用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 華仁轉直資無懸念了
樓主: mannewliv
go

華仁轉直資無懸念了   [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

請教HK 1 各小學 band 1 % thanks !!

retriever 發表於 18-1-8 16:45
回覆 雲牛 的帖子

一直敬重 "華仁" 的情, 以下是其中兩則 (轉自萍果專欄)...

是!很可惜!希望最尾轉唔成(emoji)

個個第1年入小學,就知道第7年能穩上名校中學部,要指望人人還有學習積極性,實是離地,中學要保收生質量,當然要同小學部斬纜。

nobody2018    發表於 18-1-15 16:36

knoy0799 發表於 18-1-12 14:49
個個第1年入小學,就知道第7年能穩上名校中學部,要指望人人還有學習積極性,實是離地,中學要保收生質量, ...

deleted

個個第1年入小學,就知道第7年能穩上名校中學部,要指望人人還有學習積極性,實是離地,中學要保收生質量, ...

其實好簡单,直屬中學要收大约70%小學部既學生,如果要维持英文中學,升上中學部起碼要有50%屬於B1學生,所以直屬小學部既學生点可以hea讀呢?

Soundervolt 發表於 18-1-12 15:57
而且好簡单,直屬中學要收大约70%小學部既學生,如果要维持英文中學,升上中學部起碼要有50%屬於B1學生, ...
現實中, 只有St Mary同天神可以hea足6/7年仲可以直升, 不過前題係你hea得嚟又要頂得住學校既要求

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-9 16:19
升中分Banding, 有全港和本區Banding.

全港Banding, 以全港學生成績去計, 全港學生成績屬Top 1/3為之全港 ...

唔好睇少個差距,曾經聽過一間灣仔小學既校長講過,如果你個小朋友響灣仔區被老師估計係band 2 中既話,你真係想讀band 1,可以去大埔或新界北....灣仔區既band 2中小朋友響新界北仍然係band 1....

cpychung 發表於 18-1-12 17:02
唔好睇少個差距,曾經聽過一間灣仔小學既校長講過,如果你個小朋友響灣仔區被老師估計係band 2 中既話,你 ...

如果強網B2學生可以去大埔或新界北嘅B1中學,咁呢尐B1中學亦可能只係全港B2質素。

如果個個係咁諗,瑪利曼,聖士提反女子,喇沙,聖馬利呢D又唔見出事?

回覆樓主:

吾好意思吾系好明 6 + 3 过渡期, 如 18 年入小一, 是否就算港华現在轉直資, 18 年呢批小一生到升中時仍是之前收 top 7x or 8x (forgot) or 已經变左 top 55?

回覆樓主:

另想請教華小英文程度, 算深嗎?

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-1-12 16:04
現實中, 只有St Mary同天神可以hea足6/7年仲可以直升, 不過前題係你hea得嚟又要頂得住學校既要求

...

據消息人士透露
只冧一年,過左海就神仙,莫講話走唔走,就算我唔讀唔溫長期得廿分,又如何!面皮夠厚一樣直升

醒目開學勳章 王國長老

mannewliv 發表於 18-1-12 20:24
如果個個係咁諗,瑪利曼,聖士提反女子,喇沙,聖馬利呢D又唔見出事?
...

有事出,你唔知啫

nobody2018    發表於 18-1-15 16:38

Charlotte_mom 發表於 18-1-15 13:06
據消息人士透露
只冧一年,過左海就神仙,莫講話走唔走,就算我唔讀唔溫長期得廿分,又如何!面皮夠厚一樣 ...

但保住個名校位又如何,出來dse都係唔掂咪一樣。

回覆 whitepurin 的帖子

呢類直屬中學啞子吃黃蓮有苦自己知

港華能能否轉直資, 其實從來決定權都唔係自己手上, 只在EDB身上

甚麼諮詢都只係大龍鳳, 不過呢場大龍鳳做得太爛啫!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

所以我都話藍衣長衫女生雨中哭求母不轉直資, 畫面淒美得多. 得班長者溏心風暴, 梗係爛.

雲牛 發表於 18-1-15 17:21
所以我都話藍衣長衫女生雨中哭求母不轉直資, 畫面淒美得多. 得班長者溏心風暴, 梗係爛.  ...

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20130708/18327004

‹ 上一主題|下一主題