用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: jincaiyan
go

41區   [複製鏈接]

回覆樓主:

功課不多,3-5 hw內,比想像中冇特別教深,冇特別教快。同一般津校既分別系,呢度Dict 系默Reader 句子 ,同一般默Textbook 句子有少許分別。

siubibu 發表於 18-1-5 23:19
功課不多,3-5 hw內,比想像中冇特別教深,冇特別教快。同一般津校既分別系,呢度Dict 系默Reader 句子 , ...
Sorry, what is "Reader Sentence"? I'm new to this group chat and i can't type Chinese in my PC. thanks Jm for explaining more. Still thinking whether need to move as mine is a boy....

回覆樓主:

LS 有本指定故事書Reader堂上教 , 教完隔星期Dict 系默入面sentences/句子 (1-2星期前會比定Dict範圍/句子温習的) ,ar仔 ge K3同學去左不同學校上小一,大家都有交流下Dict 系點,有些津校P.1  1st Dict 可能系 A-Z   How old are u ? What is your name ? Which class are you in ? ......etc  另一私校民生 1st Dict系 This is an eraser. This is a pencil case. This is an aeroplane. ~abt 10  sentences.  LS 1st Dict 系 Leopard was very proud of his spots. But most of his tail was left behind in the ice. He had a long fluffy tail.  ~abt 10 sentences need to revise.
P.1 Dict 分別就系甘。
其他中,數科同其他學校一樣。只是LS 數用1上A書時,民生已skip左去教1上B書了。即LS 沒有特別教快。 常識另有本Science 間住教。

fingerose 發表於 18-1-5 16:15
多謝資料,甘我今年冇用20分去博可能真係揀錯左。。。。

又唔洗覺得自己揀錯既,20分也是搏,成籮人抽,仍是抽唔中既比抽中多,就算搏也未必抽中。既然已揀左就唔好諗返轉頭了

回覆樓主:

茶實如果乙一擺基华/华德係咪入既機會都好大?

siubibu 發表於 18-1-6 13:25
LS 有本指定故事書Reader堂上教 , 教完隔星期Dict 系默入面sentences/句子 (1-2星期前會比定Dict範圍/句子 ...

請問中文默書大概係點?仲有啲問題可pm問你嗎?

sude917 發表於 18-1-6 20:40

正常情况 100% 入到

Soundervolt 發表於 18-1-3 18:14
41網內抽中喇小嘅機會大約係五份之一。

有無咁多呀?

大,因為前兩年乙二有人中華德,應該少

jincaiyan 發表於 18-1-5 22:04
想順便了解下
仔仔讀成點?功課深嗎?
多Quiz 和 考試嗎?

聖X一向谷

零backup 搏LS太勇

PPyeung 發表於 18-1-6 23:07
零backup 搏LS太勇

我前兩年34區抽不到協X已經打入黃大仙地獄

PPyeung 發表於 18-1-6 23:08
我前兩年34區抽不到協X已經打入黃大仙地獄

當然我有私小backup, 排位比較勇

PPyeung 發表於 18-1-6 23:06
有無咁多呀?

41校網過往大約每年有1000人參加大抽獎,假如一半人(大約500個)係男仔又差不多全部(當然唔會)選第一志願係喇小,喇小有84個位被抽纖,機會率差唔多係5份1。

Soundervolt 發表於 18-1-6 23:59

41校網過往大約每年有1000人參加大抽獎,假如一半人(大 ...

1000咁少?

siubibu 發表於 18-1-4 22:07
上年我仔就系其中之例子,我地K2尾搬去Net 41 ,仲 有弟弟跟尾,九龍塘私幼,哥哥兔年細b  考左10-12間私小 ...

想知如何排位
是否
甲一
乙一
也是Ls

乙1 LS
乙2 基華定新華德易中些?
Thx

Fishma007 發表於 18-1-7 00:44
想知如何排位
是否
甲一

我上年兔b自行LS (20分吾入) , 甲一乙一LS 抽入,乙二系新華德,乙三伍華。呢一年 肯定已知的是有1-2位乙二抽入左拔萃,好多人都估吾到。另外乙二新華德一定入吾到 (乙一吾夠位抽) , 但乙二舊華德有少部分人抽入左。知道系甘多了。

vvik 發表於 18-1-6 21:32
請問中文默書大概係點?仲有啲問題可pm問你嗎?

中文同一般津校用同一本版社書,冇教深。不是課課教,有些略教不考,故測及考只考4課要温的,完全不多。中默內容算少,默課文詞語同抽幾句默,仔仔上學期中默,全部可100分。反而測考影響最大系閱讀理解,扣分最多,佔全卷40%, 10月 1st term測老師全部科會讀卷,1st term exam 全部不讀卷,靠自己了。有些津校1st term exam仍有讀卷,分別在這。但LS沒有考深的。

janice_bao 發表於 18-1-7 00:54
乙1 LS
乙2 基華定新華德易中些?
Thx

兩間都難!如仲落到去乙二的話,機本上剩返幾個位。
曾經聽過幾年前新華德竟然放乙一都入唔到,真係估佢唔到。
基華係41網內唯一最多位的基督教學校(另外一間DPS得20個位),亦會不會有教徒有宗教考慮多d人揀呢!
‹ 上一主題|下一主題