用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望小學並沒有一條龍、直屬或聯繫中學的升中安排?? ...
樓主: Befong123
go

德望小學並沒有一條龍、直屬或聯繫中學的升中安排??  

回覆樓主

德小家長
可能未去到高小,未感到升中壓力,所以至目前為止,本人係十分喜歡德小,佢所敎的英文程度、德育、同多元化的課外活動及課外活動後的校車support 也十分出色。。著重全人發展,如果學校可以100%上德中當然就最好

hkpapa852 發表於 18-1-12 15:07
教好。學生 還是 教。好學生

GH中學部自從轉咗新校長,方針已變了
這些又係教肓署整出來。好似直資中學收了就不可抽統一派位(有錯請更正),你是校長都轉直資la, 直資甘多特權,一早可收優質學生,又唔俾人抽統一派位,

回覆樓主

聽落,每年德小都有具能力的學生插班去第二度。如果德小升中係直升,會唔會反而小啲學生跳船,中學更能hold住band1a的學生?

回覆樓主

記得前年出席德小簡介會,校長一開始便說德望並不是龍校,加上自己再做資料搜集,便決定放棄學位。

devotedpapa 發表於 18-1-13 03:38
聽落,每年德小都有具能力的學生插班去第二度。如果德小升中係直升,會唔會反而小啲學生跳船,中學更能hold ...

我不是上咗ek好耐,只係幾年前開始,不知好耐之前有否不同,但自我留意以來,GH都不是一條龍,當時係大概七成上德中,所以早幾年都好多人喜歡德小,係近兩三年升中比例大幅下滑,先咁多負評。

個人都同意其實佢keep番之前7成比例反為有助留人,如果佢再係咁,小學部招不到好的學生,叻少少d人又跳船算了,你㨂人,人揀你,再係咁真係無人讀德幼同德小。

回覆樓主:

覺得GH只懂向上爬, 想有最好成績學生, 但吾着眼培訓自己的親生女, 包括自己幼稚園學生, 寄望家長自己教好。

whitepurin 發表於 18-1-13 11:37
我不是上咗ek好耐,只係幾年前開始,不知好耐之前有否不同,但自我留意以來,GH都不是一條龍,當時係大概 ...
雖然改直資, 但相信点都收返6-7成德小生, 否則等於話自己德小生唔掂, 親手打德小落地獄,相信不會發生

assado 發表於 18-1-13 12:25
覺得GH只懂向上爬, 想有最好成績學生, 但吾着眼培訓自己的親生女, 包括自己幼稚園學生, 寄望家長自己教好。 ...

其實佢課程改革中,不過都係近幾年的事,應該之前幾年同估計未來一兩年d小六生重係舊課程

回覆樓主

係咪代表舊課程太淺,學生水準唔信得過,中學要收多d外來生,小學課程改革後,程度高番,中學收德小會多番d?咁樣對現在讀緊舊課程嘅,咪好唔公平

whitepurin 發表於 18-1-13 11:37
我不是上咗ek好耐,只係幾年前開始,不知好耐之前有否不同,但自我留意以來,GH都不是一條龍,當時係大概 ...
味係law, 日日重陽節玩登高,再加甘多未知數,叻女有其他靚offer都未必去讀。當然無可否認它是好好的學校

回覆樓主:

其實我詫異嘅係, 小學上中學篩走一半, 多收咗外來嘅精英, 但係dse, 都畀由小一直升上中六嘅dgs, 差成一大截。

BearBearMummy 發表於 18-1-15 20:01
其實我詫異嘅係, 小學上中學篩走一半, 多收咗外來嘅精英, 但係dse, 都畀由小一直升上中六嘅dgs, 差成 ...

咁又唔好下下用dgjs/spcc比,始終呢d神中之神學校,真係收嗰刻已盡攬最top精英。除了少數要顧埋弟妹會去搏神級津小之外,基本上有dgjs/spcc offer都不會選其他學校吧!去到升中都一樣,所以只以成績不及dgs就説gh不好,又不是很公平。

BearBearMummy 發表於 18-1-15 20:01
其實我詫異嘅係, 小學上中學篩走一半, 多收咗外來嘅精英, 但係dse, 都畀由小一直升上中六嘅dgs, 差成 ...

你諗下DGS年年有一半係收盡天下精英

GHS邊收到呢啲質素?

所以唔應該同DGS比

要比較就同MCS/MSS/HYS比

咁當然GHS嘅DSE都係比唔上以上3間,但差距冇同DGS咁大

回覆 simsimwong 的帖子

德望啱啱一月頭今年小六已收到中學部大信封, 聽聞7-8成係第一輪收咗! 希望係真! 咁小學部啲學生個心都定啲!

Penipony    發表於 18-1-16 11:17

ILOVEBEAN 發表於 18-1-16 11:10

德望啱啱一月頭今年小六已收到中學部大信封, 聽聞7-8成係第一輪收咗! 希望係真 ...

消息從哪裡來呢?朋友女兒在德小讀小六,佢話群組內家長冇人討論德中收生情況,佢都唔知有幾多同學收咗!

ILOVEBEAN 發表於 18-1-16 11:10

德望啱啱一月頭今年小六已收到中學部大信封, 聽聞7-8成係第一輪收咗! 希望係真 ...

7至8成,好 ok 喎

glorialee923 發表於 18-1-17 17:56
消息從哪裡來呢?朋友女兒在德小讀小六,佢話群組內家長冇人討論德中收生情況,佢都唔知有幾多同學收咗!
...

德小校長在星期三的週會有講今年收得多左德少生,我身邊的小六朋友仔都收了,都表示係收多了

回覆樓主:

如果該校真有七八成都正常合理,其實如果只收五成,策略上以為成功可收外來精英,提高學校水評,但實際上校內最Top精英唔會等留低比佢揀,相信一早走哂,最後平均水準反而只會越見越低,造成局面係外面最好精英亦唔會選此校,剩下只做成大部份學生及家長對校無歸屬感,只想提早轉校又收唔到更好學生。實屬下策。不如痛定思痛,提高老師質索及水評,搞好內部團結整校,方為上策。

yk2 發表於 18-1-17 21:07
如果該校真有七八成都正常合理,其實如果只收五成,策略上以為成功可收外來精英,提高學校水評,但實際上校 ...

其實每年轉校個D無錯會有兩三個級十的,但更多的是會留下,不會走,因為D 囡對學校好有歸屬感,唔肯(emoji),敢怒不敢言的只是家長。

回覆 glorialee923 的帖子

係我哋識得嘅小六幾個家長講. 佢哋自己統計過係七成幾. 你朋友話喺群組無人講嘢咁我就唔知啦! 因為我唔係小六家長. 不過我覺得人哋應該唔會特登作野出嚟講 . 今年係第一屆由幼稚園上小學,我諗學校收返七成幾至八成都係非常合理.
正如樓上家長講,學校自己都會諗如果自己啲女都唔收,反而大比數淨係收出邊精英,長期落去啲學生/家長冇歸屬感, 咁喺校內叻嗰啲未到小六可能已經走得就走,學校都唔會想見到呢個地步.
香港幾間傳統名女校都有自己小學/中學, 大部份都係可以100%直上/或者大比數直上. 如果德望唔能夠維持呢一點, 只會流失好學生. 雖然唔係每個最TOP都會走,不過每年會流失幾個咁就唔係一件好事.