用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大留學/ 移民
go

加拿大留學/ 移民   [複製鏈接]

Hi, 我係新join嘅媽媽, 其實同老公講咗全家去加拿大好耐但一直拖。宜家大仔就嚟升中一決定的起心肝搵資料...但真係頭昏眼亂
  • 點揀學校?有冇咩website參考?
  • 我同老公都係大學畢業,但唔係咩專業人士(普通文職),亦唔夠錢攪投資移民。聽講有個計劃係讀一兩年書然後搵工做就可以全家移民??如果咁post grad 既course/ diploma 又點搵?

我有朋友有介紹兩個相熟agents, 但我想做多啲research先搵佢地問...問完會再報告俾大家聽 :)

有冇朋友仔有經驗可以幫下手啊?
   55    0    0    0

回覆樓主:

我估聽下加拿大升學講座/展覽,我近4個月,去睇過3個 !

回覆樓主:

加拿大教育展覽 

日期:2018 年 1 月 20 - 21 日(星期六、日)

展覽開放時間:下午 1 時至下午 5 時

升學簡介會:下午 12 時 30 分至下午 1 時

地點: 銅鑼灣告士打道310號香港柏寧酒店27樓柏寧宴會廳 1 - 5 (銅鑼灣港鐵站  E 出口)

        有意於 2018 年 1 月份之後入學的學生

        有意於 2018 年 1 月份之後送子女到加拿大升學的家長

        預早計劃日後送年幼子女到加拿大升學的家長

        想初步了解加拿大教育和環境的學生及家長

        有興趣報讀夏令營、冬令營或各種短期課程的學生及家長

        有意到加拿大進修的在職人仕

thesunisthebest 發表於 18-1-2 12:28
Hi, 我係新join嘅媽媽, 其實同老公講咗全家去加拿大好耐但一直拖。宜家大仔就嚟升中一決定的起心肝搵資料.. ...
https://www.youtube.com/watch?v=JT0BfNEC8NU
升學無疆界。2017 December 26

有提及加拿大公立及私立中學,可以參考下。

thesunisthebest 發表於 18-1-2 12:28
Hi, 我係新join嘅媽媽, 其實同老公講咗全家去加拿大好耐但一直拖。宜家大仔就嚟升中一決定的起心肝搵資料.. ...
https://www.youtube.com/watch?v=GJ-lo00-dzw
升學無疆界。2018 January 02

主要介紹UBC同KPU,但都有提及讀完書後,可申請工作簽證,而申請移民有亦有分加。可參考下。

我想問問,希望有人知道。 我係Canadian Citizen, 阿囡Form 2, 考慮緊俾阿囡自己去 Toronto 讀 High School。 暫時 我唔配唔到佢去Toronto 讀。 請問要點 樣申請? As far as I Know, 如果我唔配佢去讀, 讀 public school 要幾多錢?係咪要比 international student 一樣fees ? Homestay 點搵?  thanks very much !

回覆 db7mu23 的帖子

我會聽下, 因為果兩個agents係one on one所以怕咩都唔清唔楚就比人sell 唔該哂你呀, 你諗住透過咩計畫過去?

回覆 Flying-Man 的帖子

我會睇完返黎報告

thesunisthebest 發表於 18-1-4 15:50

我會聽下, 因為果兩個agents係one on one所以怕咩都唔清唔楚就比人sell 唔 ...

我仔 !

thesunisthebest 發表於 18-1-4 15:50

我會聽下, 因為果兩個agents係one on one所以怕咩都唔清唔楚就比人sell 唔 ...

我聽嗰3個升學講座

第1個講座係專講加拿大升學  ,加拿大領事館都要在2日負責4個Talk.
多間加拿大中學和大學都有擺檔。

第2個講座係1次過英美澳加,因範圍太大,加拿大好多資料都不太準確和不太肯定。

第3個講座係中加文化協會舉辦,專講加拿大升學,資料頗詳盡。部分加拿大中學和大學都有擺檔。

daisy17772 發表於 18-1-4 03:47
我想問問,希望有人知道。 我係Canadian Citizen, 阿囡Form 2, 考慮緊俾阿囡自己去 Toronto 讀 High Scho ...

如果已經幫阿女入籍就當本地生,BC 省就免費,安省就唔知。

yuwk 發表於 18-1-5 12:38

bc 省咁好? 安省聽聞唔得。

yuwk 發表於 18-1-5 12:38

BC一樣係要俾international student fees,不是免費的

lovelybunny 發表於 18-1-6 19:26
BC一樣係要俾international student fees,不是免費的

本地人是免費,international student 讀么立中學 學費一年CAD13,000。

yuwk 發表於 18-1-7 11:20
本地人是免費,international student 讀么立中學 學費一年CAD13,000。

就算個小朋友已有加籍,父母其中一方要留加倍讀,否則都要付international student fees。朋友個女2017/09 去Vancouver public school讀grade 11,係Canadian citizen 但係homestay,都係要俾學費。

lovelybunny 發表於 18-1-7 17:33

就算個小朋友已有加籍,父母其中一方要留加倍讀,否則都 ...

ic

yuwk 發表於 18-1-7 11:20
最新international student公立中學學費一年CAD14,500。

Flying-Man 發表於 18-1-8 09:25
最新international student公立中學學費一年CAD14,500。

去年是CAD13,000 今年竟然加價(emoji)

yuwk 發表於 18-1-8 09:41
去年是CAD13,000 今年竟然加價(emoji)
你是BC省嗎?

BC省16/17及17/18年都是CAD14,000,最新18/19年是CAD14,500。

Flying-Man 發表於 18-1-8 13:09
你是BC省嗎?

BC省16/17及17/18年都是CAD14,000,最新18/19年是CAD14,500。

莫非記錯,我女今年剛G12 畢業,真係唔好意思,報錯料(emoji)
‹ 上一主題|下一主題