用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無2016年出世港島區混血B /外籍華人家長討論入學攻略 ...
go

有無2016年出世港島區混血B /外籍華人家長討論入學攻略? [複製鏈接]

本來無諗住BB咁細個就要打算盤揾學校,但係香港個制度真係好顛,尤其係幼稚園嘅選擇會主宰小學嘅選擇。。

我有幾個諗法同煩惱,希望大家有興趣可以俾下意見一齊討論:

1. 我想個仔學好中文(廣東話+普通話,聽、寫、讀),唔係就咁咦學下嗰啲, 國際學校中文教得好嘅好少,有嘅如弘立又太貴

2. 希望讀本地學校(阿媽我都係本地薑),私立、直資、官津都無所謂,但係又怕入咗間勁催谷嘅,或者太hea 到時中學難跟

3. 非常認同蒙特梭利教學,今年四月會由DMS嘅playgroup 升 Little Casa (等同坊間嘅PN),但係一諗到將來涵接小學就頭都大,同埋國語應該都係教得一般般。

4. 對香港辦學嘅蒙特梭利小學無咩信心(之前有朋友夫婦嚟香港之前係教師,個仔讀到grade 2轉走,情願返夏威夷讀,中文自己教)

5. 最好可以留返係港島區,話哂兩公婆係港島返工,如果搬太遠,返工前同放工后都未必見得到個仔(未瞓醒or已經瞓咗)。

6. 將來如果個仔係讀書,再考慮中學安排。唔叻,就希望到時可以轉間普普通通IS,最壞打算返家鄉讀免費書(加拿大or西班牙)

目前有關注過:Victoria、救恩、蘇浙、港同

希望有相同背景JM一起討論。就算唔係混血B,外國回流,或外地來港工作華人父母,都可能有類似煩惱(家庭環境英文强過過中文,但係又注重中文涵養)歡迎討論。

2    0    0    0

回覆樓主:

蘇浙,港同

teresav 發表於 18-1-3 15:22
本來無諗住BB咁細個就要打算盤揾學校,但係香港個制度真係好顛,尤其係幼稚園嘅選擇會主宰小學嘅選擇。。 ...

我們都幾相似背景 我也是希望女兒中英雙語教學

我報了Victoria
蘇浙miss了deadline 我知道很多人鍾意

teresav 發表於 18-1-3 15:22
本來無諗住BB咁細個就要打算盤揾學校,但係香港個制度真係好顛,尤其係幼稚園嘅選擇會主宰小學嘅選擇。。 ...

我個女係2016混血b...我一心想佢去ESF ...但最近越嚟越想佢識得講廣東話..所以決定PN 俾佢去一間非常之本地嘅幼稚園( 灣仔堂) ...睇吓佢嘅造化

回覆樓主

我哋升咗DMS嘅Little Casa個半月,勁唔掂。太多人(之前PG8人,宜家22人,兩個老師+一個auntie)。我個仔日日返到學校就好似靈魂出竅咁,space out。老師根本照顧唔到,第一個禮拜個仔就出現regressive behavior,咬自己,咬鞋;咬完老師先發現。雖然話老師都有愛心同算有經驗,但就賴我哋係屋企無教好佢。蒙特梭利兩歲涵接班咁多人,咁不如我去讀本地N班?!

IMS 人少(15人)但上環campus勁細,同埋要俾debentures,學費又貴好多,上堂時間短好多。

Woodland 好啲,涵接班允許家長陪讀1.5小時,另外半小時小朋友自己,我覺得呢個最好。無奈地點唔適合我哋,同埋如果我哋打算讀本地K1,唔想係咁轉校。

regen1988    發表於 18-10-23 15:16

回覆樓主

我老公希望搵間學校多diversity,唔好90%唐人,又唔好90%鬼仔。DMS呢樣好,聯合國咁,好平均。大陸人台灣人日本人韓國人印度人混血兒鬼仔ABC全部都有。

蘇浙我JM話太嚴,適合比較安靜聽教嘅小朋友,我仔應該唔啱,同埋都係太遠。

Victoria 其實有幾催谷,有無JM可以分享?

救恩我有興趣小學部,但幼稚園只有少於一半/30% 係直升。如果讀救恩K,要出去補習先可以應付小學interview (主要因為小學多人爭),咁不如讀Victoria?

FairChild 同 Mightly Oak 大家點睇?

regen1988    發表於 18-10-23 15:17

回覆樓主

我女間學校好似都配合到你阿仔同你嘅要求,pm你

回覆 teresav 的帖子

我同你case 差唔多, 都煩惱緊. 想問下你最後去邊間?

cwchun 發表於 18-9-8 23:13
回覆 teresav 的帖子

我同你case 差唔多, 都煩惱緊. 想問下你最後去邊間?

仲係DMS上環。

抵擋唔到佢係正我公司用屋企5分鐘步行距離嘅誘惑。

同埋今年開學班上人數少咗啲,暫時16人。加上換咗個兒童行為/心理學家/治療師做副校長,信心多咗。

我嚟緊會報Victoria西寶城,同救恩幼稚園K1,其他未有心水。入唔到會明年再報K2、K3,一日未入到,都繼續俾佢留係蒙特梭利體制。目前打算係K3一定會轉本地,希望可以幫助過渡去本地小學。

我仔呢期好多嘢講,本嚟中英文係一半半咁都OK,但自從我出咗差兩個禮拜,佢依家基本上係90%英文,10%中文,普通話(學校教嘅)已經係古天樂口音,好驚嚇。所以再次確定一定唔會俾佢讀國際學校。

regen1988    發表於 18-10-23 15:17

teresav 發表於 18-9-8 23:32
仲係DMS上環。

抵擋唔到佢係正我公司用屋企5分鐘步行距離嘅誘惑。
你打算讀local 小學?  

cwchun 發表於 18-9-10 02:36
你打算讀local 小學?

係呀。國際學校平嘅唔係好有信心中文教得好,貴嘅怕第日俾唔起。

其實本地學校都有好多唔錯嘅,但係就要自己發掘、了解,所以上嚟呢度睇下有無差唔多處境/ 想法嘅JM可以一起討論下。一個人知嘅嘢有限。

回覆樓主

其實有無JM知道,香港到底係咪無以中文為主嘅嘅蒙特梭利學校?

beacondad 發表於 18-10-2 22:48
過來人...
近這四年, 救恩我唔太recommend, 因有幾個朋友d小朋友最後不歡而散 (或許是個別例子)
若local小 ...

我好鍾意St Margret Co-Ed. ❤️

回覆樓主:

我和你一样情况,最后选了苏浙。不过我的原因主要是因为普通话是我的母语。也计划将来可以继续上苏浙的小学。

好似SDM 里類的HAPPY SCHOOL 都幾谷

zukieem 發表於 18-10-30 15:44
好似SDM 里類的HAPPY SCHOOL 都幾谷

What’s SDM?

回覆樓主

最近對SPC聖保羅堂(中環)好有興趣。鍾意佢地重德育多過學術,而且師生比例低,同埋鍾意收學校附近嘅學生,同我唔贊成小朋友需要搭車返學的概念相符。唔知大家對呢間幼稚園有無comment?

如果可以入到,慳番嘅學費可以俾個仔每星期兩次去Oaktree玩國語版Montessori ,或者搵私人老師嚟屋企同佢班 play mate 一齊上mandarin Montessori play date。我地有小朋友媽媽係俾Professional Child Educator 可以負責教。

KCS 蘇浙應該係one of the best choice.
KCS好多MIX /  foreigner family而小朋友都manage 到中文. 冇咩邊間local school會有鬼仔讀.

退一步又可以轉去國際部考GCSE/ IB.

回覆 Immomo 的帖子

最後係DMS讀了一年幾,見到個仔同其他讀傳統PN班的小朋友的確晤同,優勢好明顯,例如自律、邏輯、好奇心/好學心、閲讀、耐性。
但都係擔心本地小學銜接問題,因爲都係1. 語言(普通話教得幾好,但語境差D)2.學術 程度問題。
今日收到Victoria Offer兩文三語K1班,好開心,又好落寞(因爲要離開蒙特梭利體制)。。。

如果唔係想target小學讀救恩、港童或VSA,我都會繼續留係DMS讀Montessori。

其實玫瑰崗係好好,本地學校+蒙特梭利+西班牙語(我地西班牙國籍可直接錄取),無奈地點吊脚,校巴都唔方便。

#點解香港咁少Happy School,搞到就算有都鬼咁難入

‹ 上一主題|下一主題