用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教,QC, KC, SJC如何選擇
樓主: yuenheimama
go

請教,QC, KC, SJC如何選擇

回覆 lojo11 的帖子

這個有小小保留。男仔一般較心野,如小弟自己,當年也算是在地區名校就讀。小學一直是名列前茅,順利升上同名中學卻因自由太大活動太多立刻成績大跌,被打入最差的一班,從此貼上壞學生標貼。中四錯誤選了文科(我中三考了第一,phy, chem, bio & maths 全部A),會考落得滿冮C。所以對DSE平均成績很在意,覺得有個保証。(按:我當年同級有十個以上做了醫生)

snolaxdaddy 發表於 18-1-7 14:32

這個有小小保留。男仔一般較心野,如小弟自己,當年也算是在地區名校就讀。小學一直是 ...

一般官校都係比較自由,選擇時要考慮適唔適合小朋友,所以我一直強調「適合」比睇公開成績更重要!

這個有小小保留。男仔一般較心野,如小弟自己,當年也算是在地區名校就讀。小學一直是 ...
坏学生都考第-……正如你所言,你同級都有十幾个讀医,證明学校係劲,都出左你会考满江C既学生,即係DSE成績有保證既学校,如果你仔係唔適合既話,亦保證唔到佢会考得好?

或者應該这样說,我們都只是過路人,自己兒子性格,还是父親最清楚吧!撫心自問,自己當年的遗憾,是選錯不適合自己的学校,还是選了一間DSE成绩没有保証的学校呢?
所以,还原基本步,跟孩子商議一下:選間自由些,还是嚴謹些的較合適?便自然有答案了。字裡行間,可看出父親对兒子的寄望和关心!祝福你兒子可順利入到心儀中学!

真是好怕選錯學校,到時後悔莫及。

回覆 cornelius 的帖子

我仲讀緊中學嗰陣, KC 仔同我講"由自己學校行過對面馬路(般含道), 如果無比車撞親就可以入到港大"

TLHE 發表於 18-1-7 15:56
或者應該这样說,我們都只是過路人,自己兒子性格,还是父親最清楚吧!撫心自問,自己當年的遗憾,是選錯不 ...
自己估計,DSE成績好的,是有真正的保底工作。反觀只有個別尖子,其他卻下況,是否只有拔尖?如小弟當年學校有公報成績,可能就是後者。

回覆樓主:

本區係中西區,又鍾情KC, 自行和抽獎必是首選,仔大約級11, 如不幸自行和大抽獎不中,大抽獎第二可選邊間?

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-1-16 11:00
真的?簡介會講的嗎?
是個别同學上堂時亂講,我過後已問清楚是有小組面試。

IloveJJ 發表於 18-1-16 11:03
請問那些比賽是「口琴隊」的嗎?如果不參加樂團,有無其他出國交流既活動呢?
...

今年中二暑假有星加坡學習交流,去當地家庭homestay, 但好似有名額的。另,看學校newsletter 去年暑期好似中三/四有遊學團,我估係自由參加的。

回覆樓主:

大仔去年入了KC 不過打算给细仔選其他学校 成绩达标和有些特異功能 考虑QC LSC SJC 才到KC

tkhhung 發表於 18-1-18 18:58
大仔去年入了KC 不過打算给细仔選其他学校 成绩达标和有些特異功能 考虑QC LSC SJC 才到KC
...

Why? 願聞其詳

bbccbbcc 發表於 18-1-18 21:49
Why? 願聞其詳

不想同一间 同再考高一级学校

IloveJJ 發表於 19-1-1 21:48
最後細仔入了邊間呢?

明年才小六