用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望小學並沒有一條龍、直屬或聯繫中學的升中安排?? ...
樓主: Befong123
go

德望小學並沒有一條龍、直屬或聯繫中學的升中安排??   [複製鏈接]

我個人認識既,收唔番上小學或中學就會對學校較多意見。

HappiMom 發表於 18-1-10 08:59
我認識的剛好相反,應該係物以類聚

那麼你應該早些介紹他們上EK做多些功課,聽多D唔同意見(無論正反) ,自己要分析下,對間學校瞭解和認識多D…以免入左去又話後悔,怪不得現在多數學校都要2nd in、3rd in…in埋家長,甚至要家長上埋堂。其實現今資訊發達,其實都唔難做到,唔明!?

HappiMom 發表於 18-1-10 08:59
我認識的剛好相反,應該係物以類聚

我識嘅7:3

10個中,7個鬧爆,3個ok

Ashleydear 發表於 18-1-10 09:13
我個人認識既,收唔番上小學或中學就會對學校較多意見。

如果因為咁而抹殺左學校多年教育子女的努力,就真係可惜…我們做父母會教子女要感恩,但自己又…唉…

我識人唔多,只識3個家庭既囡囡由德幼上德小,3個女仔先後也跳船啦,唔係讀唔掂,2個插入了天神。3個家長對德小也不太好,所以用腳投票。

呢個情況唔止GH既, 其他學校一樣有咁情況。當然, 收唔返有hard feeling係可以理解, 但上唔到中學既都有其他唔錯offer, 相信又唔係完全唔感恩。而且那些家長普遍認為個女出去都可以同人fight過, 所以唔可以話佢地完全唔認同學校既, 但收唔返, 唔開心都好正常

Ashleydear 發表於 18-1-10 10:24
呢個情況唔止GH既, 其他學校一樣有咁情況。當然, 收唔返有hard feeling係可以理解, 但上唔到中學既都有其他 ...

同意你的意見…會跳其他學校都唔等於對學校不滿,我自己都會揾其他中學報名(其實學校在家長會都叫)…如果阿女有機會比其他學校收,因為每間學校各有特色,我都可能會走…但我都會感謝學校的努力…

ms.bead 發表於 18-1-10 07:40
是嗎?我認識校內的家長大多數都很喜歡學校,可能只是我比較多咀…不過,其實你都不用奇怪,任何學校都有人 ...

德小家長到

我地好鍾意學校㗎,不過無專登出帖講唧。每人喜好感受不同,在討論區有對學校負面嘅留言,正常不過,所以毋須答辯。各舒己見,幾好啊。

HM168 發表於 18-1-10 08:44
下!協中無收哂協小所有band1生

1st round收4成多

你信唔信協小band1唔夠6成?

我唔信

siden 發表於 18-1-10 10:57
1st round收4成多

你信唔信協小band1唔夠6成?
直屬既津中要收取超過70%小學部學生仍然可以做到全英中, 粗略估計小學部都要至少有50%學生屬全港B1先得.

所以LS, MCS, HY ..... 呢堆小學, 一定會有至少 50% B1學生.... 中學部點解唔收晒, 用意好明顯
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kbi 發表於 18-1-10 10:55
德小家長到

我地好鍾意學校㗎,不過無專登出帖講唧。每人喜好感受不同,在討論區有對學校負面嘅留 ...

GH係好好學校

我啲friend鬧爆主要係鬧升中安排而已

唔想誤導他人,令他人以為此校好不濟

siden 發表於 18-1-10 11:07
GH係好好學校

同意

GH小學既學生學術能力係一流, 尤其係英文

不過學校對學生既升中支援, 絕對係九流
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

siden 發表於 18-1-10 11:07
GH係好好學校

對呀…如果評論一間學校,是以直上中學計的話,我都覺得GH不合格;但如果以教育和德育的話,我自己就絕對滿意…

回覆樓主

其實學校由幼稚園到小學都無保證100%收晒,決定入讀就要有定心理準備。

其實真係有D唔明, 聖心私小每年都有至少大約60人(如果3班, 有一半人上聖心中), 聖心升中安排係絶對好, 好多成績好係自己出去闖, 更上一層樓, 唔係學校唔要, 想留的如成績達到要求, 亦儘量收, 點解同一教會, 方針會咁唔同?  其實好多家長比私小學費, 當然除了教學質素, 亦希望學校中學儘收, 德望教學團體做法有點不近人情.  其實德小自己揀囡, 理應滿意, 比得學費個班家長亦不是HEA讀, 成績亦有返咁上下, 自己教都唔滿意, 咁中學要咩學生?  德小家長唔滿意係理解.

ms.bead 發表於 18-1-10 11:23

對呀…如果評論一間學校,是以直上中學計的話,我都覺得GH ...
我覺得唔直升唔緊要,可能令家長不滿嘅地方係得唔到支援,例如不獲告知小朋友banding,難以估計應報讀甚麽學校,中學部有無好清晰指引點樣先會收番... 搞到人心惶惶。其實會唔會反而令到有能力更上一層樓嘅小朋友無歸屬感提早向外闖?

catcle 發表於 18-1-12 08:41
其實真係有D唔明, 聖心私小每年都有至少大約60人(如果3班, 有一半人上聖心中), 聖心升中安排係絶對好, 好多 ...

教育理念 v.s. 追求校譽光榮

天主教會其實主張一條龍教肓

Befong123 發表於 18-1-12 13:39
教育理念 v.s. 追求校譽光榮

天主教會其實主張一條龍教肓
教好。學生 還是 教。好學生

GH中學部自從轉咗新校長,方針已變了

港華現在亦打算棄天主教會既主張(其實幾年前九華都曾經試過,不過失敗咗啫!)

hkpapa852 發表於 18-1-12 15:07
教好。學生 還是 教。好學生

GH中學部自從轉咗新校長,方針已變了

呢幾年都見校監校長齊齊現身學界場合,看似非常緊張成績~~~

回覆 mcl203 的帖子

是, 校長好像很緊張成績, 去年樂團去歐洲參加比賽, 校長也有隨團.
‹ 上一主題|下一主題