用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 嘉諾撒聖心 Vs 何文田维記 Vs 學之園Vs 劍鳴。 ...
樓主: 小馬子
go

嘉諾撒聖心 Vs 何文田维記 Vs 學之園Vs 劍鳴。   [複製鏈接]

SCboy 發表於 18-1-27 12:20
四間都好!四間都唔同類型。起EK問,只會有同一答案。可唔可惜只有你自己才知。

...

你說得對。係EK問多數都係果個答案

回覆樓主:

其實考學校前,唔係已經會考慮車程距離嘅咩?我住港島,從來無報考過九龍,甚至新界嘅學校,因為你知道就算收都唔會讀!何苦要搵啲煩惱俾自己諗?

回覆 HauMiranda 的帖子

津小唔好嗎?何解只target私?

hahashiu 發表於 18-5-23 19:17

津小唔好嗎?何解只target私?

你指聖心津,還是其他津校?

回覆樓主

如果讀完LH都去考返SH,何不一早揀SH,起碼有d保障,而且SH又俾自行又俾抽獎,到時都仲可以博其他學校,唔搬屋又會否考慮申請轉pm,有咁好ge龍校都放棄實在有d可惜

同感 LH vs 聖心 both am
好喜歡LH的教法 但讀聖心確實係最穩陣的做法....

我等緊SH call waiting呀. haha

Befong123 發表於 18-5-24 03:38
我等緊SH call waiting呀. haha

聖幼加外補。

聖心私小其實係難讀,聖心津反而會正常些。如果唔搬聖心津又未必穩陣,但聖心私又收唔哂聖幼。

SCboy 發表於 18-1-27 12:20
四間都好!四間都唔同類型。起EK問,只會有同一答案。可唔可惜只有你自己才知。

...

問四間,得三間的答案咋。
KM家長們依然低調~

littlemybabe 發表於 18-1-28 13:42
其實考學校前,唔係已經會考慮車程距離嘅咩?我住港島,從來無報考過九龍,甚至新界嘅學校,因為你知道就算 ...

你都講得啱嘅,正如我無考慮搬屋去港島區,我唔會報聖公會。

其實如何真係認為太遠,點解當初仲要去考?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 cxyu841216 的帖子

你咁講, 所有人比意見都係有機心架啦? 唔好小人之心啦!

回覆樓主

我係LH 用家,家姐是聖心用家,我會建議聖心。

講課程有趣活潑度,一定係LH. 聖心D 功課都幾悶,我教過家姐個女做功課所以知。

但講升小保障,一定係SH, 想當年我幾咁緊張,我家姐他他條條,揸住聖心私去抽乙一,仲要中埋。

雖然考小學普遍LH 成績較好,但LH 都有人食白果㗎。

講外補,其實兩間都一樣有人外補。

不過要計距離的話,聖心個位是隔涉,但如果有校車就可以了。家長接放學,行半山電梯上去都是15分鐘!

回覆 tiffany168168 的帖子

最後妹妹有跟家姐入到聖心嗎...??

我同你情況一模一樣..應該都會入聖心,但讀聖心上小學後追課程辛苦嗎?

loktingting 發表於 18-5-29 14:05
回覆 tiffany168168 的帖子

最後妹妹有跟家姐入到聖心嗎...??

我意思是我本人嘅家姐係用家,佢2個女都係聖幼,大果個已中乙一走人,細果個讀邊間都不大問題。

係,聖心津唔好?你話traget聖心私?
我想問下係咪自行中了全港任何一間學校,聖心私立係咪就唔會俾offer?

hahashiu 發表於 18-5-30 09:52

係,聖心津唔好?你話traget聖心私?

不是津貼部不好,而是受制於派位機制,我女有20分只能搏(當年我搏一間20分較大機會的女校),加上我又不是住11網,故考私立部。
聖私只是聖幼生有聖心津貼部offer先唔收,我朋友成功自行另一間嘉諾撒屬校都收到聖私offer.

回覆樓主

小女讀左聖心K1近一年,家住大西北,每天早上7時起床,7時15分開車,8時05分上校車,整年未試過遲到,在一般人認為辛苦的安排下,小女表示喜歡返學,無投訴,回家亦會分享。

屋企離校遠近不是重點,車程時間長短和過程開唔開心,以及有無屋企人陪伴才是重點。
‹ 上一主題|下一主題