用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 陪開學
go

陪開學

請問陪開學,只是一天嗎?因為我想book機票

好多陪開學都係一星期,最少都 2、3 日,去到當地幫仔女買定曬 d 生活用品先走。

回覆樓主

回覆樓主:

因為同佢入了學校後,第二天不知可否再去,如果不可留係度又好悶

RACHEL888 發表於 18-1-5 20:17
因為同佢入了學校後,第二天不知可否再去,如果不可留係度又好悶
直接問學校,亦可問下可否預約參觀學校。

亮燈 發表於 18-1-5 21:01
直接問學校,亦可問下可否預約參觀學校。

都好wor

RACHEL888 發表於 18-1-5 21:30
都好wor
係呀!問下無妨,反正都去到學校。

回覆 papaof2 的帖子

Student visa 第一次入境有限指定日期,好似冇開學前十日咁多,最好問清楚agent。

回覆樓主

做student visa 要填寫入境日期 ,如果你先訂機票, 記得要辦簽證時 要根據番機票出發日期。

至於 入學可否 正式開學 前 一至三天前到校參觀,你要問問學校  !

我去年陪女兒開學是早了8天到, 先在倫敦一帶玩,適應時差 、參觀名勝景點、購買入學用品 (床單枕頭被舖、皮鞋等)同時安排開學4天前 約了校服部門 買校服 , 參觀學校 等 (預約 ) 都逗留了學校都 4-5小時 。

katrinafu 發表於 18-1-6 03:15
做student visa 要填寫入境日期 ,如果你先訂機票, 記得要辦簽證時 要根據番機票出發日期。

至於 入學可 ...

謝謝

回覆樓主:

陪開學最少二天,笫一天番學看還有什麽需要,笫二天買好俾佢

katrinafu 發表於 18-1-6 03:15

至於 入學可 ...

學校不是有 枕頭被鋪?為何要買?
如果要,就要預時間在英國買啦!

回覆 DOUGLASMAMA 的帖子

不是每間學校都會提供,不過多數學校可以代學生訂購。

回覆樓主:

枕頭被等,買新的用幾年,枕頭買舒服睡也好D

回覆樓主

早D去預時間買校服,臨開學會斷碼。如果要預約school shop買校服最好講明尺寸,叫佢留俾你。有細粒同學買唔到自己size要格硬買大一個碼然後佢媽咪即晚改。

宿舍通常有枱燈,但EK好多家長都分享過係唔夠光要自己換燈泡或自己帶好D,呢樣係其中一樣要入咗宿舍先知嘅,所以建議小朋友入宿舍後留多一兩日先上機,有乜缺欠可即時買俾佢。

除枱櫈要到步才知,拖板都是,英國枱櫈很平又多款,可以到步才買。

etoile 發表於 18-1-6 14:36
早D去預時間買校服,臨開學會斷碼。如果要預約school shop買校服最好講明尺寸,叫佢留俾你。有細粒同學買唔 ...

謝謝你的提示

回覆樓主:

想問問,仔讀Sixth Form,不用穿校服,但要著西裝,但是他比較廋,英國是否可以買到呢?
DouglasMaMa :lol