用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 deleted
go

deleted

Deleted

回覆 isoalc 的帖子

我也很想知

isoalc 發表於 18-1-4 11:17
我想問,有冇過來人可以分享下..

係咪林校長一定會叫小朋友去問番佢一條問題?冇叫的話,係咪冇希望.....

不一定

回覆 Kathylo2012 的帖子

有offer的,在面試過程問小朋友多d,定家長多d?見了 15分鐘就完,算快定慢?很心意英華,希望有機會成功!

crown_629 發表於 18-1-12 22:12
回覆 Kathylo2012 的帖子

有offer的,在面試過程問小朋友多d,定家長多d?見了 15分鐘就完,算快定慢?很 ...

我都係今年in, 我覺得今年唔同左,聽番黎個個都係主要問小朋友多d。 至於時間,我諗差不多個個都係咁。

sunnymama2 發表於 18-1-15 13:53
我都係今年in, 我覺得今年唔同左,聽番黎個個都係主要問小朋友多d。 至於時間,我諗差不多個個都係咁。
...

個人覺得(未必一定岩),校長已經對家長有一定了解,已經揾到佢要概答案,所以主攻去 test 個小朋友能力。

in 概時間短,問小朋友問題多,應該係一件好事,即代表小朋友答得快,同校長有一定交流。如果下下都要校長去引導作答,都唔會答得太多。

積奇百事 發表於 18-1-17 08:16
個人覺得(未必一定岩),校長已經對家長有一定了解,已經揾到佢要概答案,所以主攻去 test 個小朋友能力。
...

真的嗎?

校長問仔的問題唔算難,阿仔答完校長好易“放過”仔仔就跳下一條,雖然portfolio 攤左喺枱面,但完全冇問。最多問仔假設性問題。。。

題外話,校長好叻,阿仔學校老師話阿仔嚴重口齒不清(其實個口快過腦,講野太快),好多時唔熟的人同阿仔講野,都聽唔清楚阿仔講乜,面試時仔仔講野好快,連我都唔知講乜,勁滴汗的時候,但林校長竟然get到佢講的野,不愧係教育家!

sunnymama2 發表於 18-1-17 08:48
真的嗎?

校長問仔的問題唔算難,阿仔答完校長好易“放過”仔仔就跳下一條,雖然portfolio 攤左喺枱面,但 ...

我所講 test 小朋友,唔係學術方面。而係指反應,所有假設概問題係無得 prepare 概,全靠小朋友自身能力去答。答岩答錯唔係太重要,最重要係肯主動同交流,當然禮貌亦都好重要。大部份英華仔把嘴都係唔停概,依個係共通點。

祝你二月尾有好消息

我反而係主力問家長多d,我和老公也好努力真誠地回答,但見你們是問小朋友多d,我有點擔心

積奇百事 發表於 18-1-17 09:01
我所講 test 小朋友,唔係學術方面。而係指反應,所有假設概問題係無得 prepare 概,全靠小朋友自身能力去 ...

林校長問阿仔問題,問得好快好多,一輪咀問,我坐旁邊聽都好緊張。

Tans 發表於 18-1-19 09:18
林校長問阿仔問題,問得好快好多,一輪咀問,我坐旁邊聽都好緊張。
同我當年一樣 好似見到兩個人打乒乓波咁,你一球我一球。

積奇百事 發表於 18-1-19 09:49
同我當年一樣  好似見到兩個人打乒乓波咁,你一球我一球。

一個非常貼切的形容!
Btw, 請問學校嘅功課量,默書測考情況係點㗎?
好讓我幻想一下,如果有offer時的準備,唔該晒!

aluwin 發表於 18-1-19 10:46
一個非常貼切的形容!
Btw, 請問學校嘅功課量,默書測考情況係點㗎?
好讓我幻想一下,如果有offer時的準 ...
小一功課每日大約3-5樣(連改正),唔算多。中英文默書唔係個個星期都有,但又唔係一個星期中文,下個星期英文,有時連續兩三個星期中英默書都試過,你預每個測考前會有 5 個中英文默書就差唔多。
考試上年係兩測兩考,今年改左 3 次考試(無測驗)。

如果話要準備,應該係家長,而唔係小朋友,因為英華仔係好忙,學校有好多活動同比賽參加 (由其音樂比賽,學校係好認真的),當然你可以唔參加,同一般津校唔會有太大分別。

小一生活唔係單單小朋友概事,作為家長亦要去適應。

積奇百事 發表於 18-1-19 11:44
小一功課每日大約3-5樣(連改正),唔算多。中英文默書唔係個個星期都有,但又唔係一個星期中文,下個星期 ...

Thank you so much!
絕對認同家長都要適應,同要將時間安排得好,都有一定嘅難度!
去到呢個階段,話唔想入真係呃你,希望囝囝係校長杯茶,我一家有運,再次踏足英華啦!

aluwin 發表於 18-1-19 12:21
Thank you so much!
絕對認同家長都要適應,同要將時間安排得好,都有一定嘅難度!
去到呢個階段,話唔想 ...
預祝您二月尾收到好消息

積奇百事 發表於 18-1-19 09:49
同我當年一樣  好似見到兩個人打乒乓波咁,你一球我一球。

係,您形容得好貼切
問家長只係閒話家常,3、4條問題就完,反而問小朋友係好普通既問題,快又多,短短幾分鐘,都至少有1x條。

Tans 發表於 18-1-19 19:36
係,您形容得好貼切
問家長只係閒話家常,3、4條問題就完,反而問小朋友係好普通既問題,快又多,短短幾分 ...

問小朋友1x題,係咩問題?

littledesigner 發表於 18-1-30 20:51
問小朋友1x題,係咩問題?

唔特別
係校長隨意發問,如鍾意玩咩、去邊等,再引申落去既問題,無學術問題。

Tans 發表於 18-1-30 22:13
唔特別
係校長隨意發問,如鍾意玩咩、去邊等,再引申落去既問題,無學術問題。
...

icic

Tans 發表於 18-1-30 22:13
唔特別
...

校長無問過我仔呢啲鐘意做乜玩乜呢類嘅問題添!in完後我哋覺得同其他學校嘅final in 好唔同!
都好擔心其實校長係咪對我仔無興趣
睇怕都無希望了!

但就好肯定好考記性!