用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 多吾多學校要初中生星期六返學校補習?
go

多吾多學校要初中生星期六返學校補習? [複製鏈接]

早前去左一間學校簡介會, 校長話中一同中二所有學生星期六上午都要返學.

想問下係咪好多中學都係咁?
   0    0    0    0

好像很少

我姪女今年升中, 每星期六都要回校, 但不是返學, 是學校指定課外活動.個人認為, 如中五中六要星期六返學也可接受, 如中一二就要, 就

bee918 發表於 18-1-4 13:46
早前去左一間學校簡介會, 校長話中一同中二所有學生星期六上午都要返學.

想問下係咪好多中學都係咁?
睇邊啲學校,間間情況唔同。但係一般來講,地區名校、B1C、B2A學校會既機會大啲。

多數都係 Band 1C-2A 先會咁有心去谷成績。

吾多覺,

回覆樓主

如果仲可以選擇

一定唔會揀星期六硬性規定要番學嘅學校

星期六規定要返嘅學校應該唔多,除了補底班。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-1-4 23:47
星期六規定要返嘅學校應該唔多,除了補底班。
所有S1, S2 學生都要上, 學校希望學生打好個底.
作為家長就吾想星期六仲要返學上堂. 我希望阿仔多D時間做下運動.

1998Ruby1998 發表於 18-1-4 15:59
多數都係 Band 1C-2A 先會咁有心去谷成績。
個校長話自己學校係 band 2, 我估2B或2C

bee918 發表於 18-1-5 12:40
所有S1, S2 學生都要上, 學校希望學生打好個底.
作為家長就吾想星期六仲要返學上堂. 我希望阿仔多D時間做下 ...

正常好多學校都唔駛返,不過你提到學校b2,可能學校想升 level 會谷學生,如果唔想就唔好揀呢d學校。

如果是 Band 2 中游的話,週末返學校補課、練習,不少其他同樣成績的學校都係咁,尤其係高中(補習社同班嘅人有 d 係幾個月只能夠出席一兩次,走學校堂)。

我自己間 (Band 1)高中暑假一星期六日要返學校補課(一三五補一科,二四補另一科,六補兩科)。聖誕聯歡會放學後都要補課,全部都係教唔切。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

你覺得補課有冇用?

回覆 aa06 的帖子

當然有用,唔補教唔切。一個暑假趕返半年課程。

暑假都冇得放, 真是好慘! 你的中學dse考得好是學生質素好,還是老師有heart教得好?

回覆 aa06 的帖子

為有更好嘅成績而犧牲暑假,值得嘅。相比之下,其他果 d 一開始就要不斷補課操卷嘅 Band 2 學校仲慘,佢地入大學機會更低,但係都要日操夜操,只求 JUPAS 有 offer。
一半一半啦,學生固然有質素,但係老師都有心,佢地可以選擇跳教、略教、有得放假,但都肯陪我地癲。我地有老師係朝八晚三點半,準時走人,假期、週末全部都唔返唔答 email,不論同事定學生,都要遷就佢時間表。但係好多其他老師都可以隨時候命,一句唔識就會教,只怕學生唔肯「向善」。

任教你的高中老師有幾多個hea? 有幾多個勤力? 我囡的其中一科主科老師hea到不得了, 教書求其, 不操past papers, 放工即走.

回覆 aa06 的帖子

我個英文老師都係咁,「準時返工放工」。其他老師都好好,有 d 會列印咁多年嘅公開試卷搞到畀校長叫佢收斂下,有 d 老師會 double lesson 分兩批教,第一堂教班成績唔好嘅,第二堂教班成績叻,亦有老師會留到七點幾去教學生。最後一日果陣,個中文老師喊,佢話感覺就好似嫁女咁,好唔捨得但係同時都為我地驕傲。

1998Ruby1998 發表於 18-1-5 18:15
回覆 aa06 的帖子

我個英文老師都係咁,「準時返工放工」。其他老師都好好,有 d 會列印咁多年嘅公開試卷 ...

真係睇你好唔好彩!相信每間學校都有勤力和hea的老師,至於比例多少,好視乎校長的牙力,和學校有無補課的風氣

1998Ruby1998 發表於 18-1-5 13:11
如果是 Band 2 中游的話,週末返學校補課、練習,不少其他同樣成績的學校都係咁,尤其係高中(補習社同班嘅 ...
人地講緊初中並非高中,高中補課當然正常好多,始終要應付 dse .
B2學校初中剛開始就已强制學生補課,可見學校顷向追成績欲升 level 多於為學生,對剛升讀中學嘅初中生未必係好事。
‹ 上一主題|下一主題