用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行家長立場
樓主: mw7183
go

自行家長立場  

我地打算自行的兩間, 其實都係越級挑戰的, 明知一定唔會考到, 但係又唔甘心咁快就試穩陣學校, 所以都會照去, 至少比佢試咗先, 佢自己技不如人冇得好怨.  大抽獎就會穩陣好多.

YDLFATHER    發表於 18-1-5 16:16

回覆樓主

雖然楼上全叫你聽仔話

但若你仔未有認清現實,你有責任勒住隻懸涯嘅馬,唔係使乜你做監護人?

但完全ignore佢意思又怕佢心生怨恨,所以㡳線係自行佢一間你一間,你一定要好好同佢溝通減低反感

如不介意你可詳述你地煩邊間學校,等啲前輩睇下搏唔搏得過

admiral1008    發表於 18-1-4 17:05
ahnew    發表於 18-1-4 11:59
bettyay    發表於 18-1-4 10:03

回覆 mw7183 的帖子

甘一間佢中意, 一間你中意啦

chanwendy 發表於 18-1-4 10:00
我地打算自行的兩間, 其實都係越級挑戰的, 明知一定唔會考到, 但係又唔甘心咁快就試穩陣學校, 所以都會照去 ...

如果當區大抽獎位唔夠,就唔應該咁做。有機會出事。

但若banding位夠嘅網,你咁做就冇乜所謂,起碼抽獎衰極都唔會跌band。

mw7183 發表於 18-1-4 09:50
有同佢講清楚佢口講話明白囉
但系我心其實好想穩陣
自行稳陣入同抽奖入结果可能一样,你吾比佢试佢一定吾甘心,但到抽奖绝不能比佢一意孤行。

kkhon 發表於 18-1-4 08:57

佢如果吾中2間學校,去到面試都吾會盡力見,甚至搞破壞,揀雙方都接受的吧。 ...
真係聽過3個同小學的女仔在面試小組討論時協議唔出聲,原來佢哋都係唔鐘意間中學,係老師/父母安排要報自行1,但最後佢哋又好彩一齊去到自行2。

leafun 發表於 18-1-4 09:57
樓主情況有少少似我大女舊年揀學校。佢舊年揀時又係話自行要博盡,到抽獎時要保守。我同佢坐低傾,亦同佢分 ...

我都同佢講左好多次
最worse 情況系讀一間佢完全接受唔倒既學校

哲哲寫真 哲哲私相集

BBKDWLAM 發表於 18-1-4 10:30
真係聽過3個同小學的女仔在面試小組討論時協議唔出聲,原來佢哋都係唔鐘意間中學,係老師/父母安排要報自行 ...
我仔直頭話唔會去見..死唔死.
哲哲寫真 哲哲私相集

kkhon 發表於 18-1-4 10:07
自行稳陣入同抽奖入结果可能一样,你吾比佢试佢一定吾甘心,但到抽奖绝不能比佢一意孤行。 ...
佢話大抽獎就我揀..我諗住如果呈三失手就轉自住區..抽
哲哲寫真 哲哲私相集

siden 發表於 18-1-4 10:00
雖然楼上全叫你聽仔話

但若你仔未有認清現實,你有責任勒住隻懸涯嘅馬,唔係使乜你做監護人?
佢讀果區B1位系夠. 只要系第一組別.
哲哲寫真 哲哲私相集

BBKDWLAM 發表於 18-1-4 10:30
真係聽過3個同小學的女仔在面試小組討論時協議唔出聲,原來佢哋都係唔鐘意間中學,係老師/父母安排要報自行 ...

真實例子,我個囡補開嗰間補習社.有個幾叻嘅男仔,但呈三衰哂.原因係,自行唔佢自己鐘意嘅.佢話,咁努力都無用.所以,呈三hea考

chanwendy 發表於 18-1-4 10:00
我地打算自行的兩間, 其實都係越級挑戰的, 明知一定唔會考到, 但係又唔甘心咁快就試穩陣學校, 所以都會照去 ...
你果2間系全IN 嗎?
哲哲寫真 哲哲私相集

馬騮狗 發表於 18-1-4 10:57
真實例子,我個囡補開嗰間補習社.有個幾叻嘅男仔,但呈三衰哂.原因係,自行唔佢自己鐘意嘅.佢話,咁努力都無用 ...
同我仔心態一樣. 如果我跟佢意原,呈三佢話佢會努力

哲哲寫真 哲哲私相集

mw7183 發表於 18-1-4 10:54
佢話大抽獎就我揀..我諗住如果呈三失手就轉自住區..抽

你都好過我,我個決心囡話.如果自行統一都唔得,佢要去叩門.如果都唔得,佢會俾心機讀,中二插班入返去.好似中咗毒咁.所以,我幫佢改咗個名,叫“決心囡”

mw7183 發表於 18-1-4 10:59
同我仔心態一樣. 如果我跟佢意原,呈三佢話佢會努力

你已經無得揀

只要佢唔係三分鐘熱度,可能佢真係因為自行係自己揀而努力喎。當然,你要睇你個仔性格,係咪真係遇強越強先.........

馬騮狗 發表於 18-1-4 11:01
你都好過我,我個決心囡話.如果自行統一都唔得,佢要去叩門.如果都唔得,佢會俾心機讀,中二插班入返去.好似中 ...

我仔都系咁同我講
同你囡一樣
哲哲寫真 哲哲私相集

leafun 發表於 18-1-4 11:02

只要佢唔係三分鐘熱度,可能佢真係因為自行係自己揀而努力喎。當然,你要睇你個仔性格 ...

佢話自己系遇強愈強喎,我仔比較勤力但好大意
唔多打機但會睇電視
肯溫習但溫溫下會唔知攪咩,暫時仲要我叫住..自律..

哲哲寫真 哲哲私相集

mw7183 發表於 18-1-4 10:57
佢讀果區B1位系夠. 只要系第一組別.

咁如果佢band1, 你果區男仔band1位又夠,你同佢又唔介意乙1唔得有可能滾咗去band1c。

咁你咪跟佢囉。

話時話

邊間學校咁乞你仔憎,去in都唔肯?

siden 發表於 18-1-4 11:08
咁如果佢band1, 你果區男仔band1位又夠,你同佢又唔介意乙1唔得有可能滾咗去band1c。

咁你咪跟佢囉。
佢系睇中左一間,其他都唔LIKE..囉

哲哲寫真 哲哲私相集