用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 重學術定重自理好? 大家入黎討論下丫
go

重學術定重自理好? 大家入黎討論下丫

好煩惱, 有5間全日收左, 好辛苦揀左2間, 但2間係完全唔同類型既學校, 大家會點揀, 比D意見丫
一間著學術, 課程銜接到小一, 升小一定冇咁辛苦, 校園環境又大又靚
一間重自理, 校長老師嬸嬸都好有耐性同愛心, 朋友個囝讀緊話日日都好開心, 好鐘意返學, 但學術淺

LokShingKit 發表於 18-1-3 14:02
好煩惱, 有5間全日收左, 好辛苦揀左2間, 但2間係完全唔同類型既學校, 大家會點揀, 比D意見丫
一間著學術,  ...

重學術,咁學得開唔開心先?學得開心咪無問題囉

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

重學術就學唔到自理?重視自理果間,有咩訓練係重學術果間無呢?講出黎至分析到

回覆 edniebridge 的帖子

上網搵唔到D評語關於呢間學校, 所以唔知學得開唔開心呀, 諗緊係咪應該試左先呢, 始終未讀過, 身邊又冇朋友讀過所以唔知點

回覆 Charlotte_mom 的帖子

咁又唔係話重學術個間重唔到自理,不過就一定冇咁重自理咁。重自理個間係保護兒童會既,相對著重小朋友既身心發展,增強佢地自信心,令佢地好中意返學咁

LokShingKit 發表於 18-1-3 17:55

上網搵唔到D評語關於呢間學校, 所以唔知學得開唔開心呀, 諗緊係咪應該試左先呢,  ...

咁神秘?呢度咁多人,點都問到掛

回覆 LokShingKit 的帖子

咁神秘

LokShingKit 發表於 18-1-3 14:02
一間著學術,  ...

視乎小朋友,如果小朋友比較聰明,學嘢快,而你又想入名校,咁就揀間重學術,起碼小朋友 handle 到。

但相反如果小朋友天資一般,咁就入間培養自理能力,happy School,建立小朋友自信,愉快學習。

此外都要視乎家長,如果你有時間有耐性,迫佢做功課,長期鬥爭,咁你可以考慮重學術嗰間。但相反如果你冇時間和耐性陪佢做功課,迫佢溫習,咁你揀happy School la。

s7824 發表於 18-1-3 19:55
視乎小朋友,如果小朋友比較聰明,學嘢快,而你又想入名校,咁就揀間重學術,起碼小朋友 handle 到。

但 ...

好同意!分析得好好!

回覆樓主:

我大仔今年k3, 下年小一, 自從考直私小學全軍覆沒後,我就好擔心佢上到小一適應唔到。。。
始終幼稚園上小學既學習同考核模式轉變太大, 我有幾位朋友上小一後適應唔到,默書靠死記硬背都勉強還可,測驗就强差人意, 因為睇唔明題目, 聖誕假前考完試未知結果。。。
當中都有來自學劵幼稚園學生係小學考得好好, 但個d家長多數係FTM,會用較多時間自己教導小朋友。
講真, 我有後悔讀學劵幼稚園,因為我係working mom, 有2個小朋友, 當初就係諗住慳番d,所以讀學劵。係慳左幾皮野學費,但學術一樣輸人幾皮野, 考直私小學時已經高下立見。可能我冇同小朋友外補, 只係放工後每日教功課,睇下圖書, 玩下遊戲。由於阿仔間幼稚園冇默書,我上個都開始玩串字遊戲,為上小學默書做2手準備。。。其實有d幼稚園K3係有默書, 不過我大仔個間冇囉…但佢每日返學都好開心架, 間學校教學模式都好啱我呢個坐唔定既小朋友。
所以冇一間最好既學校, 只有最適合既學校,如覺得學校有所不足, 就要靠自己幫小朋友提升其他技能。
有感而發, 不喜勿插。

回覆樓主

我也遇到同樣的困境,一間政府全日,一間九龍塘私立全英,我因不放心工人,但是怕放全日,又追不到學術,念到頭暈

回覆 Kangaroojoey 的帖子

多謝你的分享,我都煩惱緊幫個囡揀邊間k1....好想知你仔係讀邊間,會唔會係LL?🤔

回覆樓主:

重學術既學校唔代表唔重自理, 我覺得大部份幼稚園都有重自理教育架,一定會教導禮貌,整潔, 自己事自己做,自行食飯沖涼穿衣刷牙睡覺 呢d每間幼稚園都會教… 上年都有一線私校考摺衫沖阿華田。 自理除左係學校學到,都要睇家庭教育配唔配合, 如果教小朋友自行穿衣, 但屋企人都仲不停幫幫佢扣鈕, 教佢自行沖花灑,但屋企係開盤水坐向度沖涼, 咁小朋友好難學好自理。

Kangaroojoey 發表於 18-1-3 23:33
我大仔今年k3, 下年小一, 自從考直私小學全軍覆沒後,我就好擔心佢上到小一適應唔到。。。
始終幼稚園上小 ...

totally understand,感受到小學的壓力。個人認為家長要工作,必定在學術上未能有時間幫到,底子穩又真係好難跟傳統小學,要學術既唯有將自理能力就從生活上不停提點、教導,盡量做到兩全其美

藍田村校黎, 都唔神秘既, 但資料好少, 之前我都出POST問過, 但冇人答我
所以諗住換個問題出POST睇下有冇人幫到我
呢2間我上網查過資料都已經好耐之前既評語, 過左咁耐應該唔同哂了
重學術個間叫聖公會慈光堂聖匠幼稚園
重自理個間叫香港保護兒童會譚雅士伉儷幼兒園
唔知大家有冇聽過

回覆 s7824 的帖子

你講得好岩, 多謝你既意見呀^^

回覆 Kangaroojoey 的帖子

多謝你既留言呀, 好有用, 我會參考下的, THX^^

回覆 sunwoo1982 的帖子

我就係咁所以諗左好耐, 因為下星期就要統一註冊喇><

回覆 bonnieleong 的帖子

都係, 我覺得自理比較易可以自己教到, 反而學術就未必咁易教到, 咁我諗我知道自己揀邊間好喇

回覆樓主:

我覺得最後都係睇小朋友天資,識人讀名幼,升小後長期考包尾。亦有學卷幼稚園學生小一小二差D,但高小已追上。