用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求教-護照一問
go

求教-護照一問 [複製鏈接]

阿仔本護照2018年8月到期,下次放假回港打算換護照,想請教各位,換左新護照之後,係唔係每次入境英國都要新舊護照都要帶?
   0    0    0    0

jasmine118 發表於 18-1-7 00:59
阿仔本護照2018年8月到期,下次放假回港打算換護照,想請教各位,換左新護照之後,係唔係每次入境英國都要 ...

新舊護照都帶

呀仔護照7/2018到期,今次聖誕假回來27/12申請,28/12已經出到比他,我book 咗上機前3/1才去取,機票又用咗舊護照number, 所以兩本帶定。但呀仔話取護照時,香港入境處職員同他講,可以不用帶舊,因為個英國label 是首次入境日已過,只看UKID,我叫呀仔入境英國時問多次。

jasmine118 發表於 18-1-7 00:59
阿仔本護照2018年8月到期,下次放假回港打算換護照,想請教各位,換左新護照之後,係唔係每次入境英國都要 ...
新年或復活假會返嗎?因為再返入英國,都要看到期前6個月有效。

回覆 亮燈 的帖子

多謝亮燈兄!阿仔去英國之前我都有0係到追下Post,成日見到你個大名。新一年祝你2個仔仔學業進步!

jasmine118 發表於 18-1-7 09:37
回覆 亮燈 的帖子

多謝亮燈兄!阿仔去英國之前我都有0係到追下Post,成日見到你個大名。新一年祝你2個仔仔 ...

太客氣喇!Jasmine,我只係多事多口八卦啫!XD,謝謝祝福,最緊要佢地身體健康、唔好學壞,我就安樂喇!XD
我都祝令公子身體健康、學業有成、孝順父母!

回覆 noel2010 的帖子

多謝你!noel2010. 我無為意阿仔本護照就過期,尋晚online check in 先發現,真無要等過年返0黎搞。

回覆 亮燈 的帖子

亮燈兄,繼續Keep住你0既多嘴八卦,我先可以0係到搵到更多有用資訊。

jasmine118 發表於 18-1-7 09:53
回覆 亮燈 的帖子

亮燈兄,繼續Keep住你0既多嘴八卦,我先可以0係到搵到更多有用資訊。 ...

我只係隨口講啫!仲有其他家長及同學都提供到好多有用既資訊,我都係咁學到好多野。

jasmine118 發表於 18-1-7 09:43

多謝你!noel2010. 我無為意阿仔本護照就過期,尋晚online check in 先發現,真無要 ...
如果過年返,你可以現寄表去申請,一回港就可以取新証。否則新年要在灣仔親身申請快證。

多謝你提醒noel2010!我都無諗到可以郵寄申請定先,如果過年做快證就麻煩喇。
‹ 上一主題|下一主題