用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 徵筆友
樓主: choiman
go

徵筆友 [複製鏈接]

回覆樓主

你地勾起我的童年回憶⋯我(都幾老餅)細個時有個芬蘭筆友,大家互相通信多年,堅係練到英文,又可擴闊眼界,了解其他地方文化

回覆樓主:

筆跡和期待, 收到和閱讀時的喜悅是email 比唔到的

choiman 發表於 17-12-30 14:51
小朋友9歲,女孩子,想徵一位女孩子筆友!不知道那裡可以徵求筆友?只限郵寄書信,不談電話。中英文信亦可 ...

好好主意!! 我都有建議我小朋友同人做筆友,唔用電子產品唻做

我細個都有好多筆友架

ar_mak 發表於 17-12-31 19:27
你又真係問得幾有趣。係勒,點解唔用WHATSAPP咪仲方便?
PS:我唔記邊本小說講到,男女主角係兒 ...
筆友故事,The Shop Around The Corner 最有趣。

我細個都有個美國的女仔筆友, 都通信左好多年, 小學上高中仲有, 2-3個月才一封信.   之後慢慢一年一兩封冇左聯絡, 我反而想在facebook internet 之類睇下仲找唔找到她.\

筆友是有份浪漫的情懷, 用電郵效率太高好似好business.  小朋友用實體信應該開心些.

筆友好呀,我中小學時有幾個歐洲或美國筆友, 過節還交換禮物,好浪漫!亦學了唔同culture!

回覆樓主

http://www.ipfworld.com

但要付費的

我都記得, 曾幾個時有個德國筆友, 由中學開始通信多年, 到讀大學時有機會去德國交流, 仲同阿筆友見面兼一齊去ZOO 玩咗一日. 不過, 到大家結咗婚生小朋友已經無再聯絡.

以前識筆友好似係學校比一張表格, 咁你揀你想同咩國家, 性別嘅人做筆友, 加US$ 1 寄番比間機構, 間嘢就會SEND 番D 筆友地址比你咁就可以開始聯絡, 唔知依家仲會唔會有呢回事.
‹ 上一主題|下一主題