溫習時偷睇書,是不尊重老師和陽奉陰為的行為。

佢興趣多多,同時會爭取任何時間睇書,忘了自己應該要做的事情⋯⋯

IloveJJ 發表於 18-1-10 16:51
我成日覺得佢唔似係活响香港既人。
佢唔知而家樓既息幾低,供緊樓既,入面根本大部分係本。佢又唔知樓响呢 ...

未在樓市試過蝕過大錢,未被 call 過 loan 嘅人係唔會明的。

計財政自由,現金能力,一定係有錢不鎖在20年供樓,或其他長期 commitment 中的人自由D。我唔係判斷邊樣好,但財政自由,資金充裕,彈性,點會唔係有錢不鎖在層樓大D。

唔係叫人不買樓,但以為十年後供一定平過租係 wishful thinking.

ar_mak 發表於 18-1-10 19:00
唉,根本我就唔係想講買樓投資既問題,只係引用有自住樓同租住樓,透過兩者之間既經濟實力差距,去表達出在 ...
直資學校肯收你小朋友,有津助,錢唔係考慮嘅因素,就唔好越攪越緮雜。以前老人家為左仔女有書讀,唔會計面子,向親戚朋友借,家陣就萬幾樣考慮。

serinac 發表於 18-1-10 19:46
我說「錯」,是因為在課堂上和考試前溫習時偷睇書,是不尊重老師和陽奉陰為的行為。

佢興趣多多,同時會 ...
咁都替你高興,有自省能力嘅小朋友,係家教之功呢!學校老師相信亦好包容,會明白小朋友看書一時忘左形。

ar_mak 發表於 18-1-10 20:52
你而家咁講我先知咋。ok,成件事立即通哂。謝謝指教。
我諗我其實多咀左,原本係你同S 兄主場。新年愉快。

ar_mak 發表於 18-1-10 21:31
=。=你祝賀左我新年愉快,咁我都祝賀番你復活節快樂。
ps:真係無野,唔好亂諗野=。=
...
咁早? 多謝。

ar_mak 發表於 18-1-10 22:35
咁比你霸左個新年位,再數落去就係復活節。
ps:我同你冇任何過節,一人都係講左一句野咁大把,所以真係 ...
咁重要?信。

Ocean419 發表於 18-1-9 21:38
我想問大家的小朋友有出現過太愛看課外書而不願做功課溫的情形嗎?
識一個FD的小朋友係咁, 睇書睇到唔願做功課仲試過欠交, 但成績又真係好, 在前列.  
希望每天開心渡過 ;-)

ar_mak 發表於 18-1-10 20:29
’未在樓市試過蝕過大錢,未被 call 過 loan 嘅人係唔會明的。’係,我係未見過喬布斯,但唔代表我係唔識用 ...

廢話,再前十年唔係咁,再後十年又無人知。只看某一段歷史升市,便話一定比到企在懸崖的人信心。

企在懸崖的人,在那一刻,無論之前個市升過幾多,資金被鎖住,會得到安心,繼而進取?

重點不是 cash is King 與否,重點是企在懸崖的人,有樓無 cash , 但有供樓 commitment 安心D,定租數有 cash, 有財政自由的安心D。重點亦不是買層樓要考試否。請番看我66樓不同意你甚麼再講。

我唔敢肯定那情況比人安心D,亦唔知你為乜只看一段升市便好肯定。

little_yolky 發表於 18-1-10 13:41
我已經熟到只要將手指放在keyboard上, 就可以自動打字出嚟, 唔需要諗個拆碼了。所以, 咩都係熟能生巧, 數學 ...

開始無人打字了, 因為口音輸入,實在又快又簡單。
中學生做project, 對住電話講講講講講講講, 就打曬出嚟, 然後send去email ,快靚正!

‹ 上一主題|下一主題