用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問有沒有Think 的用家?
go

請問有沒有Think 的用家? [複製鏈接]

如提…
   2    0    0    0

回覆樓主

在!(emoji)

JuliaCKL 發表於 18-1-11 11:15
在!(emoji)

請問小朋友讀緊幾年班?功課多嗎?
原本想報讀,但現在要俾200K入場費,有少少卻步。。。。
想請問你覺得值得嗎?

盧豬 發表於 18-1-16 16:58
想請問你覺得 ...

報果陣好似10萬。。。加左??定我記錯??

Chowandwoo 發表於 18-1-18 08:39
報果陣好似10萬。。。加左??定我記錯??

請問你係幾時報架?因為我喺website 見到係200K呀。。。。
你小朋友係咪讀緊think?

回覆 盧豬 的帖子

應該我睇錯

盧豬 發表於 18-1-16 16:58
想請問你覺得 ...

我仔仔Year 3, 功課好少,星期五多少少,少抄寫,多揾資料,創作嘅功課。

20萬,應該係6年後可以攞得返,有朋友講過對其他國際學校嚟講算經濟。不過要睇家長最著重嘅係邊方面,好似think ,我認為佢軟件重要d,例如佢小班,師資方面我好滿意。相反有人認為校舍太細無得同其他IS比,但我就buy佢校舍細,班少,老師易控制,亦易take care 每個小朋友。

ddccmm    發表於 18-11-12 15:25

JuliaCKL 發表於 18-1-23 23:33
我仔仔Year 3, 功課好少,星期五多少少,少抄寫,多揾資料,創作嘅功課。

20萬,應該係6年後可以攞得返, ...

多謝你回覆,好詳盡。
想請問係咪如果唔係讀哂6年就一啲都無得攞返?
其實我都中意小班,但其實而家都加到9.9K,一個月,都同其他國際學校都差不太遠,當然都係比較經濟。

盧豬 發表於 18-1-24 22:10
多謝你回覆,好詳盡。
想請問係咪如果唔係讀哂6年就一啲都無得攞返?
其實我都中意小班,但其實而家都加到 ...

好似6年後就攞得返,不過你可以直接打去學校office問清楚, 我朋友話學校有講過可酌情處理。
小班真係好好,好似我仔班得20個小朋友,上堂仲仍然好似幼稚園咁,幾張枱一group, 上上下堂,老師會容許佢哋趴喺地下做classwork, 好free!(當然有d家長唔like咁無規矩),老師每日又會updated個blog,post 相比我哋睇佢哋上課情況。另外因爲人少,佢哋好多機會喺班上演講,佢哋都慣晒呢種模式,練得大膽!

回覆樓主

另外學校有自己廚房整lunch, 我仔話好食(可能相比我煮嘢太渣),材料新鮮,5怕難食

JuliaCKL 發表於 18-1-25 00:50
好似6年後就攞得返,不過你可以直接打去學校office問清楚, 我朋友話學校有講過可酌情處理。
小班真係好好 ...

我都中意較free嘅教學模式,小朋友可以隨心隨意,我相信太過份老師都會提點,唔會係完全無規矩。我都中意小朋友多啲自信,尤其我個係仔,我希望佢可以淡定啲,自信啲,當然就唔係老積嗰隻啦。
自己學校有㕑房好好,一定新鮮同無味精。
聽你講完我都好有興趣報名。
多謝你咁詳盡資料。

盧豬 發表於 18-1-25 21:22
我都中意較free嘅教學模式,小朋友可以隨心隨意,我相信太過份老師都會提點,唔會係完全無規矩。我都中意 ...

請問中學是否都行IB?

回覆 JuliaCKL 的帖子

我想請問除了學費, 膳食費外, 每個月仲有咩雜費?

CEQQ 發表於 18-1-31 09:37
回覆 JuliaCKL 的帖子

我想請問除了學費, 膳食費外, 每個月仲有咩雜費?

無喇!如果搭校車,每個月要比多筆校車!

若冇記錯的話, 應該還有一年既雜費一筆過要俾(如: 書簿, 教材, field trip車費, 手冊費, profile費等), 有清單列明所有費用開支, 各項費用加埋, 好湊巧地, 等同一個月既學費. 通常學年尾交定下一學年.

還有, 星期五中午後有自選課外活動, 如:足球, 話劇, 棋藝, 台拳道等, 不是必修的, 若不參與要自行安排接放學, 是額外收費, 不同活動收費不同.

回覆 何B仔Adrian 的帖子

非常詳盡,謝謝你。

何B仔Adrian 發表於 18-1-31 17:43
若冇記錯的話, 應該還有一年既雜費一筆過要俾(如: 書簿, 教材, field trip車費, 手冊費, profile費等), 有 ...

想請問中文程度如何?要外補嗎?

回覆 Chowandwoo 的帖子

中文課程我覺得適中, 不太深, 不太淺, 可以接受, 視乎小朋友程度而編班. 是否要外補自行決定, 我沒有, 我堅持自己教. 但心裡有數, 不要跟主流學生比較.

何B仔Adrian 發表於 18-2-2 10:28
回覆 Chowandwoo 的帖子

中文課程我覺得適中, 不太深, 不太淺, 可以接受, 視乎小朋友程度而編班. 是否要外 ...

咁overall你覺得學校程度ok嗎?會否比小朋友升think中學?

英文絕對冇問題, overall程度尚可, 不境低小對學術性要求不太高, 主要培養對學習既態度, 對知識好奇探索, 要求多睇書. 是否上中學因人而異, Think小學是IB PYP, 但中學是Cambridge 1&2, IGCSE, 看這是否你杯茶.
‹ 上一主題|下一主題