用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 陪開學
樓主: RACHEL888
go

陪開學

回覆樓主

佢地平日住宿舍唔出嚟,是否應該陪到入學後第一個星期六日,方便陪佢地補給呢?

回覆 DOUGLASMAMA 的帖子

馬莎及Zara 都有學生size, 呀仔去了英國後,他話很喜歡著全套西裝打呔。

noel2010 發表於 18-1-6 17:19

馬莎及Zara 都有學生size, 呀仔去了英國後,他話很喜歡著全套西裝打呔。 ...

指香港或是英國?
系香港馬莎唔見有,要去那裡找學生呎吋?
DouglasMaMa :lol

SIYip 發表於 18-1-6 17:00
佢地平日住宿舍唔出嚟,是否應該陪到入學後第一個星期六日,方便陪佢地補給呢?
...

但得一個人,好悶

SIYip 發表於 18-1-6 17:00
...

唔好。
學校第一個weekend 唔俾boarders 返屋企,包括weekly boarders, 就係唔想啲細路同家長難捨難離,要放手啦,其實佢哋開學就可以走。

DOUGLASMAMA 發表於 18-1-6 18:13
指香港或是英國?

如果香港買,可去G2000睇下。

在英國買的。香港G2000 款較老積。

DOUGLASMAMA 發表於 18-1-6 18:13
指香港或是英國?

嗰面幾間大百貨公司如M&S, John Lewis, Deberham都有校服session,好pro,大把選擇。

英國M&S 有一系列washable 西裝款(在男裝部,不是school session),針對青年人、有slim cut /regular 剪裁,價格由£79一套起,好適合boarding,成套可以放入洗衣機洗。但8月底-9月,會都幾多款都買斷碼。

LAS01 發表於 18-1-6 21:32
英國M&S 有一系列washable 西裝款(在男裝部,不是school session),針對青年人、有slim cut /regular 剪裁 ...

價錢好平,到時要去睇下先。
是否倫敦市和 牛津市是否有分店?
冬天 厚褸8-9月是否都有得買?
通常學校比著什麼款式褸?是否只要深色就可以?

M & S 最大個間在倫敦,呀仔都在此買咗兩套,約£200一套,聖誕前帶我去行,減到£79,因英國已有4套,唔入貨住。

M&S總有一間喺左近。其實上官網可以隨時睇款,又或考慮出發前上網訂,在你指定店舖攞。取貨時即試即改,唔啱馬上退。好處是以先付款安排,確保喺你最方便嘅店舖,有齊你最想要嘅款同碼。

剛上M & S 網睇,很多款而且£7x 至2xx, 去到英國才買啦。

brother4 發表於 18-1-6 10:26
枕頭被等,買新的用幾年,枕頭買舒服睡也好D

老公話床上用品不用買,用 睡袋就得。真系無嘢講!

DOUGLASMAMA 發表於 18-1-7 07:41

冇話唔得,但冇咁好,依家唔係露營,有宿舍有床啊!而且枕頭、被、床單又唔係貴,買一套已有排用。

床上用品,英國買較香港平,第一年去自已帶咗個枕頭,之後已經在英國買,£6已經好好用。試過學校代訂全套,都是幾十磅,呀仔就自己再加床墊上去。

DOUGLASMAMA 發表於 18-1-7 07:41

房有暖氣,得自己一個用睡袋真有趣

brother4 發表於 18-1-7 08:47
房有暖氣,得自己一個用睡袋真有趣

要買什麽被才合用?一年四季

回覆 RACHEL888 的帖子

宿舍一定有暖氣,不過未必係全晚開,有機會早上 5、6 點關,所以買普通被,再買張 down,等小朋友自行決定當晚用邊張被。
我自己有張私家毛巾被,墊住訓夠曬舒服。

1998Ruby1998 發表於 18-1-7 09:14
回覆 RACHEL888 的帖子

宿舍一定有暖氣,不過未必係全晚開,有機會早上 5、6 點關,所以買普通被,再買張  ...