用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 要投胎,就要投閱讀派的家長
樓主: eviepa
go

要投胎,就要投閱讀派的家長   [複製鏈接]

回覆樓主

我想問大家的小朋友有出現過太愛看課外書而不願做功課溫的情形嗎?

MrBeast 發表於 18-1-9 17:28
其實我都想講好耐,E轉移陣地去幼教雜談會不會幫到更多人

耐唔耐翻炒下,有價值的。

睇過的,可以不睇,新手又可以問下,幾好。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Ocean419 發表於 18-1-9 21:38
我想問大家的小朋友有出現過太愛看課外書而不願做功課溫的情形嗎?

我阿女上堂睇、食飯睇、做功課又睇,連考試前溫功課時也睇...... 簡直中書「毒」,直頭激死

serinac 發表於 18-1-9 22:01

我阿女上堂睇、食飯睇、做功課又睇,連考試前溫功課時也睇.. ...

你覺得「書毒」對她的成績有咩影響?我仔小一時識字不多亦對課外書興趣不大,主要靠我每晚睡前的15分鐘伴讀,多數時間專心做功課溫書成績中上游;2年下来課外閱讀能力提升了但亦開始功課溫習好求其只想快d做完多d時間睇書,老師的評語和分數越來越走下坡

shadeslayer 發表於 18-1-9 21:59

閱讀興趣2-3歲開始培養最好,因為kg 多空閑時間,上到小學課程迫人較難「大量」閱讀

回覆 ar_mak 的帖子

//如果兩個家庭都有實際經濟能力去供個女讀書,而大家都同時站在經濟懸崖時(即係蚊水),租緊樓既家庭就會受到恐嚇(不如津校算啦)。而自住樓既人就對經濟前境既預計性高好多,夠膽企係崖邊(又點解要講10年呢,咪就係因為,如果係今日先買樓,我點敢咁樣去講野)。
//

不同意這點。

自住樓如果如大多數人要供樓,其責任好重,斷供好大件事,樓價下趺,又會有被 call loan的風險。有首期但不供樓,租樓現金揸手,住大D又得住細D又得,住遠D又得。無乜 commitment,有 freedom。

根本不應該讓自己坐懸崖邊。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

yovin 發表於 18-1-8 04:12

不過,親戚成日話我父母,沒有在學習栽培我, 糟蹋了我。如果 ...
您的經歷可以寫一本書

Ocean419 發表於 18-1-9 22:16
你覺得「書毒」對她的成績有咩影響?我仔小一時識字不多亦對課外書興趣不大,主要靠我每晚睡前的15分鐘伴 ...

「書毒」只是心隱,需要誘導小朋友做好時間管理,分清先後輕重次序做事,講就容易,執行過程就會死好多細胞,需要時間和耐性。但總括來說,好的影响總比敝處多好多,她中、英文基礎很好,知識面廣(對比同齡的孩子),目前中英文、常的成績應該排在級前三分一。

MrBeast 發表於 18-1-9 22:35
閱讀興趣2-3歲開始培養最好,因為kg 多空閑時間,上到小學課程迫人較難「大量」閱讀 ...

幼稚園三四歲開始也不遲。不過無論幼稚園看過咩書,習慣不能維持到小學至初中,也難有好效果。

IloveJJ 發表於 18-1-10 07:30
我仔都好喜歡看書,但我好早,在他小一二時,已教過他,做任何事都不應沉迷,不能只做喜歡的,就像飲食要 ...

Agree, 看書還看書,一定不可以取代運動時間,因為對身體有益,也不可以取代和朋友interact的活動,因為社交也重要,變了書蟲就最唔想。

shadeslayer 發表於 18-1-10 01:29
幼稚園三四歲開始也不遲。不過無論幼稚園看過咩書,習慣不能維持到小學至初中,也難有好效果。
...
5 歳都得tim,不過辛苦d之麻,仲以現時中文程度,又要顧中及英,齋閱讀不能趕上課程進度,若父母本身已有閱讀習慣,自然會多閱讀,沒有的,父母本身也要學習如何引導孩子,that takes time

shadeslayer 發表於 18-1-9 21:59

是否真的有價值到亂出標題,標奇立異,所以我說「黔驢技窮」。

大海冇市場,去小學,跟著幼稚園園,幾時去BK 胎教
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Ocean419 發表於 18-1-9 21:38
1. 大女沒有, 佢會先做好所有功課至看書。2. 細女沒有, 因為佢唔睇書都一樣唔會溫書的。

ar_mak 發表於 18-1-10 10:05
時空呢樣野係好緊要。
首先我唔係講緊今日買樓定租樓,而係講緊10前。供左10年,還利息周期大約都行左 ...

你以為樓市只有升?

蚊水就讀官津也可以好好,為何要企懸崖?

ar_mak 發表於 18-1-10 10:08
我覺得係去左傳銷大會。

傳銷有野賣,呢處有無?

ANChan59 發表於 18-1-10 09:29
是否真的有價值到亂出標題,標奇立異,所以我說「黔驢技窮」。

來來去去只有一個大方向,沒有不斷出新招的需要。 只要番炒下,包裝下,沒有所謂技唔技窮。

‹ 上一主題|下一主題