用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 搬去港島讀書好嗎?
go

搬去港島讀書好嗎?

大家好!我第一次來這裡開post,如有不好之處請多見諒!
是這樣的,我從小跟老公都在港島出生讀書成長,後來結婚後我們就搬到新界西北,生下女兒也已經在這裡讀幼稚園K1,但最近見身邊好多朋友都話港島的教育始終會好一些,叫我們搬返出來港島,請問大家意見如何呢?如果真的要搬是否K2一開始就插班呢?唉搞到我心都亂晒,請大家比點意見好嗎?謝謝🙏

回覆樓主

In上鍾意的學校再搬會唔會好D?
或搬12網等小學大抽獎?

回覆樓主

試考下心儀幼稚園插班先,考到先搬

回覆 healthno1 的帖子

多謝您意見呀!其實幼稚園我又無咩所謂我覺得仲細,我就係想抽獎呀

回覆 Marie_m 的帖子

多謝意見呀!如果我想搬左屋再考幼稚園得嗎?

寶寶乖乖 發表於 18-1-1 18:54

多謝意見呀!如果我想搬左屋再考幼稚園得嗎?

當然可以啦,我只覺得考到再搬保險d

您都講得好對,咁您認為港島讀書成長是否真的會好些嗎?

寶寶乖乖 發表於 18-1-1 19:09

您都講得好對,咁您認為港島讀書成長是否真的會好些嗎? ...

樓主自己從小港島讀書成長,又覺得係咪對成長特別好呢?

回覆 angelhi 的帖子

其實雖然我自小在港島成長但也不見得讀得成書,而且因我媽管得好嚴,所以我都足不出戶咁滯,眼光亦不見得開闊,所以我都十五十六想聽多些媽媽們意見!感謝!

回覆樓主:

有得揀,我一定會返香港區讀書。 唔好諗住幼稚園唔重要,幼稚園分分鐘會影響小學。 所以,要小心選擇。 如果打算返香港讀書,一定要越早越好。

piglover 發表於 18-1-1 20:30
有得揀,我一定會返香港區讀書。 唔好諗住幼稚園唔重要,幼稚園分分鐘會影響小學。 所以,要小心選擇。 如 ...
好多謝您的意見呀令我打左支強心針呀咁我就一於立定決心搬去香港區啦!我在想求其一間香港區的幼稚園也大概會比我現時的好吧

寶寶乖乖 發表於 18-1-1 20:52
好多謝您的意見呀令我打左支強心針呀咁我就一於立定決心搬去香港區啦!我在想求其一間香港區的 ...

最緊要找一間適合小朋友和符合家庭教育理念的

回覆樓主:

新界西北競爭好激烈,大抽獎好大可能抽到D無人想去讀的寶校。讀書環境好重要,所以D人要租、借靚地址,要校網!我是谷的家長但又唔會hai, 有好K就算抽唔到心儀小學,叩門就好有用啦,所以K對小學都重要,小學個區又直接影響中學個區,全部都要諗清楚,有得搬梗搬啦!

回覆樓主:

我都由新界西搬港島讀 k

回覆樓主

我自己係港島大,我都唔會想仔女係大西北讀啦。咁多新移民

回覆樓主

我同你一樣,已經考咗聖大,都有爭札因爲聽講聖大課程淺,但派位record 算好,但萬一派得唔好都幾徬徨

港島比較好。多選擇

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

重複

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

如果幼稚園要插班,早d問定考定好d