用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 證書,獎狀
樓主: 徒兒
go

證書,獎狀   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-1-3 09:57
阿女唔係全面發展型, 佢係專注發展型, 所以.............都係叫佢努力成績吧。 ...
放心喎!聽過一個負責收生的負責人私底下講,課外活動的15分,人人都係12/13分度,上落不大的。關鍵都係...成績!

little_yolky    發表於 18-1-3 10:20
妹妹頭    發表於 18-1-3 10:05

little_yolky 發表於 18-1-3 09:25
其實咁多學生面試, 老師係咪真係會咁認真睇D資料? 成日都聽人講, 話官津面試都只係形式, 學校最後都只係睇 ...
老師唔會咁認真睇D資料,所以雖然將啲你想老師睇到既放最前。好多時都係問申請表中最容易睇到既野。

little_yolky 發表於 18-1-3 10:02
我諗成績可以拋離好多, 但面試除非遇到口若源河既, 否則30-40%考生之間應該唔會有太大上落, 其他品格同課外 ...
我知有啲中學真係相差咁遠,佢話成績睇40%,就係次第第一就40分,包尾就係零分。就算有得面試,多數情況都係配跑。

BBKDWLAM 發表於 18-1-3 10:04
放心喎!聽過一個負責收生的負責人私底下講,課外活動的15分,人人都係12/13分度,上落不大的。關鍵都係... ...
過去四、五年,學生人數不足,B1學生供應少咗,所以學生都係睇成績(Supply and demand 問題)
,未來一、兩年都應該仍然係咁。

徒兒 發表於 18-1-2 17:20
如果有KET  Distinction , 是否PET  Merit  不用交

俾我可能會咁做

王家爸爸 發表於 18-1-3 10:34
過去四、五年,學生人數不足,B1學生供應少咗,所以學生都係睇成績(Supply and demand 問題)
,未來一、 ...

六年後B1會否有機會增加學額?

LITTLEGIRLSNOW 發表於 18-1-3 16:22
六年後B1會否有機會增加學額?
六年後B1學生多咗,學校選擇多咗,所以唔會好似現在咁,睇重成績。至於學額會唔會增加,我估即使增加,都係B3學額數量增加多啲(priority係先保障老師既職位)。

little_yolky 發表於 18-1-3 09:25
其實咁多學生面試, 老師係咪真係會咁認真睇D資料? 成日都聽人講, 話官津面試都只係形式, 學校最後都只係睇 ...
一定係,除非唔係?  
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

王家爸爸 發表於 18-1-3 16:27
六年後B1學生多咗,學校選擇多咗,所以唔會好似現在咁,睇重成績。至於學額會唔會增加,我估即使增加,都係 ...

即時說課外活動、奬項也重要?

LITTLEGIRLSNOW 發表於 18-1-5 23:47
即時說課外活動、奬項也重要?
呢幾年課外活動、奬項道唔係太重要。

其實課外活動、奬項都只係面試時既開場白用。課外活動、奬項係嘜,其實唔重要;反而面試時老師問你啲課外活動、奬項既野,你答得頭頭是道,已經成功咗一半。

王家爸爸 發表於 18-1-6 10:07
呢幾年課外活動、奬項道唔係太重要。

但可能係爭取入場卷既其中一項考慮因素~~~

王家爸爸 發表於 18-1-6 10:10
其實課外活動、奬項都只係面試時既開場白用。課外活動、奬項係嘜,其實唔重要;反而面試時老師問你啲課外活 ...

請問幾年都有同一獎項,咁填嘅時候寫2015-2017 同就咁寫2017 都係叫1項嗎?
申請表校內校外加埋最多只可填20項

徒兒 發表於 18-1-2 17:20
如果有KET  Distinction , 是否PET  Merit  不用交

PET merit好過KET distinction

mcl203 發表於 18-1-6 11:42
但可能係爭取入場卷既其中一項考慮因素~~~
其實成績(排名)先至係入場券。

patpat234 發表於 18-1-6 12:43
請問幾年都有同一獎項,咁填嘅時候寫2015-2017 同就咁寫2017 都係叫1項嗎?
申請表校內校外加埋最多只可填 ...
我都係將類似既寫埋一齊,例如「奧數一等獎:XXX,XXX,XXX」。咁就將幾項變成一項,又方便人地睇。

Emilyeee 發表於 18-1-6 14:02
PET merit好過KET distinction
PET Merit 等於 KET Distinction。但係心理上俾到唔同既感覺,Merit 暗示小朋友已經行人止步;Distinction 暗示重有想像空間。

王家爸爸 發表於 18-1-6 17:29
其實成績(排名)先至係入場券。

你睇漏左,可能+其中一項?~~~

mcl203 發表於 18-1-6 17:43
如果全部面試既既學校有可能。

mcl203 發表於 18-1-6 17:43
如果唔係全部面試既學校,我估老師唔會認真睇晒全部申請人,例如見200個,只會睇EDB排名前200個既申請資料,所以唔係前200個,無入場券,識飛都無人知道。
‹ 上一主題|下一主題