用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 證書,獎狀
go

證書,獎狀   [複製鏈接]

請教各位ET     (Merit)
GAPSK    (B Grade)
兩岸四地青少年書畫大賽    (入選獎)

如果以上擇其一, 大家覺得放邊張會較好

6    0    0    0

徒兒 發表於 18-1-2 16:56
E.T. ?

Merit 既 Extra Terrestrial 聽落勁啲。
雖然唔知道 ET 係嘜野,不過點解唔全部都交?

sorry,  係劍橋PET

回覆 徒兒 的帖子

因為要求的張數有限, 所以不能全部交,想揀一張比較代表性

PET 感覺好啲。

徒兒 發表於 18-1-2 17:07
回覆 徒兒 的帖子
PET 好似好啲. 但無 disctinction 係爭少少.
GAPSK, 識得有去考既都係 A 咁滯,  得 B 又係爭啲.  (呢個比較商業化,理大攪嗰個認受性高啲)
兩岸四地青少年書畫大賽  (唔太認識呢個比賽)

PET 啦.

如果有KET  Distinction , 是否PET  Merit  不用交

徒兒 發表於 18-1-2 17:07
回覆 徒兒 的帖子

PET其實無嘜特別,因為有FCE、CAE既大有人在。GAPSK其實唔太清楚,見啲人考PSC多啲。反而「兩岸四地青少年書畫大賽」比較特別,但係只係入選獎。
我反而覺得需要睇小朋友邊方面面試時信心大啲,再決定交邊張俾學校。
例如如果你俾「兩岸四地青少年書畫大賽」既證書,書畫好有可能係面試既開場白,所以如果小朋友鍾意書畫,可以講得頭頭是道,機會會大啲。

GIPW    發表於 18-3-2 15:40

徒兒 發表於 18-1-2 17:20
如果有KET  Distinction , 是否PET  Merit  不用交
理論上,KET  Distinction 同 PET  Merit  水平一樣。

回覆 王家爸爸 的帖子

你既建議非常好, 之前IN咗間直資, 就係見佢有玩排球, 就圍繞住排球嚟問

徒兒 發表於 18-1-2 16:56

先要看申請那些中學

可以全部冇用、可以PET有用。

縮影

回覆樓主:

幾份獎狀縮細影印變一張就系啦

王家爸爸 發表於 18-1-2 17:31
PET其實無嘜特別,因為有FCE、CAE既大有人在。GAPSK其實唔太清楚,見啲人考PSC多啲。反而「兩岸四地青少年 ...
其實咁多學生面試, 老師係咪真係會咁認真睇D資料? 成日都聽人講, 話官津面試都只係形式, 學校最後都只係睇成績, 唔知係咪真。但見中學面試比例又有3X-40%咁高, 真係令人擔心。

如果老師認真睇, 阿女個開場白一定係中國文化了。

王家爸爸    發表於 18-1-3 10:03
妹妹頭    發表於 18-1-3 09:52

回覆 little_yolky 的帖子

除非啲特別重要獎項要提外,其他獎項唔同類型填一啲,感覺學生係全面發展啲。不停講贏咗十次珠心算比賽,我覺得無咩用,如果有限制填寫獎項數目時,簡直係弄巧反拙。

BBKDWLAM 發表於 18-1-3 09:54

除非啲特別重要獎項要提外,其他獎項唔同類型填一啲,感覺學生係全面發展啲。不 ...
阿女唔係全面發展型, 佢係專注發展型, 所以.............都係叫佢努力成績吧。

睇成績的30-40%已經好決定性,頭尾相差30分的考生面試無咩可能追到的。

回覆 BBKDWLAM 的帖子

非常同意, 唔同種類都填一項, good, 我心儀果間中學都只可比我填3樣獎項, 我都選擇填:

學業優異獎 (讀書)
學界游泳証書 (運動)
金紫荊獎狀 (童軍制服/服務)

BBKDWLAM 發表於 18-1-3 09:58

睇成績的30-40%已經好決定性,頭尾相差30分的考生面試無咩可能追到的。 ...
我諗成績可以拋離好多, 但面試除非遇到口若源河既, 否則30-40%考生之間應該唔會有太大上落, 其他品格同課外活動佔既比例更小, 可能最後關鍵都係成績同運氣, 好似你咁講, 成績可以差幾十分。
‹ 上一主題|下一主題