用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 要投胎,就要投閱讀派的家長
樓主: eviepa
go

要投胎,就要投閱讀派的家長   [複製鏈接]

回覆 ar_mak 的帖子

無論你對有樓無樓的看法如何,讀書謓到乜水平才可買樓?讀書同買樓好大關係咩?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ar_mak 發表於 18-1-9 01:42
真係比你吹到啤一聲。
首先買樓係同學歷無關,主要睇首期同埋壓力測試,完,唔好再講買樓。我再形象化去講 ...

買樓要錢,買乜都要錢,3歲細路哥也知,講來做乜?

幾版前的源頭,係說孩子的教育和他們揾錢能力的關係。

好多野都會影響現金流,自住樓定租樓只是其中一樣。出幾多街食飯,一年去幾次旅行,有幾多補習,全部影響現金流。

而且,無供樓的家庭,不用比大筆首期,現金流應該比相近的家庭更佳才是。

唔一定有樓才有能力供孩子讀私校。 直資私校多數只收三幾千一個月。

我意思係有無樓同教育,同教育資源,無乜大關係。

ar_mak 發表於 18-1-9 09:53
我已經打散哂你篇野,逐句去回應,但就唔係寫得好詳細,因為我認為你應該會明白,除非你真係好唔鍾意我。

...

你如果說有「錢」在教育資源上更有信心更進取,會合理。因為樓有好多變數。

首先,你都識不斷講十年,是乎樓價上落幅度,頭十年供款未必平。

有首期,但不鎖在層樓,而作其他投資,financial freedom 更大,因為供樓係鎖一筆大錢,以十年計的供款 commitment.供樓 in theory is a liability.

差得太遠,都係講番有錢就可教育進取,安心得多算啦。唔好拉到樓到就得啦。

我亦無話揾幾千蚊易,定難。無幾千元,或不願比幾千,讀官津也可讀得好好。如果比幾千好手緊,要 plan 十年,靠十年供樓才「希望」慳到幾千比學費,無謂啦。

回覆樓主

佩服你的擇善固執

serinac 發表於 18-1-9 12:50
佩服你的擇善固執

《論語·子罕》說:“子絕四——毋意,毋必,毋固,毋我。”(孔子摒絕四種弊病——不憑空猜測,不絕對肯定,不拘泥固執,不自以爲是。)

由於“固執”是孔子深惡痛絕的惡劣作風之一,因此“固執”就成爲人人所不齒的貶義詞,人們都敬而遠之。

有沒有憑空猜測,絕對肯定,拘泥固執,自以爲是。有的話,  就是“走火入魔“。

囝囝爸 發表於 18-1-9 13:38
《論語·子罕》說:“子絕四——毋意,毋必,毋固,毋我。”(孔子摒絕四種弊病——不憑空猜測,不絕對肯 ...

好似樓主咁係ek 堅持十幾年翻炒閱讀嘅好處,又真係唔多,冇你、聰明爸同shadeslayer同佢撑枱腳,佢一個人嘅獨腳戲又幾難維持落去。

無論係「擇善固執」也好,「走火入魔」也好,只要網友覺得有用,咪深入了解吓,冇用嘅,咪當睇唔到囉,話唔定可以當作反面教材,避免過猶不及添

話時話,係過去十年,由我幫仔女考k和小一就留意到,無論係私立幼稚園或直私小學,都非常重視和鼓勵課外閱讀,基本上係面試時,老師已能測試到小朋友有沒有養成閱讀習慣,尤其係考入直私小學的小朋友。同時觀察到自己小朋友的同學仔,可以話百份之九十以上係有閱讀習慣的,分別只係中、英文或程度不同而已。

ar_mak 發表於 18-1-9 13:44
你硬係要從投資角度去討論呢件事,我雖然係講買樓,但其實冇強調過。。。如果有早知就買樓諸如此類既問題。 ...

講咁多十年前,買樓租樓現金流,又話買樓每月支出慳好多,忽然又話從未是重點。講有錢教育多選擇,又話沒趣,真係唔知你講咁耐咩意思。

ar_mak 發表於 18-1-9 16:24
是咁的,當開頭我地講緊A呢舊野果時,就用左B呢舊野去解釋A。點知B呢舊野又係有D唔清唔楚,就搵C再去 ...

不能同意,有時間再講。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

serinac 發表於 18-1-9 14:39
好似樓主咁係ek 堅持十幾年翻炒閱讀嘅好處,又真係唔多,冇你、聰明爸同shadeslayer同佢撑枱腳,佢一個人 ...
其實我都想講好耐,E轉移陣地去幼教雜談會不會幫到更多人

回覆樓主:

請問 有閱讀習慣的家長們, 小朋友如果遇到 有不懂的英文字, 你們會如何處理?

miujoey 發表於 18-1-9 17:47
請問 有閱讀習慣的家長們, 小朋友如果遇到 有不懂的英文字, 你們會如何處理?
...

英文功課寫作我由得佢自己拼/想像,通常錯一兩個letter 由得老師改;反而中文功課作文造句唔識寫的字,我要搵比佢抄或比iPhone 佢用手寫輸入法試多幾次。
‹ 上一主題|下一主題