用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 讀障通常會夾雜其他問題如自閉,adhd...有人可以分享下 ...
go

[讀障] 讀障通常會夾雜其他問題如自閉,adhd...有人可以分享下嗎?

如題

聽聞讀障通常會再夾雜其他問題如自閉,adhd...有人可以分享下嗎?

係點發現其他問題?評讀寫既時候發現?

Angel8 發表於 18-1-4 00:34
如題

聽聞讀障通常會再夾雜其他問題如自閉,adhd...有人可以分享下嗎?

我囡全齊,6歲在中大做讀障測試

kmmum 發表於 18-2-15 20:48
我囡全齊,6歲在中大做讀障測試

全齊意思有自閉+adhd? 仲有冇其他?

中大咩測試,for 讀寫?有冇資訊?

回覆樓主:

我仔讀障但沒有其他問題

回覆樓主:

我女6歲做左評估有讀寫障礙,懷疑ADHD,社交焦慮

回覆樓主

讀寫障礙唔一定伴隨着ADHD和自閉症。有時讀障既小朋友上課時會顯得唔專心,但其實可能只係因為未能理解課堂內容,如果擔心要搵精神科醫生做評估先知。

wing20172017 發表於 18-3-23 15:05
讀寫障礙唔一定伴隨着ADHD和自閉症。有時讀障既小朋友上課時會顯得唔專心,但其實可能只係因為未能理解課堂 ...

點樣可以搵精神科醫生?去健康院:容鳳書果啲寫referral?

回覆樓主

以下都係搵醫生評估既方法:
(1)經醫生轉介至政府智能及體能評估中心﹔
(2)經學校轉介至教育局或校本心理學家﹔
(3)家長自行尋找私人執業的精神科醫生或心理學家。

第一二項選擇要等一年半載,輪候時間好長,而且學校轉介家長較被動,一般都係學校提出架,如果真係有需要,自行搵私家最有效率。

但樓主唔使咁擔心住,先觀察左小朋友唔同環境下既表現,又或者先同學校傾下,睇下小朋友課堂情況,網上都有一些簡單既評估做參考架

wing20172017 發表於 18-3-24 09:19
以下都係搵醫生評估既方法:
(1)經醫生轉介至政府智能及體能評估中心﹔
(2)經學校轉介至教育局或校本心理學 ...

小一已經有cac份懷疑報告跟住上,到而家小二都未排到EP, 讀寫係好明顯,只係成績冇人地咁差所以唔係第一批評。但我覺得佢仲有其他問題,情緒唔好 自私等。想快啲知埋佢其他問題去幫佢。

Angel8 發表於 18-3-24 23:11
小一已經有cac份懷疑報告跟住上,到而家小二都未排到EP, 讀寫係好明顯,只係成績冇人地咁差所以唔係第一批 ...

會唔會一邊做訓練,一邊排隊睇醫生?

我仔只係純讀寫障礙,沒有其他,而且中四再做評估已是由小一評估為中度變成邊緣,當然小一發現時有同佢上堂同小三轉咗校老師幫忙有關