用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 華仁轉直資無懸念了
樓主: mannewliv
go

華仁轉直資無懸念了   [複製鏈接]

老實講,假若,真係假若,港華話收晒華小,但升中個陣唔准跳船,又有幾多家長肯簽生死約呢?

家陣係, 能力高既華小學生,唔願意係港華升中, 能力不能跳船既學生家長,就話港華無良心,無義氣,違背學校耶穌會辦學宗旨. 但更多指責港華既係一班路人甲,路人乙家長.

ckcleung 發表於 18-1-16 10:52
老實講,假若,真係假若,港華話收晒華小,但升中個陣唔准跳船,又有幾多家長肯簽生死約呢?

家陣係, 能力高既華 ...

⋯你唔好講得咁白啦!

ckcleung 發表於 18-1-16 10:52

家陣係, 能力高既華 ...
沒有學校有權/有能力唔俾學生升中時跳船。

暫時所知現實中有一間直資龍校,升中時為了減低學生跳船既可能,連學生報自行都唔允許。

不過佢亦無法阻止學生去投考其它直資,私立甚至國際學校。

除非有學校夠膽係份直升協議加埋D條文,講明跳船係要負上法律責任,否則人地要跳船總有辦法跳到。

中學部做好自己,唔好攪咁多小動作,自然會減少小學部跳船既人數。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Soundervolt 發表於 18-1-12 18:12

如果強網B2學生可以去大埔或新界北嘅B1中學,咁呢尐B1 ...
每個區都有最頂尖既學校....你強網既b2係有機會去到呢啲網既最頂尖學校讀,但呢啲最頂尖唔代表佢係全港band 2,兩件事黎,事實係灣仔區好多學校其實都有收灣仔區既band 2 學生,但成績仍然keep到,你弱網既學校如果佢真係100%收當區既band 1 學生同呢班灣仔區學校響起步點唔會差太遠....鄧顯都係弱網....但成績去睇肯定係band 1a

cpychung 發表於 18-1-16 19:00
每個區都有最頂尖既學校....你強網既b2係有機會去到呢啲網既最頂尖學校讀,但呢啲最頂尖唔代表佢係全港band ...

新界區當然有唔少優秀學生或者好學校,但有部份校網其實B1學額不足,令到某尐B1學生分分鐘要派到B2學校。所以就算強校網嘅B2學生轉校網可以升呢,但如果入咗呢尐B1學額不足校網亦冇乜著數。

hkpapa852    發表於 18-1-17 11:11

Soundervolt 發表於 18-1-17 09:45

新界區當然有唔少優秀學生或者好學校,但有部份校網其 ...
係....所以真係你自己諗值唔值....不過阿q啲講,呢啲最少都有一班band 1學生響度

Soundervolt 發表於 18-1-17 09:45

新界區當然有唔少優秀學生或者好學校,但有部份校網其 ...

如果轉網升到呢, 通常新校網係B1學位不足既地區, 係相關地區, 除非好保守放間B1C/B2A既中學, 否則最後結果又係去B2中學

不過, 仲要估自己真係升到呢先得, 否則如果升唔到呢, 去到呢D區結果仲係B2學生的話, 仲走去乙1放間B1中學, 只會死得更慘

留番係原區, 相比之下, 較易估計最壞既情況
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cpychung 發表於 18-1-16 19:00
每個區都有最頂尖既學校....你強網既b2係有機會去到呢啲網既最頂尖學校讀,但呢啲最頂尖唔代表佢係全港band ...

但有一點,似乎,灣仔強校比較例重,有本區B2生係全港入B1組別~~~

mannewliv 發表於 18-1-12 20:24
如果個個係咁諗,瑪利曼,聖士提反女子,喇沙,聖馬利呢D又唔見出事?
...
你提嗰幾間都有D開始出事

ajfamily 發表於 18-1-18 08:49
你提嗰幾間都有D開始出事

可否透露一下有甚麼出事的內情?謝謝!
‹ 上一主題|下一主題