用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分成績
樓主: 妹妹頭
go

呈分成績  

hkpapa852 發表於 18-1-5 15:51
好似呢間小學咁, 講解得不知幾詳盡:

http://www.skhhsst.net/objects/pdf/p_meeting_20110520.ppt

現在明白呀, 所以踢了阿大去補數了。噚日, 補到老師抖晒大氣, 話「終於」加減乘除無錯了!佢以前幫阿妹補時都無咁辛苦的。佢仲預告, 阿大今次考試唔慌高分。

angiehouse 發表於 18-1-5 15:52
点解我女學校可以講给家長講臨時banding,照計佢地吾會知師姊D分

學校會知道大約幾多個學生係Band 1,2,3。所以可以根據學生嘅呈分名次推斷到臨時banding。

angiehouse 發表於 18-1-5 15:52
点解我女學校可以講给家長講臨時banding,照計佢地吾會知師姊D分

呈3都未考,宜家俾既緊係臨時啦~~~

Junjun7 發表於 18-1-5 16:24
咁個女如呈一考第一 呈二都係第一 會唔會總呈分排名都係第一定還會變?只收到張紙仔寫住名次1-5 內 (感覺 ...

如果係標準化嘅名次,兩次級一,加埋一定係級一。

自行要同其他學校一齊排名,就唔知會排到幾多,不過級一嘅應該全港直資官津都應該有得面試!

hkpapa852 發表於 18-1-5 15:51
好似呢間小學咁, 講解得不知幾詳盡:

http://www.skhhsst.net/objects/pdf/p_meeting_20110520.ppt

乘科目比重(即999632)之前嘅標準化即是 standard deviation

是否多數學校會用999632 之後除38 ????

Band5 發表於 18-1-5 16:59
如果係標準化嘅名次,兩次級一,加埋一定係級一。

自行要同其他學校一齊排名,就唔知會排到幾多,不過級 ...
如果該小朋友既呈一呈二級一, 係校內名次, 唔係呈分名次, 就唔一定係級一了。否則老師何解要寫1-5名內?

chunchundaddy 發表於 18-1-5 17:05
乘科目比重(即999632)之前嘅標準化即是 standard deviation
標準化分應該係得分減平均分後再除以standard deviation

Junjun7 發表於 18-1-5 16:24
咁個女如呈一考第一 呈二都係第一 會唔會總呈分排名都係第一定還會變?只收到張紙仔寫住名次1-5 內 (感覺 ...
咁要睇下校內名次計算同呈分名次計算之間既分別有幾大

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-5 17:49
咁要睇下校內名次計算同呈分名次計算之間既分別有幾大

如果用999632 /38 來計, 誤差應該不會好大, 在可以接受範圍 ???!!!

里門學問好高深.....

subb 發表於 18-1-5 17:50
如果用999632 /38 來計, 誤差應該不會好大, 在可以接受範圍 ???!!!

里門學問好高深.....
正式呈分計算唔係咁簡單, 又再講下 (我諗係咪出個帖說明一下會好D呢?)

1. 將呈分科目既成績,各科各自化作標準分 (即係該科中名次較高便會取得高分)

2. 各科目轉化為標準分既成績,乘以該科目既科比重,之後相加(其實仲要加一個調整分數以保証分數不會變負分)。成績總和便是校內的呈分成績。按照此成績的排名便是"校內呈分排名"。

3. 將過去兩次Pre-S1成績,和"校內呈分排名"相若的學生作出配對, 即校內排Top 5th% 既學生,配對過去兩次Pre-S1中,排名Top 5th% 既成績。呢個就係"Pre-S1配對成績"。

4. 最後按照"Pre-S1配對成績"既高低去排名,就係真正EDB要求既呈分排名,或稱為"學生全港次弟"。

5. 派位組別劃分(分Banding), 就係按照"學生全港次弟"既高低去編排。

簡單地將各科成績乘科比重相加 (除唔除番38其實一D意義都無, 只係個數字大小問題), 同實際情況可以差好遠
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-5 18:02
正式呈分計算唔係咁簡單, 又再講下 (我諗係咪出個帖說明一下會好D呢?)

1. 將呈分科目既成績,各科各自化作 ...
Thanks a lot!  非常詳細清楚的解說!
有關 3.  Pre-S1 配對,是 top 5% 作同一組來配對的嗎?  那麼 top 5% 內的學生都等於相同排名?

我是否理解錯呢?

hkpapa852 發表於 18-1-5 18:02

1. 將呈分科目既成績,各科各自化作 ...

其實唔知道pre -s1 家長都系計唔到小朋友咩位置,對嗎?
哲哲寫真 哲哲私相集

回覆 mw7183 的帖子

舊年同今年用同一組pre-S1數據,可以問老師舊年名次相若派成點作參考。

little_yolky 發表於 18-1-5 17:35
如果該小朋友既呈一呈二級一, 係校內名次, 唔係呈分名次, 就唔一定係級一了。否則老師何解要寫1-5名內? ...

我講嘅標準化排名即係呈分排名!

老師講1-5名內,可能只係統一做法,例如1-5都講1-5名內,級28就講26-30名內,所以明明係級1都唔講實。

handh 發表於 18-1-5 18:28
Thanks a lot!  非常詳細清楚的解說!
有關 3.  Pre-S1 配對,是 top 5% 作同一組來配對的嗎?  那麼 top 5% ...

學生數量年年唔同,就算小學嘅6年班學生冇變,全港學生都唔同咗,所以只可計到%,例如考級5果個可能要配對級5同級6中間嘅成績!

Band5 發表於 18-1-5 18:53
我講嘅標準化排名即係呈分排名!

老師講1-5名內,可能只係統一做法,例如1-5都講1-5名內,級28就講26-30 ...
最憎呢D學校!級1同級5可以有好唔同既選擇, 級26-30如果係同一band內就無乜分別, 但級1同級5係好唔同。