用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 曾處於殺校邊緣的中西區資助小學天主教總堂區學校 ...
go

曾處於殺校邊緣的中西區資助小學天主教總堂區學校

版主

https://www.hk01.com/sns/article ... utm_campaign=buffer

升中派位結果才是重點,搞到幾國際化都好,學制係現實。

外國人過來有得免費學中文,中學隨時拍拍屁股返鄉下,但本地生除非亦諗住咁行,否則返回現實睇下升中結果更重要。被拖累中文程度更得不償失。

siden    發表於 18-1-3 19:40

呢篇文章看得人心裡發毛︰是不是HK的資訊原來是不發達,家長對選校沒深度認識,凡事只看片面,人云亦云,是好易「昆」的?

醒目開學勳章

之前有BK 媽媽個小朋友乙3-4抽入,以為佢會去叩門,但佢話唔會,重英語都幾好喎~

睇佢分享,讀落唔覺得有乜特別,正正常常,小朋友鍾意返學

knoy0799 發表於 18-1-3 11:22
呢篇文章看得人心裡發毛︰是不是HK的資訊原來是不發達,家長對選校沒深度認識,凡事只看片面,人云亦云,是 ...

網絡文化興挫強扶弱,將呢類學校奉到上天,其實當中有冇水份?!

有興趣既家長其實應該參加下學校舉辦的簡介會,沒有自己去做過調研就质疑學校是不公平的。每年的9-11月份學校都很有心機舉辦為期一連幾個星期六的簡介會,家長去聽介紹,小朋友就有自己的小組活動,學校真系有心。以我親身參加所見,外籍學生真系好多,學生的英文水平系唔錯既,不過唔好期望有國際學校咁水平,津校來講都算系咁。

小兒幼稚園有同學,爸爸是英皇舊生都無報英一或英二,去天總。蘿蔔青菜,各有所愛。當時我都有去潮商簡介會,其實兩間學校都唔錯。

利申:我最後兩間都無去,去左國際學校。但對於財政狀況不允許讀國際學校又不想子女讀傳統學校的家庭來說,天總同潮商都是不錯的選擇。

最公平係睇佢每年既升中派位 。

晴晴小B 發表於 18-1-3 15:38
網絡文化興挫強扶弱,將呢類學校奉到上天,其實當中有冇水份?!
傳統又好,新模式又好,其實教學越來越多元化係好事,以前單一模式其實都扼殺咗好多有其他天份的學生。而現在係考DSE 而非會考,就算傳統教學亦有些傳統學校已經失去以前既光環,名過於實。EK 近年有一些會員無私分享及討論,付加上數據,相信比學校既報告更可以全面睇到有冇水份。亦有d監察作用。

總之唔理d學校係簡介sales 到上天都好,小學睇升中派位,中學睇DSE 成績。好公平。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

咁要睇下家長將來點plan。如果有後著,有機會出國、讀國際,睇法自然唔一樣

版主

Charlotte_mom 發表於 18-1-4 12:57
咁要睇下家長將來點plan。如果有後著,有機會出國、讀國際,睇法自然唔一樣
...
其實都係㗎,so far 轉教學模式之後嘅升中派位都唔錯,入英中約 4成,就算入中中都係100% 英語教授不過唔係太多家長會喜歡非傳統教育嘅學校

回覆樓主

我自覺小朋友唔適合傳統學校, 不斷抄寫, 唔准咁多好奇問題。 有朋友推介天主教總堂區, 不過唔係我的校網, 請問此校依家係變成好hit? 唔知有冇機呢?

貓后 發表於 18-1-30 20:44
我自覺小朋友唔適合傳統學校, 不斷抄寫, 唔准咁多好奇問題。 有朋友推介天主教總堂區, 不過唔係我的校網 ...

甲一應該會中

Littletoh 發表於 18-1-30 23:47
甲一應該會中
幾無懸念

回覆樓主

朋友當年叩門入,話語境係似國際但老師、學校仍偏向傳統教學,小朋友讀得不算開心,讀左三年最後讀番國際學校,但佢同學仔有好多係讀得開心的。

要留意這幾年要叩門的人也不少。

Happy "international" school

版主

Littletoh 發表於 18-1-30 23:47
甲一應該會中
聽聞很多外籍人士是這個填的

回覆樓主

今日有介簡會,有無人去咗聽?