用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望小學並沒有一條龍、直屬或聯繫中學的升中安排?? ...
go

德望小學並沒有一條龍、直屬或聯繫中學的升中安排??   [複製鏈接]

德望小學暨幼稚園並沒有一條龍、直屬或聯繫中學的升中安排.......是否正確?見myschool ...這樣寫
   8    0    0    0

Befong123 發表於 18-1-5 17:15
德望小學暨幼稚園並沒有一條龍、直屬或聯繫中學的升中安排.......是否正確?見myschool ...這樣寫
...
所有中學部係直資既學校, 其實你都可以當無

又多一個新晉 明燈網 了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-5 18:06
所有中學部係直資既學校, 其實你都可以當無

又多一個新晉 明燈網 了
拔萃中學是直資嗎?
schooland 又話 "拔萃女小學有一條龍中學的升中安排,而一條龍的中學是即小學中的全部學生都可升讀一條龍的中學",  真找不清

Befong123 發表於 18-1-5 18:59
拔萃中學是直資嗎?
schooland 又話 "拔萃女小學有一條龍中學的升中安排,而一條龍的中學是即小學中的全部學 ...

任何直資中學都可自訂收生要求,而且可以年年不同。

佢鍾意既可以無條件100% 收晒小學部學生,唔鍾意既可以一個都唔收
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

Befong123 發表於 18-1-5 18:59
拔萃中學是直資嗎?
schooland 又話 "拔萃女小學有一條龍中學的升中安排,而一條龍的中學是即小學中的全部學 ...

直資的話,咁寫「而一條龍的中學是即小學中的全部學生都可升讀一條龍的中學」肯定是老點

Charlotte_mom 發表於 18-1-5 19:25
直資的話,咁寫「而一條龍的中學是即小學中的全部學生都可升讀一條龍的中學」肯定是老點
...

DGJS係全部直上中學的龍校

睇到網上新聞講「直資傳統名校拔萃女書院舉行2017/18學年中一收生簡介會,逾1,500名學生及家長出席。校方指下學年將有205個中一學位,過往約有百學位供外校生申請,但校長劉靳麗娟指,今年因拔萃女小學擴班,在一條龍收生下須全錄取女小拔學生,故預留予外校升讀的學額大幅減少至58個。」

德望就唔知。

1998Ruby1998 發表於 18-1-5 20:20
睇到網上新聞講「直資傳統名校拔萃女書院舉行2017/18學年中一收生簡介會,逾1,500名學生及家長出席。校方指 ...

Yes, 中一收幾十個外校生

1998Ruby1998 發表於 18-1-5 20:20
睇到網上新聞講「直資傳統名校拔萃女書院舉行2017/18學年中一收生簡介會,逾1,500名學生及家長出席。校方指 ...

另一個 post 話德望收外來生嘅比例會增加,即係話原校小六直升中一嘅學額會少咗,有錯請指正

回覆 chunchundaddy 的帖子

我都唔清楚,想知道。德望鍾意定咩收生標準都得,就算成績好佢一句 reject 就咩都冇,所以呢個都唔係冇可能。不過德望學生個個都成績有返咁上下,當中大部份都十八般武藝,就算唔入中學部都入到 Band 1 學校。
學校肯能係想提高 DSE 成績到拍得上 DG 業績掛,畢竟 GH 出名讀書風氣濃厚,小學開始已經教深,但仍然被不少官津爬頭。
家長話 17 年收返 52% 德小,估計可能考 40% 內先入得返中學部。

1998Ruby1998 發表於 18-1-5 22:59

我都唔清楚,想知道。德望鍾意定咩收生標準都得,就算成績好佢一句 reject 就 ...

以前收一半已經少

PPyeung 發表於 18-1-6 00:33
以前收一半已經少

GH 小一生自己選, 經過6年GH自己教導, 都不保證, 如学生有達標分數, 一定GH中學收。

assado 發表於 18-1-6 07:21
GH 小一生自己選, 經過6年GH自己教導, 都不保證, 如学生有達標分數, 一定GH中學收。
...

小一生已經自己揀,train 6年後,唔要自己揀嘅女,好似好不近人情

chunchundaddy 發表於 18-1-6 09:43
小一生已經自己揀,train 6年後,唔要自己揀嘅女,好似好不近人情

所以, 我冇考慮考GH。

assado 發表於 18-1-6 09:48
所以, 我冇考慮考GH。

我當GH 係冇中學back up 去揀,要真心喜歡它的小學部和受到佢果套6年先會去讀

Ocean419 發表於 18-1-6 10:23
我當GH 係冇中學back up 去揀,要真心喜歡它的小學部和受到佢果套6年先會去讀
...

如果其他offer, 考慮其他校。

assado 發表於 18-1-6 10:28
如果其他offer, 考慮其他校。

我都係咁諗,如果可以選擇其他收自己小學部9成以上的band 1直資,或冇中學部的一線直私小學,都要認真考慮6年小學生涯的苦與樂和最後升中的成果是否成正比

siden    發表於 18-1-6 10:40

Ocean419 發表於 18-1-6 10:36
我都係咁諗,如果可以選擇其他收自己小學部9成以上的band 1直資,或冇中學部的一線直私小學,都要認真考慮 ...

GH 自己教了6年, 都吾保證達標一定收, GH 在小學部教法有好大空間去改善。

assado 發表於 18-1-6 10:39
GH 自己教了6年, 都吾保證達標一定收, GH 在小學部教法有好大空間去改善。
...

其實德望課程都係近年先加深,我唔知以前d人點比較,或者高小唔同初小,我自己見佢現在的初小課程,其實不算很深,只有英文程度係高dd, 已經係調深咗,所以不難理解,點解佢之前收多咗外校生,所以我又覺得佢小學部都做緊嘢,未必真係會越收越少小學部的學生。

1998Ruby1998 發表於 18-1-5 22:59

我都唔清楚,想知道。德望鍾意定咩收生標準都得,就算成績好佢一句 reject 就 ...

德望程度的確高,但在派位制度下必然有學生被評為是b2甚至b3,呢批學生中學部唔收真係幾慘。自行時rank order輸畀其他學校的b1生,但實際能力可能叻過佢地,尤其英文,但rank order排得後自行便蝕底。假如自行離唔到場又考唔到直資,局住派位便必入中中,英文再好也沒用。谷足6年,交6年學費,但中學部收唔夠50%,其實真係好大壓力
‹ 上一主題|下一主題