用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望小學並沒有一條龍、直屬或聯繫中學的升中安排?? ...
樓主: Befong123
go

德望小學並沒有一條龍、直屬或聯繫中學的升中安排??   [複製鏈接]

mytambb 發表於 18-1-8 09:14
真的立即斷了龍嗎?!

如果真的,其實要斷都比少少時間通知,咁大間學校,點解咁做嘢?!
in k嘅時候,學校有mention過佢地唔係龍校... 但唔記得小一有無提呢樣野

lskstephen 發表於 18-1-8 08:01
如上教育局網頁,德望小學有關中學部資料已經留空!

很令人失望,但已經斷龍了!
其實EDB從來沒有官方網頁公佈呢D資料

CHSC只係一個愛國團體既網站, 當中只有幼稚園既資訊係EDB既官方資料 (你會見到網頁左上角有EDB標誌)

小學同中學既資料, 只係網站管理人自己收集同發佈, 未必係正確. 浄係睇佢今時今日都仲當協恩有直屬中學就知錯得幾離譜啦! (仲有多項錯誤係N年不改.....)

雖然EDB推介可參考呢個網站既資料, 不過EDB都有講明, 資料係未必準確
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lui 發表於 18-1-8 09:24
學校上年已說斷了,不是今天才説
上年(即係 2016/2017)斷了,咁係咪前幾年入嗰啲都可順利入返中學部,通常斷龍唔會係中間切嗰喎,多數會等最後嗰批讀完小六,否則對讀緊嗰班唔公平。
有錯請更正。

mayyylai 發表於 18-1-8 10:36
上年(即係 2016/2017)斷了,咁係咪前幾年入嗰啲都可順利入返中學部,通常斷龍唔會係中間切嗰喎,多數會等 ...

不是,学校一直是話自己糸直屬,然后話原来他們理解錯,原来by definition 他們連直屬也不是。不用何時cut off

lui 發表於 18-1-8 11:02
不是,学校一直是話自己糸直屬,然后話原来他們理解錯,原来by definition 他們連直屬也不是。不用何時cut ...
都係個句:

中學部係直資學校, 基本上可以當佢同小學部沒有任何關聯, 不一定有任何直升保障

如果中學部有向小學部說明直升要求/條件, 咁就唔同

以我所知, SPC, YW, 港同係肯定有講(小學部學生符合那些條件可以直升), 但GH同HY到今時今日都係無既

至於其它所謂龍校有冇呢? 等相關家長提供資料吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

DGJS係train school (龍校), 小學校長P1 briefing (即巳收學生的家長briefing, 不是簡介會)巳經重申DGJS係train school, 但至於有咩特別requirements, 佢無特別講.   

catcle 發表於 18-1-8 12:11

DGJS係train school (龍校), 小學校長P1 briefing (即巳收學生的家長briefing, 不 ...
EDB定義既Train School, 只適用於官津中小學

其它學校所謂既Train School, 對EDB嚟講, 只係仿照Train School模式開辦既學校, EDB不會規管

我相信學校講得出係train school, 佢地一定會履行佢地同家長承諾, 但係當然有無d特別要求, 就要睇下有冇其他家長有資料.

catcle 發表於 18-1-8 12:20

我相信學校講得出係train school, 佢地一定會履行佢地同家長承諾, 但係當然有無d特 ...

其實斷龍都冇所謂,應該起碼有過渡期。否則覺得學校講一套,做一套。誠信有問題!

港華都有6+3年比小學過渡,唔知德望同協恩有沒有?

chunchundaddy 發表於 18-1-8 08:12
會唔會影響德幼、德小嘅吸引力?對而家讀緊果班學生好唔公平,入讀時諗住大部分有得上中學,點知讀讀吓斷 ...

以我所知,德幼德小家長都清楚情況...... 當然佢哋都有不滿.......

hkpapa852 發表於 18-1-8 09:38
其實EDB從來沒有官方網頁公佈呢D資料

CHSC只係一個愛國團體既網站, 當中只有幼稚園既資訊係EDB既官方資料  ...

長知識!
一路意為係官方資料!
不過協恩中學今年好似仍是協小直屬學校嗎?

lskstephen 發表於 18-1-8 20:37
長知識!
一路意為係官方資料!
不是了

b3410 發表於 18-1-8 21:19
不是了

謝謝更正!

我女今年德小小六了,昨天亦收到學校的中一邀請,可以提早上岸。德望小學吸引嗎?我覺得要問下自己鍾唔鍾意德中。我的答案是就算佢唔收我個女,我都唔會後悔比阿女入德小。因為阿女在德小渡過了很開心的六年,我睇到阿女在學校裡的成長。所以都係嗰句:冇最好既小學,只有最適合既小學。
唔好問我今年收左幾多人,因為我識唔哂全校的人,亦冇四圍問人點。

阿女呢六年都冇去補習,成績OK,但唔算叻嗰批,夜晚可以9點上床瞓。雖然阿女唔係叻嗰批,但至少DGS都收到1st in(DGS係揀人in),可見德小對其他小學有一定吸引力,家長唔駛擔心。據聞以前就算中學部唔收,都可以入到德愛等BAND 1學校。

而家阿女可以輕鬆面對呈三試,進可攻時退可守,比出面學校快一步收定心丸,interview又比出面學生有優勢,呢個就係GHS、HYS等有中學部小學既優勢(就算冇guarantee收小學學生)。各位家長要聽多方面,選擇適合自己子女既學校。

mcl203    發表於 18-1-9 12:13
Felix223    發表於 18-1-9 11:15
ppmmbb    發表於 18-1-9 10:15

lskstephen 發表於 18-1-8 20:37
長知識!
一路意為係官方資料!
2012年已經"開始"斷龍, 到今年正式100%斷龍

HY小學2012年小一收生時已有說明:

http://www.hyps.edu.hk/announce/1213/announce170912.pdf

ms.bead 發表於 18-1-9 08:55
我女今年德小小六了,昨天亦收到學校的中一邀請,可以提早上岸。德望小學吸引嗎?我覺得要問下自己鍾唔鍾意 ...

我女今年德小小六了,昨天亦收到學校的中一邀請,可以提早上岸。德望小學吸引嗎?我覺得要問下自己鍾唔鍾意 ...
其實我更有興趣想知道, 入唔番中學部既學生, 學校到底提供過/咗D咩嘢既支援呢?

回覆 ms.bead 的帖子

congratulations....
可放下心頭大石了。

Congratulations

hkpapa852 發表於 18-1-9 09:56
其實我更有興趣想知道, 入唔番中學部既學生, 學校到底提供過/咗D咩嘢既支援呢?
...
其實學校提供六年小學的德育和教育,不就是為了建立將來的基石嗎?就算面試,不就是睇下小朋友的學業和教養,而且GH學生英文較好,這些都是優勢。

又例如禮貌,大家可以搭一程由彩虹去學校既小巴,落車時學生都會向小巴司機講"唔該司機!" 這個是令我很深刻的體驗,因為我女是一個很怕羞的人,但在耳濡目染下,都會主動向司機講多謝。

實際D講面試技巧,小六開學時亦有練習GROUP INTERVIEW,但當然GH沒有九龍塘某幾間名小支援得咁好。

至於入唔番中學部既學生,我都唔知學校會提供咩支援,咁其實一般學校會有咩支援學生?

‹ 上一主題|下一主題