用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分成績
go

呈分成績  

有D唔明, 想問一下 :

小女呈一級10, 呈二級9, 但老師同我講, 阿女呈一+呈二考得好前, 係在級9之上, 我唔明白點解, 10+9 平均都最多係級9, 點解會在級9之上?

妹妹頭 發表於 18-1-5 08:28

小女呈一級10, 呈二級9, 但老師同我講, 阿女呈一+呈二考得好前, 係在級9之上, 我唔明 ...

呈分成績同成績表唔一樣.成績表會計埋p.e,普通話,宗教等.但呈分成績只係計某幾科

妹妹頭    發表於 18-1-5 09:14

小女呈一級10, 呈二級9, 但老師同我講, 阿女呈一+呈二考得好前, 係在級9之上, 我唔明 ...

可能計級名次同埋計呈分模擬名次 (所謂 呈一+呈二) 既方法不一樣 (e.g. 科目選擇, 比重),

模擬名次會跟教育局 rank order 計法, 我小朋友嗰間都係咁樣, 有啲同學 模擬名次 前過佢本身級名次好多的.

馬騮狗 發表於 18-1-5 08:44
呈分成績同成績表唔一樣.成績表會計埋p.e,普通話,宗教等.但呈分成績只係計某幾科
...

級名次與前人配對把分數標準化後得出呈分名次,呈分名次大約會與自己的級名次3-10名上落左右。如有錯請更正!

妹妹頭    發表於 18-1-5 09:15

回覆 os_ecu 的帖子

明白, thanks

你就好啦!

就算老師係講緊呈分名次, 唔係加埋除2的, 因為係累計, 所以呈1時既級1-9, 呈2時可能有跌, 而呈2時既級1-8, 呈1時又未必全部好靚麗, 咁你女女呈1級10, 呈2級9, 成績十分穩定, 累計成績咪可能超前咗囉。

所以呈分試呢樣嘢, 最重要係每科成績穩定地好, 同埋每次呈分名次穩定, 咁阿媽就少咗好多煩惱喇, 因為唔會咁易估錯band。..............我又諗起阿女科數......................

nobody2018    發表於 18-1-5 09:50

kkhon 發表於 18-1-5 08:48
級名次與前人配對把分數標準化後得出呈分名次,呈分名次大約會與自己的級名次3-10名上落左右。如有錯請更正 ...
但學校唔會有前人配對分喎.........

little_yolky 發表於 18-1-5 09:41
你就好啦!

就算老師係講緊呈分名次, 唔係加埋除2的, 因為係累計, 所以呈1時既級1-9, 呈2時可能有跌, 而呈 ...
成績穩定好緊要

回覆樓主:

呈分只評六科。有三個可能

1)你說的排名是所有科的排名,而非只係呈分的排名。所以呈分排名应更前

2)呈分的六科有比重。学校的計法可能和教育局不一样。而用教育局的比重,排名會前d

3)呈分全级排名不等於全港或本區排名,可能三個排名不同

好簡單, 令千金排名平穩, 其它人排名浮動, 已有大分別.

10+9=19
7+11=19

如以上係兩個學生兩次排名, 實際上最後排名邊個好D呢? 好難講
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-5 10:01

10+9=19

乜自行報的学校不是只有一個全港排名,而係两次呈分的成績會拆開俾佢知?

10+9=19

對呀, 極端D, 1+18都係=19, 雖然呢個會好少機會發生, 你個7+12=19既例子, 就經常會出現, 十分普遍, 反而好似樓主女女咁穩定既, 我哋學校除咗頭3, 就唔係經常係咁。不過, 頭5同學仔都穩定既, 好少跌出頭10。

應該是有小朋友成績大起大落。極端例子,9個小朋友呈一排名1-9,呈二排30-38;另外8個小朋友呈一排30-37,呈二排1-8。所有以上17個小朋友的呈一+呈二應該都不如你家女兒。你女兒在這種情況下可能呈一+呈二第一。

YmOra    發表於 18-1-5 11:06

10+9=19

7+11 = 18 ~~~

醒目開學勳章

計標準分,我小朋友今次有同學考得比好多人高分,但總呈分名次反而後左幾名
我小朋友考得比呈一差,但總成績依然Keep📯到呈一名次,我都好意外。

回覆 little_yolky 的帖子

比你講左我心聲,同你一樣..煩惱
哲哲寫真 哲哲私相集

咁請問呈分名次定成績表名次重要D

回覆 Jasmine-4711 的帖子

你所說的 (1) 有可能, (2) 我地係照跟999632比重, (3) 老師講明係大約全港性(已大約參照前幾年升中同學配對, 不過老師都係話大約)

為何只講"呈1+呈2=級9以上",唔直接講級多少呢?獨立每次就講嗎?thx.thx.