用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放棄小一自行學位,可否參加大抽獎或叩門? ...
go

放棄小一自行學位,可否參加大抽獎或叩門?

細仔自行收生時已被家姐小學收左,但而家想放 放棄學位去 參加抽獎, 因覺得 家姐學校 太深課程唔啱細佬, 應該點做呢? 可以參加大抽獎嗎? 如果唔參加抽獎去叩門, 係咪叩中左先去家姐學校取消學位?請各位指教

wingleung107 發表於 18-1-6 18:05
細仔自行收生時已被家姐小學收左,但而家想放 放棄學位去 參加抽獎, 因覺得 家姐學校 太深課程唔啱細佬,  ...

要盡早打去問教署, 因為就黎要報大抽獎喇

星期一會打去教署問,想睇下有冇家長有經驗,可以分享下!

回覆樓主:

我打去問過,話唔可以。自行註冊,唔可以放棄個註冊去抽獎。樓主如果問到另一個答案可否麻煩告知,唔該哂。

828 發表於 18-1-6 18:57
我打去問過,話唔可以。自行註冊,唔可以放棄個註冊去抽獎。樓主如果問到另一個答案可否麻煩告知,唔該哂。 ...
以我所知都係唔得,因為如果你唔會讀自行中咗呢間,就一早唔應該參加自行而直接參加抽獎。參加了自行又放棄學位再去抽獎,係浪費人地既時間。

回覆樓主:

我問过教育局, 話得喎, 我問要幾時之前取消个自行註冊, 他只是答吾好太遲, 不過穩陣起見我最後冇去註冊, 一心抽獎

剛剛問左, 係唔可以既, 自行收左就唔可以參加大抽獎!
唯有自己去心儀學校叩門

回覆 wingleung107 的帖子

謝謝告知

828 發表於 18-1-6 18:57
我打去問過,話唔可以。自行註冊,唔可以放棄個註冊去抽獎。樓主如果問到另一個答案可否麻煩告知,唔該哂。 ...

是的,唔可以

回覆樓主:

吾好意思我都再打去問, 冇註冊先可以抽

mimibama 發表於 18-1-8 15:57
吾好意思我都再打去問, 冇註冊先可以抽

但自行註冊了再去報直資可以嗎?

如果有參加自行但落空,想退出大抽獎,又要幾時通知EDB? 等到收到抽獎表之後會唔會太遲?另外,退出左大抽獎可以叩門嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

pekovian 發表於 18-1-9 03:25
如果有參加自行但落空,想退出大抽獎,又要幾時通知EDB? 等到收到抽獎表之後會唔會太遲?另外,退出左大抽 ...
你唔去交表就得啦...
叩門係學校決定,所以任何人都可以
恐龍家

醒目開學勳章

wingleung107 發表於 18-1-8 10:56
剛剛問左, 係唔可以既, 自行收左就唔可以參加大抽獎!
唯有自己去心儀學校叩門
...

如果放棄自行學位,去叩門…… 係唔係要等到6月大抽獎放榜後,先可以叩門?

如果註冊了自行, 還可以去叩其他津校嗎?

回覆 comy 的帖子

註冊左都可以叩門, 我仔就係!
叩中左心儀既學校, 去番註冊學校攞番張証(唔記得咩証), 去新校再註冊便可!

回覆 conniecheung 的帖子

係! 放榜後叩門, 每間學校叩門時間及要求不同, 要之前問清楚!

醒目開學勳章

wingleung107 發表於 18-2-1 09:59
回覆 comy 的帖子

註冊左都可以叩門, 我仔就係!

謝謝