用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 女生, 小學升中校網邊個最佳
樓主: Befong123
go

女生, 小學升中校網邊個最佳  

hkpapa852 發表於 18-1-1 18:34
我就唔羨慕了!辛苦命。

聖芳濟—港大—入政府做AO—政務司—特首,咁都唔滿意?重想點?而且辛苦的工作,香港點都要有心有力有本事的人去擔當!而一個人只講政治政見,在這裡都要寫真野!

francis_chan 發表於 18-1-1 18:49
聖芳濟—港大—入政府做AO—政務司—特首,咁都唔滿意?重想點?而且辛苦的工作,香港點都要有心有力有本 ...

hkpapa852 發表於 17-12-30 19:48
上年應該係777效應,SFCS自行時竟然有人15分入到。
你有乜證據/數據證明關林鄭事 ? 有人15分入到SFCS是真定假, 你有無查證過 ?

pccw2017 發表於 18-1-1 22:32
你有乜證據/數據證明關林鄭事 ? 有人15分入到SFCS是真定假, 你有無查證過 ?
...

佢講笑啫,我估

yeekiu123 發表於 18-1-1 11:21
我都唔信 我有師姐20分都抽唔入

其實幾多分都唔緊要。大抽獎唔洗計分,我唸乙一放都幾唔錯;想穩陣,應該可以一試。

mytambb 發表於 18-1-2 09:30
其實幾多分都唔緊要。大抽獎唔洗計分,我唸乙一放都幾唔錯;想穩陣,應該可以一試。
...

我意思係佢自行20分都唔入
所以自行15分無理由入到

好彩甲一乙一填返SFCS 順順利利入返

聖保祿(跑馬地) VS 聖心私小, 大家又點睇呢?

siden 發表於 18-1-1 22:32
佢講笑啫,我估

我都覺得係講笑。如果咁都搞到少咗人報,咁同時出咗葉劉范徐阿蘇嗰間點算?

yianleen 發表於 18-1-2 15:35

我會揀st Paul cath

mannewliv 發表於 18-1-2 17:45
我都覺得係講笑。如果咁都搞到少咗人報,咁同時出咗葉劉范徐阿蘇嗰間點算?
...

邊間?留意吓先

sangria 發表於 18-1-2 19:53
邊間?留意吓先

st stephen's girls

yianleen 發表於 18-1-2 15:35

My girl had same choice last year and we have chosen SPPCS for her (emoji)

gigiyyc 發表於 18-1-2 23:59
st stephen's girls

可能而家同以前唔同

maggielfc 發表於 18-1-3 00:56
My girl had same choice last year and we have chosen SPPCS for her (emoji)
請問是否自行?要多少分thx

Befong123 發表於 18-1-4 08:40
請問是否自行?要多少分thx

自行次熱一般20+為穩陣,熱門25分。你可參考往年超收人數決定。

mytambb 發表於 18-1-4 09:41
自行次熱一般20+為穩陣,熱門25分。你可參考往年超收人數決定。
有超收的,是否表示全部學生都有25分? 請教,不懂

Befong123 發表於 18-1-4 11:20
有超收的,是否表示全部學生都有25分? 請教,不懂

超收係指太多必收生,如已在校讀緊學生既弟妹~~~

mcl203 發表於 18-1-4 11:29
超收係指太多必收生,如已在校讀緊學生既弟妹~~~

「必收類」:根據現行制度,官津小學甄選學童,必須先錄取在校就讀學生的弟妹或在校員工子女,這類學童的申請,必然會被取錄

e.g. 甲類20 + 丙類10
即是30分都收唔晒,要超收。25分都唔駛念, 對嗎? thanks

Befong123 發表於 18-1-4 12:25
「必收類」:根據現行制度,官津小學甄選學童,必須先錄取在校就讀學生的弟妹或在校員工子女,這類學童的 ...
兄姊在讀果類...係唔計分既...一定要收...多於學額30%...就係超收人數 ~~~

*****************************************************************************************

甲) 為有兄/姊在該小學就讀或父/母在該小學就職的申請兒童提供的學位
- 約佔學校小一學額30%
- 未能盡用的學額,學校可根據「計分辦法準則」自行分配
- 如有不足之數,以原本預留作統一派位的學額填補
- 凡屬此類別的申請兒童,必獲取錄
乙)根據「計分辦法準則」分配的學位
- 佔學校小一學額不少於20%
- 學校不可進行任何形式的筆試或面試

http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/index.html

Befong123 發表於 18-1-4 12:25
「必收類」:根據現行制度,官津小學甄選學童,必須先錄取在校就讀學生的弟妹或在校員工子女,這類學童的 ...

聽聞有d熱門津校25分都要抽籤