用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 華仁轉直資無懸念了
樓主: mannewliv
go

華仁轉直資無懸念了   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-1-9 09:07
有40%-50%看來是不錯, 問題係:

就算你女兒考Top 20%內, GH同HY暫時都係沒有任何保証一定會收番你.

港華近年攪到咁...最top個十個都唔會揀港華!其實最後咪收返四十人到

keith_ccc 發表於 18-1-9 11:26
港華近年攪到咁...最top個十個都唔會揀港華!其實最後咪收返四十人到
俾名額你用唔晒係一件事, 唔話你知會唔會俾名額你又係另一件事
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 keith_ccc 的帖子

呢幾年升中競爭大番, 未必咁易出走.

回覆 retriever 的帖子

做咩咁感性呀? 教育之恩, 不在乎是否親生仔直上. 會不會探下 father, 或女校的去探下老修女, 就睇自己個心. 千祈唔好臨要報母校之前先醒起他們孤獨在修院, 或想轉直資時先擺阿神父出來.

hkpapa852 發表於 18-1-9 09:02
其實重點唔係6+3, 而係港華承諾轉直資9年後, 仍然會保証必收華小Top 55既學生

呢一點, 至少係GH同HY身上沒 ...

其實反映華小校長嘈嘈閉的真的目的,他是知道華小水凖不足的問題!

55%都是巧妙的設計 》〉》33%!讓人有下台階。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-1-9 12:39
其實反映華小校長嘈嘈閉的真的目的,他是知道華小水凖不足的問題!

55%都是巧妙的設計 》〉》33%!讓人有 ...

其實我一直認為灣仔區大部份小學既B1學生比例係俾坊間高估咗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 18-1-8 16:45
回覆 雲牛 的帖子

一直敬重 "華仁" 的情, 以下是其中兩則 (轉自萍果專欄)...

我明,連華仁都轉直資,只可說現實終歸現實。

retriever 發表於 18-1-8 16:45
回覆 雲牛 的帖子

一直敬重 "華仁" 的情, 以下是其中兩則 (轉自萍果專欄)...
區醫生係九龍華仁書院, 唔係港華喎.

hkpapa852 發表於 18-1-9 12:53
其實我一直認為灣仔區大部份小學既B1學生比例係俾坊間高估咗

大家冇數據,你我都是估估吓,由80%減去到55%,箇中已經可能有水份!

北衛是55-65% B1,咁華小 B1 應該會低於55%!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-1-9 13:55
大家冇數據,你我都是估估吓,由80%減去到55%,箇中已經可能有水份!

北衛是55-65% B1,咁華小 B1 應該會 ...

我比較鍾意斷估...... 其實HK2各小學B1學生比例, 2年前係升中版同mcl203計過吓, 但係發現係計唔到.....

睇吓我整理既一D資料, HK2有呈分小學名單, 以及各級人數, 加上B1比例既估計:

小學

小六人數

坊間估計B1比例

估計B1人數

瑪利曼

50.00%

聖保祿天主教

50.00%

嘉諾撒聖芳濟各

50.00%

高主教

50.00%

聖若瑟

50.00%

軒上

50.00%

軒下

50.00%

聖雅各

50.00%

大坑真小

50.00%

寶血

40.00%

玫瑰崗

30.00%

李賜豪

25.00%

華仁

0.00%

張凝文

0.00%

官立嘉道理

0.00%

黃焯菴

0.00%

李陞大坑

0.00%

寶覺

0.00%

雲官

0.00%

HK2有呈分學生人數

HK2區內B1學生人數

各校合計B1人數

如果名單上面個堆學校, 真係有坊間估計比例既B1學生, 咁由華小開始計, 打後既學校, 就算一個B1學生都無都係唔啱數...... 除非有"負B1學生既學校".......

ANChan59 發表於 18-1-9 12:39

55%都是巧妙的設計 》〉》33%!讓人有 ...
華小校長點會唔知,如果唔係佢為何去做小學校長

應該全部高估了

四隻貓 發表於 18-1-9 13:27
區醫生係九龍華仁書院, 唔係港華喎.

係當一樣。神父都係果堆。

hkpapa852 發表於 18-1-9 14:57
我比較鍾意斷估...... 其實HK2各小學B1學生比例, 2年前係升中版同mcl203計過吓, 但係發現係計唔到.....

...
这个计算很有意思。照理有一定名气的小学,band1%达50%是最基本的了,但现在合并起来,又解释不了,好像有点悬疑。。。
但区内band1数目只可以限于574? 如果学校普遍比较强,本来是band1料子的学生都会被逼降级变成band2?

猴子爸 發表於 18-1-9 16:05
这个计算很有意思。照理有一定名气的小学,band1%达50%是最基本的了,但现在合并起来,又解释不了,好像有 ...
升中分Banding, 有全港和本區Banding.

全港Banding, 以全港學生成績去計, 全港學生成績屬Top 1/3為之全港性B1學生

地區排名屬於地區Top 1/3, 叫地區性B1學生.

現實中, 存在著兩種學生:

係地區多強小學既學生, 有學生會屬於全港性B1學生, 地區性B2學生

反之, 係地區多數為弱既小學, 會出現地區性是屬於B1, 但有全港只屬B2的學生,

所以, 純以地區Banding人數去計, 相信不少學校既B1比例, 不如坊間想像般高.

雖然現實中學校既全港性B1和地區性B1人數會有差異, 但個人估計, 相差該只會在3%-5%, 所以就算以全港性既B1比例, 現實中不少學校, 其實無大家想像咁高.

多人入到B1, 或多或少都因為區內B1中學學位充足

HM168 發表於 18-1-9 15:38
華小校長點會唔知,如果唔係佢為何去做小學校長
其實我好期待想睇吓, 港華係咪真係轉咗直資後成績就提升到

坦白講, 我認為佢本身負增值得好嚴重

港華早幾年籌咗1億, 只係識加強硬件, 對教學水平毫無提升.

DSE成績一年比一年差, 亦似乎見唔到有咩方法應付...... 如果以股票比喻, 我認為佢好大機會係8號仔, 或者貪。COM

hkpapa852 發表於 18-1-9 16:19

全港Banding, 以全港學生成績去計, 全港學生成績屬Top 1/3為之全港 ...
谢谢你的资料!如此说来,以九龙城区为例,那里有APS,KTS,LS,MCS,圣家等等,假设它们在区内外都是超强,那么即是说其他小学在本区的banding应该会低得可怜,他们报中学时,应该找其他区?

hkpapa852 發表於 18-1-9 16:32
其實我好期待想睇吓, 港華係咪真係轉咗直資後成績就提升到

坦白講, 我認為佢本身負增值得好嚴重
对!在这方面,学校和公司其实甚为相似,要进步,就要撤换管理层,只懂pump钱救不了什么。

猴子爸 發表於 18-1-9 16:33
谢谢你的资料!如此说来,以九龙城区为例,那里有APS,KTS,LS,MCS,圣家等等,假设它们在区内外都是超强,那 ...
現實的確如此, 所以大家會見到, 不少九龍城區既名津, 如CSK, 黃宣, 升中派位每年其實只有~40%學生升B1.... 其它唔公開升中派位既, 大家自己估吓, 係咪真係會有想像中/傳說中, 5X%/6X% 學生入B1中學?

hkpapa852 發表於 18-1-9 16:19

全港Banding, 以全港學生成績去計, 全港學生成績屬Top 1/3為之全港 ...
你講得啱,港島南區係一個例子,一個學校可以影響果區嘅Banding比例好大。
‹ 上一主題|下一主題