用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 好灰~
go

好灰~

經過詳細考慮, 最終決定去邊到讀書......但申請回覆成績差唔批....

唔通我要同佢轉間B2學校, 等佢成績表好睇先再申請

灰..灰...灰

唔使灰.找多幾間,一定有一間收。最重要亞仔想去。

TTeresa 發表於 17-12-31 14:05
經過詳細考慮, 最終決定去邊到讀書......但申請回覆成績差唔批....

唔通我要同佢轉間B2學校, 等佢成績表好 ...

學校成績表只係first screening. 之後仍要考學校入學試。正面諗,即係間學校唔適合小朋友。揀到一間適合的最重要。

英國學校?我兩仔一樣成績差,但依家一樣讀得唔錯,仲有好多選擇,放心啦!

申請另一間啦。
咁多學校,唔駛灰。

全英有成500間boarding,  試一間唔代表全部的,加油。BTW, 樓主你係自己搵學校的嗎?

升學中心, 不過我唔係去英, 我去NZ....因有親戚剛去左個邊定居

THANKS 大家, 等假期後再申請多兩間....

TTeresa 發表於 17-12-31 17:36
升學中心, 不過我唔係去英, 我去NZ....因有親戚剛去左個邊定居

THANKS 大家, 等假期後再申請多兩間.... ...
Agent 唔係會跟據小朋友成績搵合適學校嗎?

我朋友個仔band 3, 去紐西蘭可以入band 1中學。另一個全級考第尾的band 1小學,去紐西蘭讀小學便科科A。樓主不用灰心。

回覆樓主:

揾多幾間agent—定有心儀學校

newfather 發表於 17-12-31 17:40
Agent 唔係會跟據小朋友成績搵合適學校嗎?

搵多幾間

搵3間

紐西蘭咁多間學校,成績只係收生門檻嘅一部份,一定搵到間適合。

noel2010 發表於 17-12-31 18:36
我朋友個仔band 3, 去紐西蘭可以入band 1中學。另一個全級考第尾的band 1小學,去紐西蘭讀小學便科科A。樓 ...

想問問如果成績表科科都唔高分(有d仲唔合格),只得英文好d,咁都有學校會考慮收嗎?

看什麼ranking 的學校。

TTeresa 發表於 17-12-31 17:36

THANKS 大家, 等假期後再申請多兩間.... ...

好少聽NZ 學校會reject 人,係top school ?我們小孩成績普通、agent 叫我申請比較好的學校、話NZ school 很多也是non selective

好開心, 今日收到MAIL. 收左呀仔啦~~

我仔直資小學成績超好, 所以佢自己選左間傳統BAND 1頭全港有排名既中學. 但係入到去個個勁人加上適應唔到...佢未開始無信心...

係我選左兩間NZ 都叫好既學校. 1間係全NZ最大個間, 好彩唔收. 因朋友話個個入去都係有錢人...唔係咁好....
另一間見我仔中學成績唔好, 話唔收, 但見佢英文公開試全部都係金...所以比機會佢面試......最緊要有得面試, 因我個仔好吹得.....

好開心....好多謝大家既鼓勵

TTeresa 發表於 18-1-24 14:24
好開心, 今日收到MAIL. 收左呀仔啦~~

我仔直資小學成績超好, 所以佢自己選左間傳統BAND 1頭全港有排名既中 ...

NZ最大個間係邊間?agent 介紹sacred heart , 話boarding school 好多活動好好玩、係NZ 難入校至一

Rangitoto College 最大

另我選既學校唔係AGENT 介紹, 係我自己找(因有朋友及親人在當地, 佢地兩個分別唔識又同時推介我) 之後我再同AGENT 傾邊間岩我仔.....

剛打算換錢交學費.....NZD升左好多....