用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 由初時懷疑BB視障、再自閉....到3歲最後診斷原來一切正 ...
go

由初時懷疑BB視障、再自閉....到3歲最後診斷原來一切正常  

對光無反應,唔望人,唔親媽媽,唔手指指,成日睇轉轉,唔講野.....我小朋友之前全部中哂

見左好多醫生專家、聽過好多負面診斷,睇左好多文章,上左好多堂,聽左好多意見....自己不知不覺都做左專家咁

由一開始2個月大已經無咩希望,因為幾位醫生說他可能是視障,之後就是機會好大既自閉,之後徵狀竟然慢慢消失,現在醫生診斷發展一切正常,不是自閉。呢2年幾既心結,終於可以放低

想鼓勵一d擔心緊同面對緊既家長同小朋友,同埋多謝曾經分享同鼓勵我既jm。我總覺得無論是小朋友原本就無事,定有蓋過某d行為所以睇唔出都好,已經唔重要,而家佢已經係一個會表達同成日好開心既小朋友。

因為一開始,已經打定輸數,我絕對唔會想像到有呢一日,俾信心小朋友,大家要努力!

大家想知d咩,我樂意分享俾大家

可唔可以PM我點樣培訓?Thanks

JNF 發表於 18-1-6 13:55
對光無反應,唔望人,唔親媽媽,唔手指指,成日睇轉轉,唔講野.....我小朋友之前全部中哂

見左好多醫生專 ...
想要解多啲小朋友,情緒有無好差?大機幾歲開始有改善?

回覆 JNF 的帖子

可吾可以pm埋我,謝謝你的回覆!

回覆 JNF 的帖子

可否PM我訓練的資料,謝謝!

我仔仔最近也確診左了,心情很低落,可以pm 你仔仔經歷比我嗎? 謝謝你

JNF 發表於 18-1-6 13:55

見左好多醫生專 ...

好想請教下,我小朋友現時3歲,佢1歲八個月嗰陣協康評估輕微ASD,早兩個月政府醫院都係咁講,但我一路同唔同嘅老師傾返 大家都覺得阿仔唔係 去睇私家醫生就話佢無嘢,但如果要推翻就要再做多份評估,想問下
你係政府度有record嗎?有推翻過嗎?謝謝分享

樓主可以pm 訓練資料嗎?謝謝

我個仔都一樣,2歲半被診斷有輕微自閉(主要言語發展落後,有社交),而家做緊治療,未夠2個月已有唔錯進步,可唔可以PM我你的小朋友過往經歷,讓我亦知道應該點去幫阿仔。先行謝謝

Pls pm, thanks

請問可以pm 嗎? 謝謝

回覆 fandd 的帖子

你好, 請問可PM仔仔經歷嗎?

回覆 小黃豆B 的帖子

我女3歲了可能有自閉,可以pm我訓練資料嗎?

回覆 小黃豆B 的帖子

請問可以pm我訓練資料嗎?謝謝你!

回覆樓主:

可以pm我嗎??謝幫忙

回覆樓主:

你好可以pm我嗎,

可否pm?謝謝

fandd 發表於 18-7-29 02:15
已把囝囝的經歷PM給你!

我都想要呀,請pm我

回覆 小黃豆B 的帖子

想問青蔥計劃好晤好? 因為我都排緊

(我女2歲半)

可以pm 仔仔經歷比我嗎? 謝謝你