用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 紐西蘭留學
go

紐西蘭留學

女女今年15歲(讀緊Form3), 想佢讀完中三就安排到紐西蘭讀書, 唔知各位子女在紐西蘭讀邊間學校, 可唔可以分享一下紐西蘭學校資料?

你不如找升學中心問下, 又唔洗錢, 問岩先幫襯.....

回覆樓主

It depends on your preference and budget.

Public school is the cheapest, private is the most expensive. Integrated (religion) is in the middle. You can also choose homestay or boarding. You need to decide if she wants IB, Cambridge or NCEA

回覆 jc0305 的帖子

我之前 agent 都幫我囝睇過New Zealand學校的資料, 其實都有好多學校揀的, 學費都吾算貴, 你可以搵agent問問啊 :)

jc0305 發表於 18-1-6 17:09
女女今年15歲(讀緊Form3), 想佢讀完中三就安排到紐西蘭讀書, 唔知各位子女在紐西蘭讀邊間學校, 可唔可以分 ...
我都係搵緊資料、我就上網及去左三間agent 問下有什麼介紹。

女女今年15歲(讀緊Form3), 想佢讀完中三就安排到紐西蘭讀書, 唔知各位子女在紐西蘭讀邊間學校, 可唔可以分 ...

St peter school cambridge
very good school
Ib n ncea

angie_ma 發表於 18-8-7 14:54

我之前 agent 都幫我囝睇過New Zealand學校的資料, 其實都有好多學校揀的, 學費都吾算 ...
學費約幾$一年

回覆 ponysee 的帖子

NZD14000 左右

點解要去NZ?因為平?網上睇唔到咩,AG要搵完交流過先好簽
立場要堅定一點,問多幾間無所謂
我之前穩ag,問左至少3-4間先決定幫襯其中一間,因為發現其實資源差不多,不過其中一個服務貼D

溫迪媽媽 發表於 18-8-23 15:14
點解要去NZ?因為平?網上睇唔到咩,AG要搵完交流過先好簽
立場要堅定一點,問多幾間無所謂
我之前穩ag,問 ...
Agent 有什麼服務?

josephbaba 發表於 18-8-25 17:52
Agent 有什麼服務?

講下幾間經歷,唔開名
有D就只是給一些他推薦給你的學校,如果你後期做足功課,你會發現,佢地推D學校,就算唔經佢地,成功率都有7--80%
我們最後選那間,是因為會介紹好一點的學校,讓學生去試下博比水平略高一個層次的學校。佢會教埋你如何寫essay,申請信,以及interview注意事情,教埋唔同學校的TIPS。甘我覺得,至少有D野系我地本身自己無法做到,網上亦難搵到。呢D先系AGENT的價值。

一家之言,不喜勿插

溫迪媽媽 發表於 18-8-27 11:17
講下幾間經歷,唔開名
有D就只是給一些他推薦給你的學校,如果你後期做足功課,你會發現,佢地推D學校,就 ...
我都去了幾間agent , 有間要收$2000、介紹既學校非常普通、係好郊區鄉下地方、成績亦不是好。另外去了一間解釋得好好、介紹了大約6 間、講得出每間特別之處, 很好、申請的話收費$250。另外還有一間、比我感覺吾多專業、一個代表做曬英美澳紐、代申請費為$1000。不過想再睇多一、兩間agent 先。你去的那些要收申請費嗎?

josephbaba 發表於 18-8-27 20:53
我都去了幾間agent , 有間要收$2000、介紹既學校非常普通、係好郊區鄉下地方、成績亦不是好。另外去了一間 ...

你指申請費?呢個系學校收當然要自己俾啦
admin fee/agent fee就無收,佢有話因為公司仔,想做好D口碑,所以會唔收

溫迪媽媽 發表於 18-8-28 11:40
admin fee/agent fee就無收,佢有話因為公司仔,想做好D口碑,所 ...

其實每間學校都有佢哋自己嘅 申請費用, 不過如果你經 agent幫你報學校 其實我相信學校係有回傭畀佢哋嘅(emoji)

溫迪媽媽 發表於 18-8-28 11:40
admin fee/agent fee就無收,佢有話因為公司仔,想做好D口碑,所 ...
不是申請費、是agent fees . 有agent 不收費? 咁我再去問下先。

I studied in a girl school in Hamilton.
NCEA ( NZ public exam ) is quite relaxing comparing with HKDSE as it has internals and externals, so basically do not have to worry too much in every individual papers. Furthermore, they have more subjects for students to choose, like photography, dance, fashion designs or stuff.

Hi StudyinNZ,
你好! 想請教一下
計劃小兒明年小學畢業後10月左右去NZ讀Year 8 Term 4, 然後升 Year 9.
做了點功課...有些高中可以選 NCEA, CIE 或者是 IB.
請問如果打算完成高中課程,不留在NZ讀大學, 選擇讀IB,對一個English as a second language  的學生難嗎?
IB在NZ始終較新,不太容易找到有關資料,所以想問問你..
又問,如讀NCEA,LEVEL 1 & LEVEL 2 一定要讀English, readin and writing ,容易PASS嗎?

囡囡想去外國讀書, 現在讀F2.  想去姓 紐西蘭AUCKLAND, 搵左幾間AGENT問, 報左兩間, 一間話明年YEAR 9同YEAR10都FULL左, 要做WAITING.  另一間未知.  你地通常報幾多間學校?

我係自己寫信去申請,交成績表過2兩日收咗,當然要睇下有冇宿舍位。冇揾過agent, 但agent 都唔會收錢喎。

回覆 angie_ma 的帖子

點解咁平,我仔讀緊嗰間全包33xxx學費.