用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 要投胎,就要投閱讀派的家長
樓主: eviepa
go

要投胎,就要投閱讀派的家長  

回覆 capricornbb 的帖子

我唔算得上叻,阿媽話我去面試,校長畀個「口」字,我答「正方形」。應該都係同普通小朋友一樣,幼稚園開始睇果 d 「德育/生活書」,然後小學突然學多左字就自己睇。阿媽因為覺得煩,我又坐唔定,所以唔多鍾意同我伴讀。如果有唔明,阿媽會叫我查字典,唔好煩佢。
不過我又幾鍾意睇字典後面果 d 食物、衣服、髮式 中英對照。

回覆樓主

我囡四年班,剛剛哩半年先開始喜歡睇中文書。

佢幼稚園係happy school, 到畢業時中文都唔識多個。

佢英文好啲所以只係喜歡睇英文書。

等左幾年終於到三年級,覺得佢中文詞彙認得足夠,先開始引導佢/迫佢睇下中文。

最近先搵到啲佢好有興趣睇的。

但有啲問題想請教下,因為學校普教中,其實有啲詞彙佢唔係幾識廣東話發音。但中文係,你睇個字係冇可能知佢佢發音,除非你聽過記得推算到

最近,開始發覺佢用多左不同的詞彙去表達,其實係一件好事,我都暗暗高興

不過發音就成日都錯,最記得係:啞雀冇聲
(emoji)
哩啲情況係咪正常過渡期會係咁?
我應該點幫佢?

sexymami 發表於 18-1-28 10:25
我囡四年班,剛剛哩半年先開始喜歡睇中文書。

佢幼稚園係happy school, 到畢業時中文都唔識多個。
聽到錯, 咪講返俾佢聽囉。

eviepa 發表於 18-1-7 17:56
無論認同不認同閱讀,總之,根據統計,在EK分享過培養孩子心得的閱讀派家長的孩子:

1. 玩樂的時間遠比普 ...

Hello Eviepa,
我都應同閱讀重要,我本先年幼都少看書,到中學時先看小說,衛司理,張小嫻。我都想小女多看書!可否推介她看邊類的書。我之前同她去圖書館借書,她借了但不看!慢慢都冇心去,想重新同她去圖書館,請推介邊類書她,她9月升小四。謝謝!

bblyly 發表於 18-1-23 23:10
當年(2011)我就係睇左嗰個虎媽媽分享post, 向佢學習,現在大女四年班,書不離手,無做過補充練習,每日都 ...

仲可以分享呢個post 嗎?

bubujoey 發表於 18-7-6 00:20
我都應同閱讀重要,我本先年幼都少看書,到中學時先看小說,衛司理,張小嫻。我都想小女多 ...
帶佢去圖書館,

鐘意乜咪借乜囉

bubujoey 發表於 18-7-6 00:20
我都應同閱讀重要,我本先年幼都少看書,到中學時先看小說,衛司理,張小嫻。我都想小女多 ...
你自己睇唔睇書的?

我實在無見過有閱讀習慣既父母, 小朋友會無閱讀習慣的。我阿細衰極都起碼鐘意睇漫畫。

little_yolky 發表於 18-7-6 12:20
你自己睇唔睇書的?

我實在無見過有閱讀習慣既父母, 小朋友會無閱讀習慣的。我阿細衰極都起碼鐘意睇漫畫。 ...

X2全家喜看漫畫由小起

brother4 發表於 18-7-6 15:47
X2全家喜看漫畫由小起
不過你小朋友好大了吧? 否則買套大英百科全書漫畫版, 好好睇, 兩姐妹愛不釋手。50本有排睇。

little_yolky 發表於 18-7-6 15:55
不過你小朋友好大了吧? 否則買套大英百科全書漫畫版, 好好睇, 兩姐妹愛不釋手。50本有排睇。 ...
我两个女投錯胎添……

little_yolky    發表於 18-7-6 16:48

不過你小朋友好大了吧? 否則買套大英百科全書漫畫版, 好好睇, 兩姐妹愛不釋手。50本有排睇。 ...

百科全書就冇 :所以冇你小朋友咁叻

brother4 發表於 18-7-6 17:00
百科全書就冇  :所以冇你小朋友咁叻
好好睇架, 漫畫嚟。買一兩本睇下啦。

放咗兩個幾禮拜暑假, 日日放工阿細揸住本百科全書, 連文學都睇埋, 佢噚日同我講, 昆蟲同蜘蛛個分別呀。

little_yolky 發表於 18-7-6 12:20
你自己睇唔睇書的?

我實在無見過有閱讀習慣既父母, 小朋友會無閱讀習慣的。我阿細衰極都起碼鐘意睇漫畫。 ...

我細過會看,做了媽媽冇時間看,要返工,放工跟功課,默書

bubujoey 發表於 18-7-6 18:40

不過今天起會看,多位jm,可否影個書面看看,先謝,小女8歲,仍家多看不遲吧?

bubujoey 發表於 18-7-6 18:40
點會無時間看? 等佢哋上興趣班, 加加埋埋好多時間。

支持閱讀派,仔仔每天都喜愛閱讀和創作,剛插到另一間私小。逃離多功課又校風差的津小

大英百科全書漫畫版, 請問邊度買? 係中定英?

happy1213 發表於 18-7-10 13:29
大英百科全書漫畫版, 請問邊度買? 係中定英?
中文的, 我自己因為成套買, 所以直接响台灣買平D, 但如果散買, 我見到大眾有。不過, 你可以等書展, 應該有折。

eviepa 發表於 18-1-7 13:05
最近有一個新的閱讀派家長yesthomas在EK分享培育子女心得:

《也談中文閱讀的重要性》
樓主似乎太偏激了,無論閱讀及做練習都是很重要的。你可以只是閱讀,而不去做練習?只是閱讀,不去理解語文的運用?只是閱讀,不去練習作文章嗎?
過猶不及,太過鑽牛角尖就會出現問題。練習派之所以被你講得那麼差,就係這些所謂練習派以為不斷操練就可以令學生能力提升。其實只要有合適及適量的練習,就已經足夠,過量就會適得其反。

學習過程除了需要有閱讀能力外,還需要訓練解難的能力,單單只是靠閱讀就能做得到?還是閱讀以外,亦需要多作練習呢?