用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 由初時懷疑BB視障、再自閉....到3歲最後診斷原來一切正 ...
發新帖回覆
go

由初時懷疑BB視障、再自閉....到3歲最後診斷原來一切正常   [複製鏈接]

fandd 發表於 18-7-19 01:32
回覆 JNF 的帖子

其實在三歲前被評為自閉症,家長也不要太擔心,因為仲有3年黃金時間比我哋為小朋友做好多 ...

請問當時係評估錯?定真係治療訓練幫到?我仔現在兩歲有自閉特徵,又未開金口,我都尋求緊評估各訓練!智障都train到?可以share多少少嗎?祝福你和兩個兒子

JNF 發表於 18-7-18 08:50
佢頭幾個月時好似睇唔到野咁無眼神反應,眼科醫院同兒科都話照腦,係好灰。而一年後佢視力正常返又中哂自 ...

你好呀!你話你仔之前中哂自閉特徵?請問係幾多歲?其實有時我真係好想知道除左我地自己之外,有冇外人會睇得出或者覺得你bb有問題去同你講呢?我仔啱啱兩歲,我都覺得佢有自閉,因為唔識講野,淨係識叫媽媽,燈同車,成日會跟youtube唱歌,節奏跟到,但字就講唔到,佢唔識手指指,好鍾意轉玩具,但佢又鍾意同人玩,眼神都ok,我都唔知佢係唔係!我身邊個個話唔覺得佢有問題,淨係話我太擔心,話我痴線,我壓力都好大架!邊個想成日話自己個仔有問題架?但外人都唔明白我
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊