用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 由初時懷疑BB視障、再自閉....到3歲最後診斷原來一切正 ...
樓主: JNF
go

由初時懷疑BB視障、再自閉....到3歲最後診斷原來一切正常   [複製鏈接]

fandd 發表於 18-7-19 01:32
回覆 JNF 的帖子

其實在三歲前被評為自閉症,家長也不要太擔心,因為仲有3年黃金時間比我哋為小朋友做好多 ...
恭喜你,可否pM我囝囝的經歷,謝謝

回覆樓主

樓主 可否分享比我(emoji)

只要有懷疑,盡快去做評估, 無論結果如何,都唔好灰心, 唔好錯過治療黃金期。以下係我小朋友經歷:
我小朋友一歳幾都未識講野,對外界反應亦明顯比較慢,第一次政府評估係自閉症傾向,排政府訓練位需時,於是我地自己俾錢去做幼兒訓練,情況已經有好轉,但第二次政府評估時小朋友扭計表現好差,結果醫生一口咬定係自閉症改排特殊幼兒中心,個刻真係好灰心,但我地繼續努力,安排佢去正常學校幼兒班,另外繼續做幼兒訓練再加言語治療。
到佢開始返幼稚園低班前,聽指令溝通已經無問題,而且終於開口發到少少音,同時亦收到通知派到特殊幼兒訓練中心。可能之前根基打得好,係特殊幼兒中心三年內進度非常理想,到畢業時已經同普通小朋友無大分別,順利入左主流小學,係六年小學生活中都無出現大問題,到小五已經唔需要參加小組訓練,今年更考到一間非常好的Band 1中學!

回覆 JNF 的帖子

其實在三歲前被評為自閉症,家長也不要太擔心,因為仲有3年黃金時間比我哋為小朋友做好多 ...

媽媽,可否pm 我

回覆 JNF 的帖子

我仔仔已1歲半, d 治療師話似自閉, 好担心. 請問可唔可以分享下你仔仔做啲乜嘢訓練會有幫助

可以pm 仔仔經歷比我嗎?
謝謝

小黃豆B 發表於 18-8-6 23:45
只要有懷疑,盡快去做評估, 無論結果如何,都唔好灰心, 唔好錯過治療黃金期。以下係我小朋友經歷:
我小朋友 ...
你好, 小黃豆B.
恭喜你! 你小朋友能有咁大的進步, 並入到好的Band 1中學. 看到你小朋友的經歷, 令我都到有點希望.

我小朋友1歲半, 已有自閉傾向, 眼見佢越來越多自閉行為表現, 心裡很担憂. 請問能否有幼兒練中心和言語治療中心的推介? 能夠PM給我嗎?

謝謝你.

diffmo 發表於 18-8-11 23:22
你好, 小黃豆B.
恭喜你! 你小朋友能有咁大的進步, 並入到好的Band 1中學. 看到你小朋友的經歷, 令我都到有 ...

我小朋友也是一歲多發現有問題,情況比這裡很多家長小朋友還嚴重,不太明白指令;不理會人自己玩;對外界反應緩慢;叫名成日無反應;唔望人;上堂坐唔定;歲幾一粒音無(三歲都仲未講到爸媽);只差未望車輪和重覆無意義動作。我地係聽幼兒園校長介紹參加協康會既靑蔥計劃,都唔理時間地點,有空位就報堂,先是幼兒訓練,後來再由幼兒訓練導師建議再上埋言語治療,他們會解釋和教導家長如何訓練小朋友,家長參與是很重要的,因為家長才是長期密集訓練小朋友的導師。我們在幼兒訓練時期先把小朋友行為大問題治理好和加強與小朋友親子關係,到言語治療時就教導他語言需要和如何發音,那兩年是最辛苦的,特別是看到幼兒班跟其他人表現不同或是有時候訓練見不到效果,真的很難受,但為了小朋友未來也只能硬著頭皮頂硬上。到排到特殊幼兒訓練中心時,他已經能聽得懂指令,有表達意慾和可以發一點聲音,所以在中心進步非常快,每年都可以升班(每一班代表不同能力)。
孩子成長充滿很多未知數,只要家長肯努力不放棄,把握好治療黃金期,什麼事都是有可能的。

回覆 fandd 的帖子

請問可以PM 我做了什麼訓練嗎?謝謝

回覆樓主

回覆 JNF 的帖子

想問你小朋做過咩一系列訓練?

fandd 發表於 18-7-30 23:29
回覆 lobb2015 的帖子

已把囝囝的經歷PM給你!

可以pm埋俾我嗎?thx

小黃豆B 發表於 18-8-12 08:24
我小朋友也是一歲多發現有問題,情況比這裡很多家長小朋友還嚴重,不太明白指令;不理會人自己玩;對外界 ...

您好,請問你個小朋友係出邊自費做訓練做左幾耐,因我知費用都好貴下。睇到個小朋友進展唔錯,對我地好有鼓勵作用!

Winniebabe 發表於 18-9-22 01:21
您好,請問你個小朋友係出邊自費做訓練做左幾耐,因我知費用都好貴下。睇到個小朋友進展唔錯,對我地好有 ...
我小朋友好細就去做幼兒訓練,無記錯幼兒訓練應該做左大約一年多,每星期一次,後來加言語治療就做左半年至九個左右,每兩星期一次,直至派左特殊幼兒中心就無再去了。無錯係好貴,個時幼兒訓練每次$400,言語治癒每次$600,但為左小朋友唯有其他方面慳d。

可以PM我嗎?

回覆樓主

請問可以pm我嗎?我仔30個月,已評估有自閉症,到面家仲係未識講野,只識兩個單字,車同開,唔會用手指指住想要既野,非常擔心追唔到進度

回覆 JNF 的帖子

請問可以將經歷share一下比我嗎?Thx

JNF 發表於 18-1-6 13:55
對光無反應,唔望人,唔親媽媽,唔手指指,成日睇轉轉,唔講野.....我小朋友之前全部中哂

見左好多醫生專 ...

想問,你喺果段時間做咩訓練?
thanks

cklaam 發表於 18-9-29 01:53
請問可以pm我嗎?我仔30個月,已評估有自閉症,到面家仲係未識講野,只識兩個單字,車同開,唔會用手指指住 ...

我仔情況同你好似
但我仔已經3歲9個月

twinbbtwin 發表於 18-10-17 17:56
想問,你喺果段時間做咩訓練?
thanks

因為好早已覺問題。好細個已俾佢上playgroup同早期訓練,實質成效大唔大就唔知,因為佢上堂表現唔好同好飲無咩用。但我地成日陪佢周圍去,最明顯係返左N班即刻講野好左

fandd 發表於 18-7-30 23:29
回覆 lobb2015 的帖子

已把囝囝的經歷PM給你!

can pm me plz? thanks
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊