用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃官VS 長天
樓主: yatyat0701
go

荃官VS 長天  

王家爸爸 發表於 18-1-8 10:49
B1C 自行長天唔一一定無機會,同其他天主教學校一樣,好睇小朋友既整體情況,唔係淨睇成績。 ...

佢無只係學校木笛隊同綱琴5級。

jojoplanet 發表於 18-1-8 11:06
佢無只係學校木笛隊同綱琴5級。

如果唔介意係男校的話,有B1C成績我會照報一試。

上年我仔升中,我都好中意長天,我跨區都想報,只因係男校我無報到。

純分享︰有個男仔上年由荃官插班入長天讀中二下學期,路邊社消息話呢個男仔係荃官成績級十內。插班理由,長天有得玩下其他野,讀得開心D。但佢黎到長天都未做到級一 (但都睇佢好今次考試應該都有機會既),其實,所謂1A同所謂1C咁去區分學校,係咪真係片面左?

有本事,哪裡都是你的天下

rulerL 發表於 18-1-8 12:46
如果唔介意係男校的話,有B1C成績我會照報一試。

上年我仔升中,我都好中意長天,我跨區都想報,只因係男 ...

我鐘意男校架

我諗我可以答下
我係荃官old girl,我細佬係長天old boy

講學術唔駛諗就一定係荃官,兩間都幾大距離
長天就體育勁,不過唔跑得就諗清楚先,25圈校圈唔係講笑的

其實荃官人都好開心,點解樓主會覺得佢地唔開心?
不過荃官成績唔係谷出來的,基本上功課唔多,不過一到考試,個個自動波(是的,老師唔多出力),讀書氣氛好濃,不過活動都好多

長天始終係男校,的確多運動多好多,好多時都打波都打到天黑

其實點解會係呢三間比較呢?
一間男校、一間女校、一間男女校

YDLFATHER    發表於 18-1-13 22:42

回覆 winga_li 的帖子

幾位朋友的仔女都讀荃官,佢地話有好多功課,每晚都做到12點,阿仔D小学同学又係咁講,佢地話有D後悔選此校。

YDLFATHER    發表於 18-1-13 15:18

回覆 tonyip 的帖子

咁可能我太'old' girl了

pcy307 發表於 18-1-4 16:52
其實我會考慮自己子女會否讀得開心。當年我無幫個仔揀荃官,原因係我每天早上都見到屋苑的荃官學生返學,但 ...

天矇光返學,邊個會有燦爛嘅笑容?特別喺冬天要壯烈起身嘅時候,我諗冇乜學生會四萬咁嘅面口返學囉。

silvia_ng 發表於 18-1-8 16:10
純分享︰有個男仔上年由荃官插班入長天讀中二下學期,路邊社消息話呢個男仔係荃官成績級十內。插班理由,長 ...

都要個家長豁達先得

一般家長都係名校大過天

Band 1中學DSE成績差少少都唔吼

Ktfk    發表於 18-1-13 15:58
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

tonyip 發表於 18-1-13 13:08

幾位朋友的仔女都讀荃官,佢地話有好多功課,每晚都做到12點,阿仔D小学同学又係咁 ...

B1B B1C 小朋友入去真是要加倍努力呀!

YDLFATHER 發表於 18-1-13 15:24
B1B B1C 小朋友入去真是要加倍努力呀!
佢地都係區內一線小学的B1A生,有两個話讀得好辛苦,暑假剛去左英國升学,另一個今年暑假後都話去澳洲升學

Soundervolt 發表於 18-1-13 13:59
天矇光返學,邊個會有燦爛嘅笑容?特別喺冬天要壯烈起身嘅時候,我諗冇乜學生會四萬咁嘅面口返學囉。
...

活咗四五十年, 我諗我分得清咩叫做愁容, 嗰種壓力就係叫做讀荃官的壓力,我諗讀荃官嘅學生會明白我講乜。

tonyip 發表於 18-1-13 16:46
佢地都係區內一線小学的B1A生,有两個話讀得好辛苦,暑假剛去左英國升学,另一個今年暑假後都話去澳洲升學 ...

好正常, 荃官中二中三都有插班生

回覆樓主:

有冇一些全人教育的男女校呀?

好同意樓上對荃官的評價,我仔幾年前跨區自行入荃官現在成績中上,也讀到心儀科目,見佢除了中一稍微多d功課,中二開始不多功課,不過測驗會多d,課外活動也不少,學校很鼓勵參加課外活動,見佢同班同學仔都讀得開心,投入,考試時會自動波溫書,讀中一我已經完全放手,所以都是嗰句,揀間啱自己小朋友的中學

回覆 tskvts 的帖子

SPCC

回覆樓主:

有冇一些全人教育男女校不用學費的?

回覆 tskvts 的帖子

不交學費的没有

tskvts 發表於 18-1-13 23:37
有冇一些全人教育男女校不用學費的?

體藝中學
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主

當女性家長會誤會入長天要運動勁,事實上是相反,不要聽以訛傳訛,讓我講講實際情況!

我是第一批 (1972年) 學生由「排長」-梁栢林老師訓練出來,中一他是由1500公尺開始,5個圈開始,用一年時間去到約7000公尺,即25個圈,而不是入學就要做到!

當年長天的規定是要能夠完成25個圈才可以考大考,除非你有醫生紙或是特別原因。當年預科有男校女生,外校的女生都要用一年時間練習到可以跑16個圈!

長天在體能訓練,田徑,球類運動都十分出色,一直以來都是神校挖角目標。

當大家覺得現正男孩子是草食男,陽剛不足,有系統的全面的體育訓練,對男生是千大的好事,書呆子全街都是,允文允武是目標!這種男校,香港買少見少!

我空可以都我在EK的日誌,有兩篇描述長天,第一篇就是排長的長跑訓練,第二篇是母語教學,有少少參考價值!

https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=107125&do=blog&view=me&classid=23&page=6

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.