用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有DGJS offer可參加大抽獎嗎?
樓主: 怪獸BB
go

有DGJS offer可參加大抽獎嗎?   [複製鏈接]

siden 發表於 18-1-4 19:57
我識有3人棄dg入St Mary

免費12年

經濟原因/有妹妹跟尾我都會揀st mary
但我都識人棄聖瑪莉去dgjs,因為覺得mary 太傳統太嚴,鍾意Dg 較活及多元發展
另一朋友st mary讀緊插dgjs
話時話考插班有好多讀緊名女津小去考dgjs,但就似乎無倒轉

hyao 發表於 18-1-5 07:36

經濟原因/有妹妹跟尾我都會揀st mary

大把St Mary人想揀dgjs la
正常都揀dgjs唔去St Mary

有乜咁奇?年年都有St Mary, Maryknoll人走去dgjs考插班

我依家話有人放棄dgjs去st Mary
唔係話「應該」棄dgjs去St Mary

係話俾人知,凡事冇絕對,每個家庭每個小朋友情況及取向不同,唔使一見到楼主話想抽獎就又串又窒,當人地怪獸咁睇

P.S. 當然dgjs係好好學校,但唔係非讀不可,唔明Ek點解咁多家長當佢神咁仰慕。如果我有Maryknoll offer,一定唔會去dgjs

siden 發表於 18-1-5 07:46

無錯,每人把尺不一,無絶對的

siden    發表於 18-1-5 09:17

hyao 發表於 18-1-5 08:22
無錯,每人把尺不一,無絶對的

人地問可否抽,答可以就得。唔明D人回覆講到唔入DG好似好大罪。其實好多名津學生都好勁,唔好以為得DG一間出好學生。

siden    發表於 18-1-5 09:17

Jess2908 發表於 18-1-5 06:46
甘你會點擇?

我識人兩個女照入,第三個準備入,當然是專業人士家庭

lulumelody 發表於 18-1-5 00:19
還要外補,參加課外活動。而且要遊學,加起何只一個月一萬。

其他學校一定要補

PPyeung 發表於 18-1-5 08:43
其他學校一定要補

一樣要補

lulumelody 發表於 18-1-5 08:41
人地問可否抽,答可以就得。唔明D人回覆講到唔入DG好似好大罪。其實好多名津學生都好勁,唔好以為得DG一間 ...

ek有兩間神校係所向披靡的:dgjs,spc

p.s. 不代表本人立場

理性溝通叫又串又窒?
如果只想聽一面倒答案就不要問人了

Jess2908 發表於 18-1-5 00:12
但係有兩個妹跟尾, 家住 41, 又有乜睇法呢?

抽到Maryknoll, 會揀maryknoll, 因為有两個妹跟尾必收,dg唔一定收阿妹,仲要幼稚園時已經要train到阿妹好fit去面試,我就唔搏啦

wonglily    發表於 18-1-8 15:54

人地問可否抽,答可以就得。唔明D人回覆講到唔入DG好似好大罪。其實好多名津學生都好勁,唔好以為得DG一間 ...

完全唔覺得揀任何一間係大罪,各取所需,每人需要不同。
完全明白為$為妹揀名津好正常。我也不覺得為教育而用左$係曬$。
每個人價值觀不同,去CKY, 國際學校仲貴,去留學,唔通咁就曬$?

EK比人理性溝和平地溝通,如果只想聽到自己喜歡的答案,就不要問人了。

理性和平討論不等同於串人窒人話人有罪。我好多年不上EK, 就是覺得太多人不理性,乜都覺得自己被人鬧,講多句也叫串人,無言。

PPyeung 發表於 18-1-5 08:54
完全唔覺得揀任何一間係大罪,各取所需,每人需要不同。
完全明白為$為妹揀名津好正常。我也不覺得為教育 ...

樓主已經知道利弊,自己考慮清楚吧!可以close file

hyao 發表於 18-1-5 08:47
抽到Maryknoll, 會揀maryknoll, 因為有两個妹跟尾必收,dg唔一定收阿妹,仲要幼稚園時已經要train到阿妹好 ...

有妹跟尾的確揀必收位安全。
想當年我大女時一樣揀左必收位

hyao 發表於 18-1-5 08:47
抽到Maryknoll, 會揀maryknoll, 因為有两個妹跟尾必收,dg唔一定收阿妹,仲要幼稚園時已經要train到阿妹好 ...

不過留意,MCS不是直上中學,反而st Mary's, 天神係,但是超谷學術型

ar_mak 發表於 18-1-5 01:27
為何是一萬?係出於一個典故。
話說有個老闆,全公司都加人工一成,唯獨就係得小明婉拒老闆好意,唔肯加人 ...

免費和私小一定大分別,$方面

依家唔知DG d 女仔點啦
但自己覺得當年畢業 Maryknoll Marymount st Stephen 都多叻女
DG 就叻女加份傲氣
個人比較prefer 瑪字系

講番現實D, DG其實谷唔谷, 好視乎小朋友英文底子, 如果英文好, 基本係讀得輕鬆. 功課唔多, 有時間可以睇多D書.  講番津校同DG有咩唔同, 教英文DG係用故事書教, 似international school教, 基本唔同津校個套. 津校始終有個框架, 唔可以教得太深, 津校學生英文可能要自己谷下.  

如果唔係錢問題, 我想DG真係一間理想學校, 小朋友好開心, 食完LUNCH可以點玩都得, 學校訓練到每個小朋友有自信, 行出來好presentable, 唔怯場, 而且講野好叻, 相信呢樣野係第時工作係最緊要, 其實睇一間學校適唔適合自己小朋友, 都要睇下軟件同硬件配合, DG比到晒所有野.

所以大家考慮學校, 如果真係錢問題, 或者有細妹, 就冇得講. 如果比較學校, 睇下你係唔係想培養出小朋友的特質出來.  唔同學校D囡都唔同架.  冇話邊間學校最好, 只有最適合小朋友學校.  

只答可以,閲讀性太低
大家都係講下自己意見及身邊人的事例,參考性高d,唔好咁激動

No problem, good choice for you

從來唔覺得,乜校也有勁人,只是比例問題。
‹ 上一主題|下一主題