用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 8級小提琴aural
go

[音樂] 8級小提琴aural [複製鏈接]

我囝囝打算今年考8級,小提琴老師已介紹了鋼琴伴奏,但佢叫我去琴行找aural 老師,請問邊間琴行有好aural 老師?謝謝!
   2    0    0    0

回覆樓主

我仔剛考完七級,伴奏老師教埋,夾琴時順便練埋

回覆 sasiuman 的帖子

以前呀仔考三級同五級時都係咁安排,但我地5級之後轉咗小提琴老師,佢今早叫我去琴行找aural 老師,我還未有機會問佢點解!?

ukuni 發表於 18-1-2 12:49
我囝囝打算今年考8級,小提琴老師已介紹了鋼琴伴奏,但佢叫我去琴行找aural 老師,請問邊間琴行有好aural  ...

可否介紹下可教初学小提琴老師?

ukuni 發表於 18-1-2 22:17
回覆 sasiuman 的帖子

以前呀仔考三級同五級時都係咁安排,但我地5級之後轉咗小提琴老師,佢今早叫我去琴 ...
有無了解過伴奏老師資歷?

ukuni 發表於 18-1-2 12:49
我囝囝打算今年考8級,小提琴老師已介紹了鋼琴伴奏,但佢叫我去琴行找aural 老師,請問邊間琴行有好aural  ...

你這情況可能老師介紹的伴奏只是學生,不是鋼琴老師

我朋友長笛試過此情況,不過小朋友本身有八級鋼琴,所以無需再跟aural老師

LeeCC 發表於 18-1-3 11:47
你這情況可能老師介紹的伴奏只是學生,不是鋼琴老師

我朋友長笛試過此情況,不過小朋友本身有八級鋼琴, ...

專業伴奏很貴,G8 aural是要多一點時間準備,分開學aural可能經濟d..(emoji)

回覆 熊貓BB 的帖子

係呀,我今天問過琴行aural class比專業伴奏平,所以最後決定搵附近的琴行練aural. 多謝各位的意見!😊

我仔都報咗4/5 月8級小提琴考試, 小提琴老師叫我搵伴奏教埋aural

大家知唔知8級aural 難唔難o既呢

我覺得8級aural 都幾難...

回覆樓主:

阿女啱啱考完八級, aural有15/18, 上左5堂, 佢話少少難

回覆樓主

這部份是天生的,能訓練到15或16分已經很好了。

我都驚好難, 仔係4級跳8級, 無鋼琴底
但問伴奏老師幾時開始上aural, 佢話2月中或尾先開始都ok
我仔有perfect pitch, 但theory只係pass, 佢一直只係拉琴, 無注意過任何音樂常識, 所以 d terms, 甚至點形容首歌o個 d 都毫無認識, 我擔心佢攪唔掂個aural..........

easymo 發表於 18-1-5 11:09
我都驚好難, 仔係4級跳8級, 無鋼琴底
但問伴奏老師幾時開始上aural, 佢話2月中或尾先開始都ok
我仔有perfec ...

如有perfect pitch ,似乎part D才是要加強的,這部份有得練。努力加油!

仔考完五級琴,老師就開始一邊教彈歌一邊教六七八級aural的知識,terms,點分析首歌等等,佢話慢慢教,d 料入左腦先,等考到樂理後,決定考七級或八級練題目就得

有perfect pitch考aural真係差好遠,大部分involve 聽音,聽唔到真係要放多好多時間train,我當年都放棄drill 呢part,好彩最後都靠part D pass⋯⋯

stinkyrabbit111 發表於 18-1-5 13:43
有perfect pitch考aural真係差好遠,大部分involve 聽音,聽唔到真係要放多好多時間train,我當年都放棄dri ...

同意。其實聽唔到就係聽唔到,不如放多d時間在其他地方攞多兩三分仲好。

我是一位鋼琴老師,
八級Aural自己考左兩張樂器都有滿分
其實學生有Perfect Pitch其實容易許多
因為無論聽旋律,或是聽Modulation,都很有用
如果想Aim高分,就要繼續系Part D多做功課
培養自己的Sense。

仔有perfect pitch,老師話聽音果d 唔使特別多操,partd 就要俾多些心機
‹ 上一主題|下一主題