用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 社交訓練
go

社交訓練 [複製鏈接]

仔仔4years old .
因為皮氣大,而且成日自己玩,眼神接觸又少,所以去健康院建議排cac 評估。
但原來要等大半年,
咁呢個時期有咩訓練可以比佢呢?
定係要confirm 先有訓練架?
係咪太遲發現啦我、好驚錯過左治療時間(emoji)(emoji)(emoji)
   2    0    0    0

Me_lala 發表於 18-1-4 01:27
因為皮氣大,而且成日自己玩,眼神接觸又少,所以去健康院建議排cac 評估。
但原來要等 ...

我的經驗是,可試下去協康、耀能、小童群益會、循道衛理等NGO報名上社交小組,一般小朋友也可報名的。如果是上NGO的密集訓練,則要先見該中心的社工或主任,再安排上課。

媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

回覆樓主:

我去過協康問,要排隊,而且同組小朋友年齡偏細,所以去左私人中心,都有顯著進步,建議你排ngo之餘都上住私人先

但原來要等 ...
我仔未有CAC評估時, 都開始自已去報太子道明愛樂融的社交小組, 有幫助, CAC姑娘都話個培訓好。佢地有四歲班的, 你打去問下。

但原來要等 ...

請問一下去健康院係咪可以同一日見完姑娘再見醫生?定要姑娘初步見完再約第二日見醫生?

回覆 Me_lala 的帖子

可以去協康青蔥計劃, 有自費社交班, 導師都OK.  另外明愛樂融都好好。

Franceschingyi 發表於 18-6-3 16:17
回覆 Me_lala 的帖子

可以去協康青蔥計劃, 有自費社交班, 導師都OK.  另外明愛樂融都好好。 ...

Ai ...但呢d ngo 費用都唔平。。對我都好大負擔咁呀....

傻喵喵 發表於 18-5-29 00:16
請問一下去健康院係咪可以同一日見完姑娘再見醫生?定要姑娘初步見完再約第二日見醫生?
...

同一日呀我
‹ 上一主題|下一主題