用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 要投胎,就要投閱讀派的家長
樓主: eviepa
go

要投胎,就要投閱讀派的家長  

ANChan59 發表於 18-1-10 09:29
是否真的有價值到亂出標題,標奇立異,所以我說「黔驢技窮」。

舊區西瓜汁一杯5元無乜人幫襯, 鬧市劏舖西瓜汁20元一杯都可以其門如市

舊酒新瓶可以升值, 全因包裝.

EK會員唔似只浦BK既會員咁 "天真"

樓主閱讀以外, 要學吓包裝術先得

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔好諗埋一邊。
如果起步條件一樣,買樓嘅同租樓嘅,都係一種選擇。
即係有人用筆錢做首期,有人用筆錢做其他用途。
買樓嘅可以永遠得個住,租樓住嘅亦可以有物業收租。

齋閱讀,否定適當練習,最普通會執筆忘字,書寫寫作就係練習,係少林藏經閣齋睇唔練,最後都係掃地,唔會成為金庸。
千萬唔好對號入座,我經過無聊練下打字啫,拳不離手,老左還有。
齋睇唔練神功係唔存在,重覆吹水都係練習吖。

ABC-DAD 發表於 18-1-10 13:09
唔好諗埋一邊。
如果起步條件一樣,買樓嘅同租樓嘅,都係一種選擇。
即係有人用筆錢做首期,有人用筆錢做其 ...
依家多打電腦, 真係要寫就好多時執筆忘字, 只記得個倉頡碼。

hkpapa852 發表於 18-1-10 11:49
舊區西瓜汁一杯5元無乜人幫襯, 鬧市劏舖西瓜汁20元一杯都可以其門如市

月餅都要換下餡先做到落去。中環啲汁檔死左啦,有巿場就有競爭對手。
反而舊區都重屹立不倒。
一舊飯,同一舊飯團,分別唔係包裝,係內涵。
做買賣,我諗陳蛇頗有心得。
補充,舊區都無5蚊杯西瓜汁賣好多好多年。

little_yolky 發表於 18-1-10 13:20
依家多打電腦, 真係要寫就好多時執筆忘字, 只記得個倉頡碼。
唔練,咩碼都好快忘記。

ABC-DAD 發表於 18-1-10 13:28
唔練,咩碼都好快忘記。
我已經熟到只要將手指放在keyboard上, 就可以自動打字出嚟, 唔需要諗個拆碼了。所以, 咩都係熟能生巧, 數學練習一定要做。

我喜歡中文和其他不同類型的知識傳遞媒體,應用同生活體驗先係我想交代嘅嘢。
如果,把練習=補充練習 我就可能排錯左隊。

ar_mak 發表於 18-1-10 13:40
DSE除左寫繁簡,倉頡碼都收貨,唔記得係咪。
所以DSE前唔好打咁多字, 唔係真係唔記得點寫的。我係大學畢業個暑假學打字的。

ABC-DAD 發表於 18-1-10 13:42
我喜歡中文和其他不同類型的知識傳遞媒體,應用同生活體驗先係我想交代嘅嘢。
如果,把練習=補充練習 我 ...
補充練習也是其中一種練習方法。

hkpapa852 發表於 18-1-10 11:49

明明係好野,反因包裝而倒米,其實認同內容既人多,反感多是因為個包裝

mshopuiyin    發表於 18-1-11 05:04
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

serinac 發表於 18-1-9 22:01

我阿女上堂睇、食飯睇、做功課又睇,連考試前溫功課時也睇.. ...
中左。。。[大量] 嘅毒。唔係書毒。

MASAYA 發表於 18-1-10 13:46
明明係好野,反因包裝而倒米,其實認同內容既人多,反感多是因為個包裝  ...
明瞭內容嘅人少,無睇清楚包裝說明嘅人多。
其係無包裝標籤。似是而非。

醫生開葯都要註明 劑量上限,食物都有生產 期。過期時限

little_yolky 發表於 18-1-10 13:43
所以DSE前唔好打咁多字, 唔係真係唔記得點寫的。我係大學畢業個暑假學打字的。 ...
我小朋友小學就學打字啦,DSEI/GCSE都無咩問題,只要唔捨本逐末,就會揾到平衡。我上EK 先開始學倉頡同打字湶。

ABC-DAD 發表於 18-1-10 14:00
我小朋友小學就學打字啦,DSEI/GCSE都無咩問題,只要唔捨本逐末,就會揾到平衡。我上EK 先開始學倉頡同打字 ...
你小朋友係咪理科架? 我哋文科生, 寫字真係要turbo手架, 考試時恨不得自己可以有多一隻手。

little_yolky 發表於 18-1-10 14:07
你小朋友係咪理科架? 我哋文科生, 寫字真係要turbo手架, 考試時恨不得自己可以有多一隻手。 ...
中三文理一齊嚟都應付到。

little_yolky    發表於 18-1-10 16:03

回覆 little_yolky 的帖子

咪就係日子有功,練習出嚟嘅能力囉。要按步就班,毋囫圇吞棗。

理科都要寫,都要限時做卷。
唔該唒你。