用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問,宣基是band 幾?
go

請問,宣基是band 幾?   [複製鏈接]

band1b? ,1c?校風如何呢?
   5    0    0    0

1c中學

christy2011 發表於 18-1-6 10:41
1c中學
謝謝,可否講多少少關於宣基呢?

天長地久 發表於 18-1-6 10:46
謝謝,可否講多少少關於宣基呢?

感覺宣基应该不止1c了,西貢區4間英中,我會覺得乙一只可迦密同宣基二揀一。

ivyscyip 發表於 18-1-6 11:38
感覺宣基应该不止1c了,西貢區4間英中,我會覺得乙一只可迦密同宣基二揀一。
...
成绩还是迦密牽頭,特別是英文
但宣基近年出了狀元後大受欢迎,很多想本区就讀的1A也会選,所以4成绩有望越來越好。

感覺是同迦密相近的1B校

1B,我去聽過簡介會,校長係猛人但同時睇得出有野心有要求。往年迦密係將軍澳龍頭,基本上咩都唔駛做,自行已經收哂報區內最勁個批,但近年俾宣基追得好勁,已經唔係區內1A自行區內必然選擇,今年可能感到威脅,校長同簡介會都比往年積極左。

回覆 小黃豆B 的帖子

迦密舊年簡介會我有去, 一場簡介會禮堂只有一半人滿,相反, 宣其簡介會有兩場全滿,只看受歡迎度, 宣基已超過迦密, 相信宣基在未來有希望成為區內一哥.

https://www.edu-kingdom.com/foru ... page%3D2&page=2

參考下……回应#28

aa06 發表於 18-1-6 15:52
回覆 小黃豆B 的帖子

迦密舊年簡介會我有去, 一場簡介會禮堂只有一半人滿,相反, 宣其簡介會有兩場全滿, ...
我兩間簡介會都有去,係宣傳同形象上,宣基肯定下過功夫想去吸引好學生,近期最出名就係蠶寶寶。迦密感覺上係一間比較傳統學校,平平穩穩。但宣基就好大野心,目標應該唔係趕過迦密咁簡單,而係挑戰全港名校,要睇小朋友跟唔跟得上佢地步伐。
至於簡介會人數,迦密係傳統龍頭,而且同其他中學簡介會撞期,假如唔係B1家長可能唔會去。但宣基就比較新進,好多人未必清楚佢地底細,我聽過有B2學生家長都話想揀宣基,而且宣基故意將簡介會排到最後先開,好多其實無機會既家長亦可能會去。

回覆 小黃豆B 的帖子

果然大家睇法差不多
今年我也是兩個簡介會也有聽,不過,自行肯定兩間都唔會報。

個人認為,B1C自行報依兩間機會也微乎其微。

宣基好識玩心理戰,佢講到明,有報自行同冇報自行,叩門張表格是不一樣的。而且叩門時要上報自一,自二係邊間,令好多人以為誠意好重要,明知機會細都報。

我也認為學校目標最少係要成為「林護」,「鄧顯」等名校。所以,小朋友最好可以同學校步伐一致。

學校3322偏低,有人認為係被聯小拖累,但我認為學校只著重拔尖,缺乏保底,所以,B1C揀佢要小心。

回覆 山海兒女 的帖子

你自行兩間也不報? 點解? 其實我覺得這兩間也不錯, 只不過小朋友不鍾意迦密校舍細.

山海兒女 發表於 18-1-6 18:23
回覆 小黃豆B 的帖子

果然大家睇法差不多
宣基女校長唔簡單,成個簡介會,好似佢演講會咁,中間有意無意間漏左好多訊息俾家長,不過無否認宣基俾到學生向上到頂空間應該會比迦密高,假如有細心留意,兩間學校應該係完全唔同風格。
迦密校長好直接講佢地學生都係B1,宣基就避重就輕隻字不提。不過唔好講B1C,就算B1A自行都唔一定穩入,始終區內B1學位太少。

回覆 kk1186 的帖子

小女係宣小生,只要呈三保持band 1,乙一才揀,應該穩入。
希望自行揀一間冇咁Push的學校。

山海兒女 發表於 18-1-6 19:54
回覆 kk1186 的帖子

小女係宣小生,只要呈三保持band 1,乙一才揀,應該穩入。

宣基乙部非部留位太少,仲難入過迦密。假如聽宣基校長講,自行只填宣基,甲乙再首選返宣基以表誠意,真係要好有決心,對小朋友好有信心先得。我小朋友學校都建議B1學生最少揀一間區外,因為區內B1競爭真係太激烈!

小黃豆B 發表於 18-1-6 20:41
宣基乙部非部留位太少,仲難入過迦密。假如聽宣基校長講,自行只填宣基,甲乙再首選返宣基以表誠意,真係 ...
自行宣基的話,我認為B1A才有勝算!B1B的話,除非面試超强,否則都冇乜机会!
B1C, 就無謂浪費自行机会了,除非想表誠意,背城借一,博大抽獎入

回覆樓主

校長簡介會像做show一樣。而且好似已經脫龍了

宣小同宣中唔係一係龍,係聯繫,依家既小六生係最後一年

TLHE 發表於 18-1-6 22:54
自行宣基的話,我認為B1A才有勝算!B1B的話,除非面試超强,否則都冇乜机会!
B1C, 就無謂浪費自行机会了, ...

簡單將區內去年升中生除9,B1A生已經超過二百個,迦密加宣基只有76個自行位,雖然係B1B中學,但自行基本上就係B1A之間競爭。我小朋友屬B1A係非呈分試拿過級一,老師認為自行可以選呢兩間,但建議我小朋友去試區外B1A,同樣係同B1A學生競爭但成功左就係真B1A中學。佢話去年有同學自行一選呢兩間其中一間唔收,自行二選區外一間都頗有名氣B1A反而收左。

回覆樓主:

Band 1C

回覆 TLHE 的帖子

升中這遊戲,大家真係認為會有誠意分?唔好咁天真啦!
學校睇「成績」,大於一切
‹ 上一主題|下一主題