用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請指教,兩個offer,又一村全日vs聖三一幼兒中心,應點 ...
樓主: csbslai
go

請指教,兩個offer,又一村全日vs聖三一幼兒中心,應點選擇 [複製鏈接]

heily123 發表於 18-1-28 12:42
同問

你都係有這2個offer?

回覆樓主:

聖三一

jimjimjim 發表於 18-1-28 13:13
聖三一中學好似以前band 3,4?

九龍塘學校中學部是band3,但大家會因為中學而不考/讀九龍塘學校小學部嗎?我想小學部也不是以中學部為目標。

有關係的小學或中學好top當然值得開心,但到時競爭也大了.,有間不錯小學做backup, 到外闖不成功時,仲一個安全綱,不用咁徬徨。

回覆 BBCOW2009 的帖子

九龍塘小學同聖三一小學完全不同level喎入九龍塘小學既出路應比聖三一好好多?

回覆 jimjimjim 的帖子

我就是用九龍學校中/小學差距比較大做例子, 入學應以學校的本身條件作考慮, 而不應因為佢的聯繫學校不出名或差而放棄一間好學校.

回覆 BBCOW2009 的帖子

咁大前提是 是否同意這小學咁吸引

回覆 jimjimjim 的帖子

現在比較緊幼稚園呀, 不能因為聖小不出名就否定聖幼, 又因為聖中band3又否定聖小.  都係那句,  聖幼家長不以聖小為目標, 聖小家長也不以聖中為目標

聖小吸唔吸引要看家長心頭有几大和小朋友能力有几高, 聖小是一個不錯的backup, 當考直/私和叩門失敗, 抽獎又中寶時, 就知佢吸唔吸引了.

其實對進取的家長來說, 又一村和聖三一中心都不合適

‹ 上一主題|下一主題