用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 65校網
樓主: chriskaan
go

65校網 [複製鏈接]

chriskaan 發表於 18-1-3 14:52
回覆 晴晴小B 的帖子

想請教 , 其實65 校網只知雙仁係好 , 其實學校我本人真係唔知好定唔好 , 所以 , 如果 ...

樓主吾使咁擔心,過左龍年,好多直私去到最後有好多calling waiting,只係你住葵涌呢邊可能吾方便,試過朋友龍年派超級寶校,叩暈全港九最後開學第二日call waiting有九龍塘一線學校,另外朋友真道reject叩門最後都call waiting, 所以樓主讀私幼學術吾差,培訓下小朋友社交,品格,如果抽獎落空,去叩門雙仁或青衣主恩世德,荃官或者去埋新舊大天,新舊油天,有志者事竟成的,加油

回覆 chriskaan 的帖子

我唔加評論, 俾條新聞link你。
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20150724/19230619

https://eastweek.my-magazine.me/main/44486

「本應受人尊敬的老師,事件中完全看不到為人師表應有的態度,及對學生的關心……竟試圖用大話,自圓其說去作解釋,如何成為學生的榜樣?」死因裁判官高偉雄狠批基真教職員證供不可信,更怒斥自稱「忘我救人」的副校長石玲「一派胡言、謊話連篇」,而另一副校長高婉華稱芍淇「行得」亦是匪夷所思,只想淡化事件。

再唔係你google search 基真跳樓 都應該會有一大堆result...

其實裁判官直頭講過希望警方重新調查過件事件,我認為咁樣先係對死者同學校都係最公平既做法。但可惜香港警察一直都不了了之...而我唔確定學校有冇換到個批教職員 (睇唔到有通告或者報道話有),所以你要自己決定想唔想take 呢個risk啦

5tgb    發表於 19-3-17 09:21

回覆 kenzo 的帖子

佢女依家已經讀緊,唔信都冇辦法

T.J.K 發表於 18-12-14 09:39
回覆 610mama 的帖子

如果唔介意當年個單女童墜樓事件架話可能都OK既......不過唔知佢地有冇換到個批教職 ...

對比過,好似仲有兩個老師教緊。其中一個係小一班主任。我想知現在讀緊的小朋友有無受事件影響。雖然事隔幾年⋯

根本個辦學團體都有問題,仲去讀?
諷刺的是,竟是基督教

legolas625 發表於 19-1-20 22:20
根本個辦學團體都有問題,仲去讀?
諷刺的是,竟是基督教

佢個校長轉左會不會好啲?好想聽用家意見。65好似無乜好選擇。

5tgb    發表於 19-3-17 09:21

回覆 FloY 的帖子

我都想知, 我都曾經係EK到search過,但主要都係有好多"用家"撐間學校,
但當有人問現行有咩野做左又唔會有人答

T.J.K 發表於 19-1-21 09:08
回覆 FloY 的帖子

我都想知, 我都曾經係EK到search過,但主要都係有好多"用家"撐間學校,

係囉。65其實勁少人講(我覺得)。基真牌面唔差,校舍新又大,換左校長之後都無乜人提。睇過學校簡介都著重stem, 與時並進。始終單案都5年幾前,學校支援如何等等都係一個迷。

回覆 FloY 的帖子

係,好坦白講,做錯左咪認錯囉,認左之後咪改過囉。我地都係咁教小朋友。
但係呢間學校係法庭上既表現完全展現唔到認錯。
而之後行政上做過咩又唔同人講(in case 佢真係有做過野),
又令人地睇唔到佢有冇改過。

T.J.K 發表於 19-1-22 09:21
回覆 FloY 的帖子

係,好坦白講,做錯左咪認錯囉,認左之後咪改過囉。我地都係咁教小朋友。

的確係。如果當時即刻報警唔係逃避就另外一個講法啦。

5tgb    發表於 19-3-17 09:22

晴晴小B 發表於 18-1-3 14:31
基本上15分入到既學校你唔會甘心讀,想讀既學校15分肯定無機會。建議你把希望放在統一派位。

進取選擇: ...
你好:

我哋搬咗嚟65網2年,今年要選校,都知仁立、仁紀多人乙一,乙二亦考慮祖天、基真,但乙三之後就唔知揀咩好,都聽過主恩好,但朋友話校舍細,同埋唔選乙一都無機會,請問你有咩意見?謝謝。

回覆 nette_ng 的帖子

其實我覺得65網D學校既風評好似好兩極,一係幾好,一係就幾差咁, 好似無咩中間既學校。
但當然可能只係我唔知啦

回覆樓主:

各位家長你地好,我又系來自65校網,跟你們學下野

其實諗諗下,65網比較好既學校全部都係要宗教分...
雙仁,主恩,祖天,全完第二....

回覆 chriskaan 的帖子

咁咪睇餸食飯, 如果1月前有back up就揀雙仁, 無就睇下自己接受能力揀間一線尾/二線頭, 到時抽中乙一都可以再叩返雙仁, 以前仁紀唔睇111, 而家就唔知啦(知情者請補充); 仁立收資料揀人見。

就算叩唔到都仲可以第2年考呢兩間插班, 兩間都係 3小時左右o既筆試, 仁立見多次就比offer, 仁紀第 2次見老師主任, 第3次見校長(可能)

回覆 shevachevy 的帖子

仁立官網就講明叩門要111,仁紀就真係唔知啦

T.J.K 發表於 19-1-31 16:09
回覆 shevachevy 的帖子

仁立官網就講明叩門要111,仁紀就真係唔知啦

仁立唔使111,前兩年000都有得in

回覆樓主:

葵湧真係冇乜好嘅小學 最好得雙仁,所以一定好搶手,祖堯天主教小學葵涌區排十名內,真係慘情

回覆 Anpanmanmami 的帖子

官網講到明111優先慮...但當然你仔女叻架話另計啦..

回覆 kevin123456 的帖子

師兄有排名?可唔可以分享一下?
‹ 上一主題|下一主題