用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 小朋友對英文好有興趣
go

小朋友對英文好有興趣 [複製鏈接]

小朋友對英文好有興趣,一路英文都係靠佢自己睇書睇YouTube 自學,到小三考試都仲keep到100分。反之,對其他科目同興趣班既興趣不大。
想請教下大家,坊間有無啲咩課程可以助佢英文更上一層樓?因為我唔係咁識有無課程,R爆頭都未諗到俾咩佢學好(emoji)但我又想佢學一啲野,大個有樣技能揸手。所以就想睇下大家叻媽媽有無咩建議。
   2    0    0    0

回覆樓主:

我自己就找私人NET教佢寫作,引導佢睇不同的書,Ted talks etc.。但一個好又夾的NET真係好難找!

回覆樓主:

可以上 CTY online courses

王家爸爸    發表於 18-1-15 22:23

我係小紅帽 發表於 18-1-6 17:20
小朋友對英文好有興趣,一路英文都係靠佢自己睇書睇YouTube 自學,到小三考試都仲keep到100分。反之,對其他 ...

我小朋友都有語言天份, 及好記性, 所以, 在小朋友细小, 對語文敏感階段, 所以我們請ABC 老師上門教, oral, story....., 效果相當理想。
外面英語班我們上過, 進度太慢及質素參差, 配合不到小朋友進度。

assado 發表於 18-2-15 17:23

我小朋友都有語言天份, 及好記性, 所以, 在小朋友细小, 對語 ...

請問你係邊度搵老師?

palmier 發表於 18-3-1 22:00
請問你係邊度搵老師?

上門老師有地區性, 未必會花太多時間在交通上, 可以問同學仔有冇好介紹, 或在EK 找, NET 可以在FB 找。

palmier 發表於 18-3-1 22:00
請問你係邊度搵老師?
Youtube

assado 發表於 18-3-2 10:32
上門老師有地區性, 未必會花太多時間在交通上, 可以問同學仔有冇好介紹, 或在EK 找, NET 可以在FB 找。

...

Thanks

我係小紅帽 發表於 18-1-6 17:20
小朋友對英文好有興趣,一路英文都係靠佢自己睇書睇YouTube 自學,到小三考試都仲keep到100分。反之,對其他 ...
我和樓主的情況一樣,小朋友英文係靠自己睇YouTube 自學,今年小二每次默書都keep到100分。反之,對其他科目興趣不大,中文直情係差,以致所有中文文字題全部都唔做,除了英文外所有科目都唔合格,你小朋友其他科目有無大問題呢,請分享下經驗,謝謝!

回覆 Angus_ma1221 的帖子

你小朋友是否完全無看中文書!我覺得你可能要陪下佢睇中文書幫幫佢!英中距離越遠,佢會越不喜歡中文!我囡囡K2時,我發現佢完全不看中文故事書,所以我是花了一段時間同佢一齊看中文書,盡量撰佢喜歡看的故事,唔可以由佢!  如果有能力自學外語,其實中文一樣有能力做得好好!

scyauchris 發表於 18-3-9 08:50

你小朋友是否完全無看中文書!我覺得你可能要陪下佢睇中文書幫幫佢!英中距離越 ...
仔仔學校推學生多看圖書,每星期最小四五本派回家,得一本係中文,我陪佢睇差唔多全部都係我講佢聽,佢讀左第一頁就唔想讀,因佢十個字有半認唔到,你意思係咪要續頁續頁迫佢讀出聲呢? 但英文圖書佢自己主動睇唔駛我煩。我都想幫佢,成日上網睇D方法等佢對中文興趣大D,但成效很慢。

你其實要了解下小朋友為何逢中文字的科目會不合格!默書同認中文字ok嗎?佢考試,你有無跟下,定放手由佢!有無温書?有些小朋友認同讀個字也無問題,但係就是理解有問題!

回覆 scyauchris 的帖子

已經好努力溫默書,我放工返黎同佢搵一次,每朝早再早起溫默先返學至默書當日,但仍然不合格,其實我覺得佢有讀寫障礙,但K3時做過評估話佢無讀寫障礙(仔仔有偏向自閉)但英文又無事,真費解??佢有去補習,補習社會出一份試券比你溫,其實同學校考的試題差唔多九成中,教佢點答同要注意什麼默字...要做都做晒,到考時做了第一版的填充和第二版的標點符號全部都無做,唉!

可以只有中文讀寫障礙的,有d是隱性的,比較後期發現,就是之前我提到讀同認字也無問題,係理解!你小朋友或者要用特別d方法記左個中文字!出面有做中文讀寫障礙評估的,你或者考慮下做一評估!

回覆 scyauchris 的帖子

我想都要做多次讀寫評估確認一吓,謝謝你的意見!

我記得協康中大都有專做中文閱讀評估!加油!
‹ 上一主題|下一主題