用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖傑靈 升中2018
go

聖傑靈 升中2018 [複製鏈接]

大家好,小女今年升中,聖傑靈屬考慮中學之列。雖然知道這間學校學生成績幾好,但除了成績還想了解多些學校近年來的現況。
1)功課量 - 是否每天有功課,一般一天花多少時間在功課上;
2)多不多小測,每年的期考次數多少;
3)對成績,催谷得利害嗎?
4)學校生活氣氛和學習風氣會否很嚴肅;

總括來說,希望了解校內會否競爭味濃,學習上壓力是否很大。
   1    0    0    0

回覆樓主:

我都想知

簽名被屏蔽

jli008 發表於 18-1-5 10:46
是否也是8點上學?
點解唔打去學校問?

簽名被屏蔽

攸爸爸 發表於 18-1-2 22:41
大家好,小女今年升中,聖傑靈屬考慮中學之列。雖然知道這間學校學生成績幾好,但除了成績還想了解多些學校 ...

就我所知聖傑靈有兩班精英班 三班普通班 我個女讀普通班 見佢唔多功課 好多時利用小息/食飯時間做晒啲功課 全年都係兩測兩考 不過就好多時會突擊小測 試過一星期有三次突測 精英班會比較催谷 普通班就唔多覺 亞女啲同學普遍比較開朗活潑 整體學習氣氛都幾好 嚴唔嚴就見仁見智啦!

希望幫到你!

saikueny2k 發表於 18-1-5 18:41
就我所知聖傑靈有兩班精英班 三班普通班 我個女讀普通班 見佢唔多功課 好多時利用小息/食飯時間做晒啲功課 ...

我聽過主三科是但兩科吾合格會踢出校,係真吾係?

kimberlybaby 發表於 18-1-5 20:08
我聽過主三科是但兩科吾合格會踢出校,係真吾係?

呢個問題我有問過副校長 升班主科必須合格 如果不合格 需要補底或留班 絕對不會趕出校 佢話唔會放棄任何一個聖傑靈既學生 所以無踢學生走呢個問題
(希望係真架啦)

聖傑靈vs順利天主教,邊間適合1c女仔?

christy2011 發表於 18-1-26 21:10
聖傑靈vs順利天主教,邊間適合1c女仔?

2間都會讀得辛苦,可試蒙民偉或梁式芝

回覆 ^曾小姐^ 的帖子

咁官中或匯基東?

王家爸爸 發表於 18-1-5 10:52
點解唔打去學校問?

其實打去問多半問唔到。
我一般分三步走。
第一,睇你關於升中的往年發言(big picture and strategic view )
第二,EK論壇搜索所有關於想知話題和學校的曾經討論 (specific views,  others opinions)
第三,自己去一次這學校睇睇,同門衛,隨便一個同學,教務處,都傾下,效果奇好。( on site marketing )

王家爸爸    發表於 18-1-27 19:58
‹ 上一主題|下一主題