用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 咩成續先算band 1
樓主: chelsea_jbb
go

咩成續先算band 1   [複製鏈接]

回覆 sukitelfold 的帖子

以我果屆為例,走左 5X 個,全部都係「自己人」,當中得一兩個係成績好,想做飛機師所以先走。剩低有 30% 外校生,插班就應該一定冇。

6 年有人突然發力 Band 2 變 Band 1,亦都有人 Band 1 變 Band 2,所以到中學畢業果陣有幾多個係 Band 1/繼續係 Band 1,就無從稽考。同埋冇人知道中學係以咩為基礎斷定 Banding,入到大學不一定是 Band 1。

回覆 王家爸爸 的帖子

我地流失率高,我果年同上屆,至少 5X 人走,外校生好少走。

王家爸爸 發表於 18-1-2 16:42
因為係全數升中學部,所以唔可能從派位估到小學既 Band 1百份比。因為從派位結果估,會係100%,但係應該無1 ...

根據SMCC公布的Pre S1 成績可估到band 1人數嗎?

1998Ruby1998 發表於 18-1-2 16:49
回覆 王家爸爸 的帖子

我地流失率高,我果年同上屆,至少 5X 人走,外校生好少走。 ...
外校生咁難先入到,你搵掃把抨我都唔會走
我問過高form嘅家長,佢哋話讀唔上老師會有途徑轉走你去聖家

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

所以我都賴死唔走。
冇聽過中學讀讀下轉聖家 ,我同其他同學咁多年係到做蛀米大蟲都係勸轉校、推薦去國際學校或者出國,冇聽過去聖家。多數都去外國,有人去嘉道理,有人去 NPL。

Eat_Sleep_Play 發表於 18-1-2 16:58
外校生咁難先入到,你搵掃把抨我都唔會走
我問過高form嘅家長,佢哋話讀唔上老師會有途徑轉走你去 ...

如果是事實,辦教育是這樣,非常不欣賞!

Jasmine-4711 發表於 17-12-30 21:28
我仔学校在堂上睇完呈分卷就收番,不可帶回家,所以佢衰边瓣靠佢自首。

有学校派番呈分卷俾家長睇架?

學校要keep住d卷唔知幾多年,因為教署要黎check卷,驚有人出蠱惑........通常係家長可以申請去學校睇,唔可以影印/影相

1998Ruby1998 發表於 18-1-2 17:08
回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

所以我都賴死唔走。

數據以外的陰暗面!

回覆 BBCOW2009 的帖子

身邊幾個朋友做 Bridging Course 班主任,佢地話有 2 班係成績唔多好,唔跟得上。一班有 2X 人左右。其中一個係教英文,佢畀我睇佢份 powerpoint,教 ice-skating、siblings,居然有學生係唔知。之前朋友做 English Ambassador 話班學生英文唔多得,中二連 siblings 都唔知,我都唔信。

sukitelfold 發表於 18-1-2 17:10
事實又係喎, 其實細路當中大部份都唔會主動自覺做事

作為父母明知道自己仔女要叫、要踢、要催先識做野

就唔好入果堆比人話係十大的名校,有自唔在攞苦黎辛

sukitelfold 發表於 18-1-2 17:10

"學校用方法轉走學生"我覺得可以接受!......某學生嘅成績如果同同校嘅主流學生成績距離遠,轉走該位學生,好可能係幫緊佢!我聽過頂級神校都有做依樣野

魅力公主 醒目開學勳章

我女學校好神秘,往年都無公佈大約數,所以唔知幾多屬band 1
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

bb560 發表於 18-1-2 17:27
"學校用方法轉走學生"我覺得可以接受!......某學生嘅成績如果同同校嘅主流學生成績距離遠,轉走該位學 ...

部分同意。

當一小班同學成績追不上主車羣,學校可以選擇補底,相信這班同學將來大個女有自己事業,更加會感激母校,當然補底要付出不少資源及影響DSE業績。。。

相反用「長期煩音」甚至施加壓力勸退這班同學,個人極不欣賞。。。

孔子可能有些辦教育的會覺得過時,但「有教無類」相信是千古真言,受用受益!

如果她要行精英制,可能申請直資比施壓勸退,更值得人家尊重!

sukitelfold 發表於 18-1-2 17:42
部分同意。

當一小班同學成績追不上主車羣,學校可以選擇補底,相信這班同學將來大個女有自己事業,更加 ...

補底方面我覺得學校都算係唔錯,在非精英班會分小組教學,每日放學後有功課輔導班,亦有讀緊U嘅old girls回校同D師妹専科專補,家長一個仙都唔洗比,學校算好好了

Eat_Sleep_Play 發表於 18-1-2 17:49
補底方面我覺得學校都算係唔錯,在非精英班會分小組教學,每日放學後亦有讀緊U嘅old girls回校同D師妹補課 ...

咁可能要做多少少補底底了

1998Ruby1998 發表於 18-1-2 16:46
回覆 sukitelfold 的帖子

以我果屆為例,走左 5X 個,全部都係「自己人」,當中得一兩個係成績好,想做飛 ...

嚴格嚟講中學係冇分banding,EDB冇用公開試成績將學校分banding,但係升中時會將學生歸類為band1、2或3,而B1學生有優先權選擇學校,而一間好學校亦自然多band1學生選擇入讀,所以呢尐學校便成為所謂band1學校。不過呢尐學校亦會有因果效應,如果當初收B1學生而後來公開試成績未如理想,B1學生開始唔選擇嘅時候又會因多收B2學生而跌band。

回覆 bb560 的帖子

轉學校確實有時候係幫個學生嘅。之前家長日副班主任話我中文連 2 都冇,科目排名 191/192,冇可能係 3 年內提升到 3,讀到本地大學。我其他科都合格,總成績有排都未到我留班。,所以佢話寫定封推薦信,入國際學校,或者直情去外國讀書。我明架,要咁短時間搞返好中文,的確冇咩可能。而且我選修科成績都係 2,香港升學係死路一條。
不過我賴死唔走,結果中文同選修科鹹魚番生,入到本地同外國大學。

我明嘅,學校想行拔尖,但係唔想做到咁顯眼,咪唯有叫班地底泥走,將 d 資源留返比有得救嘅學生。不過都算係咁,我果間到中六都未走而成績唔掂嘅,全部畀老師捉返去補底,所以學校近兩年 3322 率全港(根據 hkpapa 數據)最高,唔合格果 d 全部都係衰中文。

1998Ruby1998 發表於 18-1-2 20:59

轉學校確實有時候係幫個學生嘅。之前家長日副班主任話我中文連 2 都冇,科目排名 191/1 ...

你d老師好叻嚇人.....我姑拉個女(表姐),小學上中學已經考頭10%,都俾老師嚇:"你再唔讀好d,中學唔會收返你架!"......你中學嘅中文教得好好架!早兩年我囡同表姐講過條dse作文題,我囡都未講完條題目,表姐已經講"一定係咁咁咁咁寫啦!".....我係估唔到你學校中文教得咁好!....我反而覺得校長可能見到有好多家長,以為入左st mary 就依頼哂學校,家長唔理,咪嚇佢地囉!

P.s.表姐今年大學畢業啦

1998Ruby1998 發表於 18-1-2 20:59

轉學校確實有時候係幫個學生嘅。之前家長日副班主任話我中文連 2 都冇,科目排名 191/1 ...

唔..... 據我所知, 近3年SMCC各有4位學生唔達3322, 當中有一半(2人) 唔只衰中文一科, 係衰多於一科主科 (即數學/LS連2級都攞唔到)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sukitelfold 發表於 18-1-2 17:42
部分同意。

當一小班同學成績追不上主車羣,學校可以選擇補底,相信這班同學將來大個女有自己事業,更加 ...

一條龍要保住公開試好成績
‹ 上一主題|下一主題